Scandal in rime

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Battle Off Da Dome, editia a III-a se intampla diseara in B52. Multi dintre noi sunt familiari cu battle-urile de break-dance cel putin din clipurile de pe MTV.

Ceva mai putini stiu despre hip hop battles. Pe scurt, e un soi de "cafteala" in rime in care castiga cel care stie cel mai bine sa faca versuri on the spot. Cafteala cu pricina tine foarte mult de talentul fiecaruia dintre participanti, cultura si vocabular. Asta ca sa rezulte ceva de calitate. Altfel exista jdemii de feluri in care poti face sa rimeze o injuratura cu alta.

Rostul unui battle - cu alte cuvinte un concurs - este acela de a promova o trupa sau un rapper talentat, care are ceva de spus si stie si cum. In multe tari exista astfel de concursuri unde premiile sunt substantiale iar castigatorii incheie contracte cu case de discuri renumite.

battle

Conceptul e simplu: folosind doar versuri si rime compuse pe loc, in timp real, doi rapperi se "dueleaza" verbal pe scena, incercand sa-si puna adversarii in dificultate si sa-i elimine din concurs. Pe cat de simplu de definit insa pe atat de dificil de realizat, pentru ca exact cum spuneam mai sus, este foarte simplu sa aluneci intr-un penibil vulgar si gratuit.

Un asemenea "contest" este o provocare extraordinara pentru un creator de hip hop. Si ca orice in intrecere exista reguli, juriu, premii. In plus implicarea intr-un battle aduce prestigiu si experienta, participantii devenind de la an la an mai spectaculosi si mai witty in versuri.

Si nu e cu nimic iesit din comun faptul ca intr-un concurs de acest gen se pune extrem de multa pasiune si pentru unii poate fi cea mai eficienta rampa de lansare. 8 Mile ar putea fi un exemplu elocvent daca faci abstractie ca e pana la urma... un film. :)

Battle Off Da Dome este chiar unul din acele concursuri de rime istete care se intampla in patru etape: 28 septembrie, 19 octombrie, si 9 noiembrie - finala 30 noiembrie, si pune la bataie premii de 2000 de euro.

Tot diseara Ad Litteram isi va lansa in deschidere single-ul "De aici incepe totul" de pe albumul "Pana la ultima suflare" ce va fi lansat la finalul anului.

ad litteram

Pentru noi este o experienta cu totul noua. Singurele impresii despre cum ar decurge un asemenea eveniment ni le-am facut - vag - ascultand cateva "certuri" pe hiphopkulture.ro. Cu siguranta live lucrurile stau altfel. Cel putin asa speram. :)

Va puteti face o idee si pe site-uri "de afara": aici sau aici.3 comentarii

Scandal in rime
Andreea
#1 -

Cum s-ar spune...

E misto... da' s-au mai facut battle-uri din astea pana acum sau e o premiera? Si mai vreau sa stiu la ce ora se strang baietii pe scena si se bat in vorbe? Super site, super articole, super grafica... vreau la voi! :D Congrats!

Scandal in rime
flavia
#2 -

editia a III-a

Battle Off Da Dome, cel putin, mai are doua editii anterioare. 2002 si 2004.
Cat priveste ora: asta seara la 21.00 in B52. Asa zice la afis. :)
Multumim pentru vorbele fumoase.

Scandal in rime
dragos
#3 -

...

treaba incepe pe la 10

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera