Sarutul, pasional si chimic

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Probabil ca meseria de filematolog e printre cele mai tari din lume: filematologia este stiinta sarutului, chiar daca nu pare sa aiba prea multi practicanti in Romania, hence lipsa unei denumiri in limba noastra.

Filematologii nu stau doar sa se sarute toata ziua sau sa se uite la alti oameni sarutandu-se. Sau fac asta, dar intre timp mai descopera cate ceva legat de comportamentul nostru sexual.

De data asta, ei au descoperit ca schimbul de saliva din timpul sarutului produce un schimb de informatie chimica, pe care mintea noastra o proceseaza in asa fel incat sa-si dea seama daca partenerul e de perspectiva sau nu.

De descoperire e responsabila, printre altii, Dr. Helen Fisher, bio-antropolog la Universitatea Rutgers si autoarea catorva carti de popularizare a chimiei din spatele comportamentului nostru amoros.

Teoria e destul de simpla: in functie de ce cantitati de testosteron, dopamina, serotonina sau, respectiv, oxitocina si estrogen contine saliva partenerului nostru si de ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, mintea noastra calculeaza sansele ca relatia sa fie de durata.

Sarutul nu e, deci, un gest atat de gratuit si romantic cum ne-ar placea sa credem, ci unul lucrativ, care tine de domeniul chimiei pure. Ceea ce nu e o mare surpriza, avand in vedere ca oamenii, ba chiar si cateva specii de animale, se ocupa cu el de multa vreme.

O alta descoperire cu profil endocrinologic a fost ca sarutul scade nivelul de cortizol, hormonul responsabil pentru stres. Cel putin pentru oamenii care nu iau trenul in Cheshire, unde a fost interzis sarutul de la revedere.

In orice caz, romantic sau chimic, sarutul e placut. Pupati-va cu spor de Dragobete!Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera