Santiago Calatrava - un arhitect al formelor vii

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Calatrava este un om complex, arhitect, inginer si artist. Nici unul din proiectele lui nu se incadreaza intr-o singura categorie si fiecare om pus in fata unei lucrari de-ale sale se va pierde in detalii si se va incurca incercand sa cuprinda cu privirea insiruirea de forme.

In momentul de fata Santiago Calatrava este unul dintre cei mai bine cotati si apreciati designeri ai lumii. Probabil ca printre cele mai cunoscute lucrari ale sale este Turning Torso din Suedia, un turn inalt de 54 de etaje cu o forma invartita.

Arhitectul s-a nascut in Benimamet, Valencia, Spania.  A studiat la Architecture School and Arts and Crafts School din Valencia, apoi si-a luat diploma de inginer la Swiss Federal Institute of Technology. Cu un background de arte, arhitectura si inginerie a inceput sa profeseze in Valencia, unde a creat o serie de lucrari mai mici, poduri si gari.

calatrava

Toate lucrarile sale au puncte comune, o forma fluida, apropape organica. Multe din podurile sale par a fi inspirate oarecum si din forma velelor. Cautandu-le cu privirea lucrarile, singure ies la iveala prin culoare lor alba si taisurile care cresteaza privelistea. Cladirile sale par foarte spatioase si deschise, in parte datorita folosirii optime a luminii, in parte datorita culorii deschise folosite.

calatrava

Datorita formelor inedite ale lucrarilor sale, criticile nu au intarziat sa apara. Unii acuzau slaba inspiratie in alegerea materialelor sau ca unele din lucrarile sale nu au fost calculate corect.  Acestea insa au fost considerate critice nascute din invidie. Sursa

Printre lucrarile sale de referinta se numara Turnul de Comunicatii Montjuic din Barcelona, Muzeul de Arta din Milwaukee si Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia. Orasul ocupa o suprafata de aproape 100.000 de metri patrati si include trei mari cladiri, Opera, Muzeul Stiintelor si un Planetariu semisferic.

calatrava

calatrava

Santiago Calatrava este privit ca fiind prins intre ingineria structurala si arhitectura, urmand valul ingineriei moderne creat de Antonio Gaudi si Felix Candela. Cu siguranta ca peste ani si ani, viitorii arhitecti vor incerca sa ii redescopere metodele de lucru si sa ii inteleaga mecanismul de lucru. In prezent lucreaza la crearea World Trade Center Transportation Hub din Ground Zero -New York City.

Lucrarile lui Calatrava sunt disponibile aici
Sursa informatiiNici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera