Salvia - cum, de ce si de unde... pana unde?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Citeam zilele trecute o notita subnutrita despre cum se consuma salvia, in ceai sau in vin, si m-a bufnit putin rasul, amintindu-mi de cunoscutii mei care o consuma in feluri nebanuite de vanzatoarea de la plafar...

Salvia e de mai multe tipuri, depinde ce vreti sa faceti cu ea. Face parte din aceeasi mare familie cu rozmarinul, cimbrisorul, oregano si levantica. Din cele peste 100 de varietati, va povestim despre cele mai comune si folositoare la casa omului:

1. Salvia ornamentala (splendens)

Este o plantuta de gradina care se gaseste inclusiv in parcuri, pe la noi. Cele mai comune sunt florile rosii, dar vine si pe modele alb sau mov. S-au semnalat sporadice atacuri nocturne la tufele de salvie ornamentala din cauza gradului de rubedenie cu salvia divinorum (a se vedea mai jos).

salvie
sursa foto

2. Salvia de bucatarie (officinalis)

Una din cele mai comune varietati de gradina. Are florile rozalii si e un condiment care se foloseste frecvent mai ales in bucataria mediteraneana. Are un gust puternic si usor amarui, nu se recomanda combinarea ei cu prea multe alte condimente, pentru ca le taie gustul.

Salvia de bucatarie se gaseste la magazin, la pliculet, la sectiunea condimente.

salvie
sursa foto

3. Salvia de farmacie (officinalis, miltiorrhiza si altele)


In medicina naturista, salvia e un medicament polivalent, cu efecte revigorante. Numele ei deriva de la latinul salvus, sanatos, salvat.

In diversele forme de utilizare - pulbere, tinctura, ceai, otet, vin, decoct - ajuta la ameliorarea multor boli, dereglari sau afectiuni (diabet, boli respiratorii, cancer la colon, astenie, transpiratie abundenta, samd) - un articol complet si folositor gasiti aici.

La plafar se gaseste salvie uscata pentru ceaiuri sau in forma de tincturi.

4. Salvia de fumat (divinorum)

Specia Salvia divinorum contine substanta activa salvinorina A, compus halucinogen, cu efecte disociative (pentru detalii tehnice, consultati enciclopedia noastra cea de toate zilele).

Era folosita in America de Sud (de unde este originara) pentru diverse ceremonii de tip samanic, pentru efectele ei halucinogene, care produceau "viziuni", de unde si numele.

Salvia divinorum intra in categoria substantelor psihoactive vandute inca la liber in Europa sub eticheta "droguri legale".

salvie

Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie
semnalizeaza ca in ultimii ani, de cand s-au descoperit efectele salvinorinei, comparabile cu cele ale LSD-ului (ca potenta, sunt substante din clase diferite), salvia a fost pusa pe lista de plante si substante controlate si in cateva tari din Europa.

Olanda (evident) ramane sursa principala de popularizare si comert, importand din Mexic salvie la pachetel.

salvie
sursa foto


Nota:
Tipurile de salvie mentionate nu sunt intersanjabile in diverse utilizari. Adica nu e recomandabil sa condimentati friptura cu divinorum, nici sa va afumati cu officinalis. Daca este o planta legala, nu inseamna ca poate fi pascuta direct de pe camp de tot pothead-ul. In fond, si matraguna e libera sa creasca, dar nu ai consuma-o fara sa stii exact ce poate face, nu?...
1 comentariu vrei sa comentezi?

Salvia - cum, de ce si de unde... pana unde?
Bogdan
#1 -

mda

1.mi se para reclama pe fata la "sursa foto"

2.daca bagati atatea campuri, cine sa mai posteze comentarii?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera