Sa le amintim romanilor de Mihai Eminescu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Imi cer scuze, de 'Luceafarul' Mihai Eminescu. Nu, nu e lipsa de respect, e o reactie fireasca la titulaturi pompoase. Si nu e singura:) Important de retinut, insa, este laudabila initiativa a primariei sectorului 2 de a le reimprospata bucurestenilor memoria si de a-i sensibiliza intructva, organizand in parcul Obor un mic eveniment dedicat zilei poetului national. Mai precis s-au impartit cadouri, carti, CD-uri si casete video "ca pâinea caldă" zice-se, "dovedind astfel că marile valori ale literaturii româneşti nu vor fi niciodată uitate." :)

Ideea primariei este una binevenita si nu ironizez, insa greu imi vine a crede ca pe vreunul dintre cei asezati la coada la cadouri (acum da, ironizez si o fac cu mare drag) l-a scuturat fiorul artei si profunda constiinta a importantei si implicatiilor momentului...Treaba sade in felul urmator: noi (organizatorii) am facut ceva cu ocazia zilei cu pricina, am motivat si constientizat deopotriva 'consumatorul' ca nu sta degeaba in frig la coada, le-am amintit ca e o data importanta pentru ca jumate habar n-aveau, am facut un pic de PR Primariei&Co. pe scurt, ne-am facut datoria. Respect.

Acuma... ca nimanui nu-i pasa de importanta zilei, a poetului si a valorilor romanesti cu totul, ca trebuie sa resuscitam memoria romanului si sa il gadilam cu cadouri (sa fim seriosi, nimeni cu va sta sa vizioneze casete cu si despre Eminescu, nimeni nu va asculta CD-uri cu actori care recita din poeziile lui) ca sa inteleaga, de pilda, ca Eminescu este incontestabil mare, stralucitor, universal, asta e cu totul alta problema si porneste in cazul de fata chiar din atitudinea asta paguboasa de prosternare fortata.

Altfel spus, revenind la ideea initiala...LUCEAFARUL!!! a devenit mai degraba un Bu-hu-hu al literaturii romane, in fata caruia toti cadem pe spate si pe care toti il comentam cu aceeasi cumplita limba de lemn fara sa avem habar nici ce zice el nici ce zicem noi. Din scoala nu mi-l amintesc decat pe Eminescu cel scriind "m-oi tinea de dupa sold, te-oi tinea de subtioara" si jur ca am lasat cheala fraza asta analizand-o. Si, dintr-o extrema intr-alta, i-am disecat cutremurata viziunea cosmogonica pana am ramas in pana de neologisme.

Eu ma comport ca restul...(profan, nu?) nu-mi amintesc de un mare om de valoare pentru cultura romaneasca decat din simtul datoriei si...de ce nu, daca primesc ceva pe gratis:( Cu cat o asemenea valoare este indepartata de publicul caruia i se adreseaza (desigur, avem varianta "cine-i destept intelege oricum") prin elogii bombastice si crize repetate de analiza tehnica si tactica a talentului sau literar, cu atat eu mi-l scot din minte si il las in seama celor platiti sa se ocupe cu urmarirea calendarului si semnalarea datelor importante si organizarea evenimentelor dedicate Numelui...

Daca nu se schimba modul de abordare a "valorilor literaturii romanesti", daca nu se ofera o alternativa la discursul scortos din cartile de literatura romana, daca si copiii mei vor invata strategia de prindere in "m-oi tinea de dupa sold, te-oi tinea de subtioara", ei bine, faceti stocul de cadouri si pentru anii care vin ca sa le reamintiti mereu romanilor de ce este Eminescu important.Peace!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera