Sa comentam sau sa nu comentam?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Ma uit din cand in cand la comentariile din subsolul articolelor online care abordeaza subiecte gay. Pe 99% dintre ele nu le citesc, ci trec peste, cu speranta ca voi iesi din ele ca gasca din apa, neatinsa de mizeriile care insotesc homofobia exprimata anonim.

Pentru cine nu stie despre ce e vorba, ca si pentru cine stie despre ce e vorba dar considera ca toate comentariile sunt la fel, pot face o categorisire personala a comentatorilor homofobi. Astfel:

Delirantul mistic - este usor de identificat pentru ca posteaza de mai multe ori acelasi comentariu lung sau foarte lung, adesea integral cu majuscule si, neaparat, cu referiri la Sodoma si Gomora.

Credinciosul cu sufletul impartit intre “iubeste-ti aproapele” si “uraste homosexualul”; acesta va scrie mai succinct, va folosi cuvinte ca normal, familie, copii si va spune “Dumnezeu a facut barbatul si femeia!” Acestuia, cand citeste cuvantul homosexual, ii apar automat in fata ochilor 2 barbati facand sex(intotdeauna in felul promovat de organizatorii de marsuri antigay)  (daca nu stiti la ce ma refer,  cautati pe net, caci nu voi pune link cu mana mea) si, in plan secund, un Dumnezeu ravasit care, luandu-se cu mainile de cap, striga cu voce de tunet  “Gresit! Gresit! Nu asa se face sex!”.  

Sa comentam sau sa nu comentam? Sa comentam sau sa nu comentam?

Haterul homofob agramat, omniprezent la nivelul cyber-cetatii. Aceasta categorie de comentatori  are o amprenta inconfundabila caci, desi par sa fie mai multi si posteaza frenetic oriunde apare tema gay, fiecare dintre ei foloseste un vocabular de maxim 20 de cuvinte- inclusiv cele de legatura.  Comentariul e fara cratime si, uneori, fara o parte din litere, cu “moarte lor” si cu cel putin un indemn sexual criptat, ca sa treaca de filtrele anti-pornografie.

Extremistul pus pe treaba. Si acesta are indemnuri care incep cu moarte, si acesta poate folosi Sodoma si Gomora, familie, normalitate, pacat, obscenitati si cuvinte jignitoare dar, spre deosebire de alte categorii,  este orientat spre aspectele practice. Si propune cai concrete de rezolvare a problemei sale, folosind un bagaj de cuvinte ce uneori poate surclasa haterul de mai sus. Ca indiciu suplimentar, extremistul poate face referiri la figuri din istoria patriei noastre si indemnuri impotriva altor grupuri, despre care n-a fost vorba in articolul sub care comenteaza. Cum zice un coleg de-al meu, extremistul e uneori  “orice-fob”.

Comentatorul “eu n-am nimic cu ei, dar”. Aparent benign, omul n-are nici o problema cu “ei” cata vreme “ei” sunt invizibili (atitudine care ar fi fost admirabila cu 15-20 de ani in urma, cand daca erai homosexual sau lesbiana la tine acasa, erai infractor).

--------
La inceputul lui noiembrie, cativa tineri au fost atacati in strada de necunoscuti dupa ce participasera la un spectacol cu tema lgbt, intr-o facultate. Cum reactioneaza categoriile de mai sus?

Delirantul isi posteaza textul vechi, sau compune unul nou dupa aceeasi reteta. Credinciosul homofob vede imediat pericolul care ne paste familiile cand ne sunt batuti copiii pe strada - si anume homosexualitatea. Haterul homofob mai posteaza repede 54 de comentarii anonime in care zice ce le-ar face el homosexualilor, extremistul aplicat posteaza mai ponderat cantitativ, dar compenseaza pe linie calitativa. "N-am nimic cu ei, dar" explica cum homosexualii sunt de vina, caci au facut prea mult caz de propria orientare si acum, uite ce se intampla.

Niste tineri au fost atacati in centrul Bucurestiului, imediat ce au iesit dintr-o facultate, pentru ca au participat la o discutie pe teme gay… Tu cum comentezi?

Irina Nita, Directoare Executiva, Asociatia ACCEPT
4 comentarii

Sa comentam sau sa nu comentam?
David
#1 -

Hatter > hater
Doar o mică precizare: Hatterii (pălărierii) n-au nicio vină că există hateri (cei care urăsc). Propun să faceți această mică modificare să ne asigurăm că nu iese vreun pălărier care spune că s-a simțit jignit.
Sa comentam sau sa nu comentam?
Carmen
#2 -

Spelling

Foarte neinspirata categoria "Hatter agramat", este un fel de rade ciob de oala sparta. Cand nu esti sigur de ceva, da un quick google search si vei afla raspunsul. Sau poate vroiai sa zici "Palarierul agramat", caz in care imi cer scuze:)

Sa comentam sau sa nu comentam?
Ionut
#3 -

Hm..

I-ai uitat pe aceia care sustin ca homosexualitatea e o boala si care se poate vindeca. Oare au fost ei vindecati de boala asta cu niste paracetamol?

Eu cred ca ura asta poate fi usor justificata. Daca urasti pe cineva care nu ti-a facut nimic, inseamna ca urasti o parte din acea persoana care se regaseste in tine. Altfel nu inteleg de ce ai dispretui o persoana care nu te-a ranit cu nimic.

Sa comentam sau sa nu comentam?
Irina Nita
#4 -

"hatter agramat"

Multumesc de semnalare... si mi-o asum intru totul. Imi face subconstientul feste, presupun. Caci nu e prima data cand fac o greseala din seria celor impardonabile atunci cand ma leg de ortografia altcuiva. Sa-mi fie de invatatura de minte! :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera