Rosia Montana - pro sau contra

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Duminica, 1 septembrie, in toata tara au avut loc proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. In Bucuresti au fost aproximativ 5000 de oameni adunati in Piata Universitatii.

Luni seara s-au strans iar circa 2.000 de oameni in Bucuresti, in aceeasi Piata Universitatii, protestand pentru apararea mostenirii culturale si a mediului din zona. Pe scurt, totul s-a invartit in jurul temei de "salvare a zonei Rosia Montana"

Actiunile de protest s-au declansat dupa ce pe 27 august Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.

Exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016.

sursa foto

Proiectul aprobat de Guvern, potrivit procedurii, va trebui discutat si adoptat de Parlamentul Romaniei pentru a putea ulterior intra in vigoare (Citeste aici intregul proiect de lege in varianta PDF). Datorita protestelor, cel mai probabil inainte de adoptarea lui in Parlament, se va infiinta o comisie de ancheta parlamentara care sa isi dea, la randu-i, cu parerea despre acest proiect.

Care sunt principalele masuri propuse in proiectul de lege contestat...

Fragmente extrase din comunicatul transmis de Guvern:

  • Aprobarea ”Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana”; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajungă astfel la 25%.

  • Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

  • Declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit.

  • Mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro – argentifere din perimetrul Rosia Montana

  • Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizatii de constructie  etc.

Acesta fiind contextul general am incercat sa ne uitam, fara patima, la principalele idei pro si contra din jurul proiectului Rosia Montana, precum si la motivatiile celor care isi exprima parerea in mod vocal in favoarea sau defavoarea acestei controverse.

Pro exploatare la Rosia Montana...

Principala argumentatie in favoarea demararii proiectului consta in dezvoltarea unei zone care astazi este inerta atat din punct de vedere economic cat si social.

Mai mult, astazi nu exista nici o alta solutie sau propunere concreta, in afara proiectului Rosia Montana, care sa sprijine dezvoltarea economica a acestei regiuni.

Concret, conform planului de afaceri al actionarului majoritar Rosia Montana Gold Corporation, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare. Sau cel putin asa se mentioneaza si in proiectul de lege adoptat de Executiv.

Totodata, cei de la RMGC sustin ca proiectul Rosia Montana va crea peste 3.600 de locuri de munca directe si indirecte si va aduce importante beneficii economiei romanesti.

Productia de la Rosia Montana va aduce bani statului roman atat direct, din redeventele stipulate in proiect (aproximativ 2,9 miliarde de dolari), cat si indirect, din taxe si impozite (aproximativ 2,3 miliarde dolari)

Aceste sume sunt evaluate pe durata exploatarii minei, care conform specialistilor ar trebui sa se intinda de-a lungul a 16 ani.

Asadar, conform acestor calcule, totalul beneficiilor economice ale proiectului de la Rosia Montana pentru Romania este estimat la aproximativ 5,2 miliarde dolari, si, evident, depinde de diversi factori care trebuie indepliniti de statul roman, de cei de la RMGC sau de variabile externe, cum ar fi evolutia piatei de capital etc.

Unul din sustinatorii proiectului de la Rosia Montana este si presedintele Traian Basescu. Acesta, de altfel, in 2011, incercand sa faciliteze avansarea legii spre aprobare de catre guvern a ajuns la un dezacord cu premierul de la acea data, Emil Boc, premier care nu a vrut sa isi asume decizia politica.

Acum, datorita protestelor si discutiilor aprinse in urma deciziei premierului Victor Ponta de a aviza si trimite legea in Parlament, seful statului a spus ca nu exclude realizarea unui referendum pe tema,  in care populatia Romaniei va decide prin vot daca este pro sau contra. Referendumul ar trebui sa aiba loc odata cu alegerile europarlamentare din 2014.

Ar mai fi interesant de mentionat si rezultatele unui sondaj (PDF), realizat recent efectuat de Sociopol, (contestat insa de mai multe voci) care arata ca 68% dintre romani considera ca autoritatile ar trebui sa promoveze proiectul Rosia Montana, in timp ce 32% cred ca autoritatile ar trebui sa se opuna.


sursa foto

Contra exploatarii la Rosia Montana...

Noi am identificat 4 teme principale contra acestui proiect:
1. poluarea,
2. nevoia de stramutare a comunitatii locale pentru inceperea exploatarii,
3. distrugerea tezaurului local si patrimoniului national,
4. ambiguitatea in ceea ce priveste explotarea altor resurse pe langa cele stipulate public in proiect, ce ar genera pierderi economice semnificative statului roman.

Trecand dincolo de exprimarea generica de "salvare" care poate insemna o gramada de lucruri, principala nemultumire legata de proiectul Rosia Montana o reprezinta posibila poluare care se va produce in zona, si nu doar acolo, din cauza ca se va folosi cianura in procesul de exploatare. Proiectul de exploatare prevede folosirea a peste un milion si jumatate de tone de substante periculoase, intre care 192.000 tone de cianura de sodiu.

De exemplu, fostul presedinte al Institutului de Geologie al Romaniei, Justin Andrei, sustine ca structura solului pe care ar urma sa fie construit iazul de decantare are un continut cu o porozitate ridicata, astfel ca se vor infiltra substantele chimice folosite si astfel se polua intreaga zona a Vaii Ariesului.

De asemenea folosirea cianurii reprezinta riscuri serioase, pentru ca exista posibilitatea scurgerii apelor din bazinul de decantare, care mai apoi se infiltreaza in subteran, formand acid cianhidric (un gaz extrem de toxic) in timpul verii mai ales sub influenta unor ploi acide.

Apoi, o alta obiectie, sustinuta in principal de catre organizatia Alburnus Maior Alburnus, care de peste un deceniu coordoneaza campania Salvati Rosia Montana, se refera la planul de relocare a peste 740 de gospodarii si 140 de apartamente, o intreaga comunitate care in prezent traieste in zona Rosia Montana.

O a treia obiectie este ca, odata cu exploatarea aurului de acolo, se va distruge patrimoniul istoric si arheologic national, a centrului istoric al comunei Rosia Montana, unde 43 de case sunt declarate monument istoric, a galeriilor romane si pre-romane.

In sfarsit, mai exista pareri care sustin ca de fapt statul roman ar castiga mai putini bani decat cei rezultati din calculele de mai sus, pentru ca exista presupunerea cum ca ar fi mai multe zacaminte de aur si argint decat estimarea intiala facuta de catre specialisti.

Acestea sunt legate si de ipoteza cum ca de fapt astazi RMCG nu ar avea de fapt asigurat bugetul total pentru a exploata acest proiect pe toata durata celor 16 ani preconizati.

Asadar...

Dupa cum vedeti, argumentele sunt destul de clar exprimate de ambele parti. Motivele sunt diferite de la persoana la persoana, de aceea, daca nu le stiti deja, va invitam sa le urmariti pe fiecare in parte in video-urile de la sfarsitul articolui de aici - Protestul din Bucuresti impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana.

Exista detalii temeinice pro si contra care pot face baza unei discutii argumentate insa, din pacate, tema protestelor din strada din aceasta perioada - salvati Rosia Montana - este mult prea generica, fara solutii si fara alternative la o zona care astazi este moarta din punct de vedere economic.

Pe final, ne-am gandit ca ar oportun sa ii intrebam si pe cativa oameni de la noi din birou despre parerile lor vis a vis de proiectul Rosia Montana.


"Sunt contra exploatarii miniere. In primul rand si cel mai important, nu am nici cea mai mica incredere ca se vor lua toate masurile, cum trebuie, pentru a minimiza impactul negativ asupra zonei; iar daca iti iei doar zece minute sa citesti pe subiect, iti dai seama ca poate iesi urat de tot atat pentru oameni cat si pentru mediu. 

Pana acum toate actiunile RMGC nu au reusit decat sa ne arate ca stiu sa se foloseasca fara scrupule de toate "bubele din cap" pe care le are aceasta tara, de la coruptie la inconstienta si la aviditatea omului de rand. Ce ne face sa credem ca vor deveni brusc sfinti pe pereti si nu vor profita in continuare de sistemul romanesc care permite cu usurinta sa iti faci treaba pe jumatate, iar cand ti-ai atins scopurile sa lasi potopul in urma ta. Iar reputatia multor companii canadiene de acest gen confirma scenariul.   Zona e saraca, dar un copil va creste si cu mamaliga sau cartofi. Dar ciorba de cianura tot cianura este, chiar daca are un copanel de pui in ea".
(femeie - 33 de ani)


"Nu am fost la Rosia, doar am citit ce au de spus cei care se opun exploatarii, de la prima campanie MindBomb (2006) incoace. De ce ii cred pe ei? Pentru ca, de cativa ani, cei a caror parere e ascunsa sub pres (neaparand in media trustizata) sunt singurii care zic adevarul.

Dar sa zicem ca propaganda cu joburile si cu cei 4 miliarde de euro e adevarata: oamenii aia despre care spui ca nu au ce manca acum, vor fi nevoiti sa se mute oricum din zona. Pe banii cui, ai corporatiei care minte la televiziune? Think again!"
(barbat - 24 de ani)


"Am fost la proteste, mai mult din curiozitate, trebuie sa recunosc. In principiu sunt impotriva manifestarilor de acest gen, pentru ca nu asta este solutia. Vorba unui prieten: "trebuie schingiuiti aia de fac legile ca sa putem rezolva ceva." In orice caz, a devenit putin penibila aceasta iesire in strada, brusc toata lumea isi da check-in si arunca cu pietre in cei care nu ies la proteste. Dar asa suntem noi, pornim la razboi uitandu-ne in spate si nu in fata".
(femeie - 26 de ani)


"In mod cert nu sunt de acord cu exploatarea miniera de la Rosia Montana si mi s-ar parea foarte trist sa se aprobe o astfel de lege. Cred ca cei care sustin cauza nu sunt constienti de efectele devastatoare asupra mediului, pe care vad ca multi dintre noi il luam de bun.   Am sentimentul ca daca va trece o astfel de lege, vom ajunge sa traim la 60 de ani ca aia din The Road. Mintile romanesti nu se deschid usor, cu atat mai mult cele a politicienilor care vor bani si nu se gandesc la consecinte.

Problemele de substrat sunt foarte mari, insa un prim pas s-a facut - mobilizarea tinerilor din strada. Poate inca mai exista speranta."
(femeie - 26 de ani)


"Sunt impotriva din foarte multe motive. Orice om cu un dram de inteligenta si sinceritate n-are cum sa nu recunoasca macar fata de el insusi ca exploatarea miniera de la Rosia Montana nu o sa ne aduca mai multe beneficii decat pagube. Nu mai vorbesc de felul in care guvernul a ales sa dea mana libera unei corporatii care sa terfeleasca nu doar mediul, dar si oamenii de acolo. Exploatarile vor dura 16 ani, ce o sa se intample dupa?

O sa plece si o sa lase in urma lor un mare lac de cianuri. Vor fi mai fericiti atunci copiii oamenilor de la Rosia Montana, care acum se plang ca mor de foame?

Protestele din zilele astea nu sunt doar despre Rosia Montana, sunt in primul rand despre faptul ca ne dorim o clasa politica care sa ne serveasca pe noi, astia care-i alegem si care le dam putere, nu pe niste corporatii care le baga bani in buzunare".
(barbat - 29 de ani)


Dupa cum vedeti, de asemenea, pareri interpretabile, un argument in plus pentru ca Rosia Montana sa reprezinte un subiect intens de discutie.

Argumentele pro si contra sunt destul de clare si pe final intoarcem intrebarea catre voi:

Voi ce parere aveti despre proiectul de la Rosia Montana? A actionat Guvernul in interesul cetatenilor si a statului? Credeti ca ar trebuie sa inceapa exploatarea sau ar trebui sa renuntam ca sa ramanem cu mostenirea naturala?

Pentru o privire de ansamblu asupra subiectului recomandam lecturarea mai multor texte:

BE THE CHANGE

Rosia Montana si Noua Revolutie Romana

Aurul de la Rosia Montana: lungul drum al unui proiect controversat

5 motive pentru care nu cred ca revolutia incepe la Rosia Montana

Ce am vazut la protestul anti-Rosia Montana

Rosia Montana, muntele de 7,5 mld dolari

De ce a a devenit Rosia Montana problema tuturor

Rosia Montana: miza de constiinta a unei generatii, puterea de a ne privi în ochi

Cu cortul la Intercontinental

Documentele confidentiale ale afacerii Rosia Montana

sursa thumb




11 comentarii

Rosia Montana - pro sau contra
mihai
#1 -

Comentariu nou

Pai de ce mai intrebati daca suntem pro sau contra? Acum 2 zile ziceati ca "daca nu ne-am dus la proteste, foarte rau am facut".

Poate la lista de link-uri ati putea sa adaugati si unele PRO, nu doar articole ONGiste - asta daca chiar vreti sa dati impresia de articol obiectiv. Sunt niste experti internationali care si-au dat si ei cu parerea de-a lungul timpului. Desi, evident, niciodata nu se vor ridica la nivelul lui Gotiu, de exemplu.

Rosia Montana - pro sau contra
iUrsul
#2 -

@mihai

Nu am nicio problema in a adauga si alte linkuri, daca textele sunt bine scrise si argumentate.

Astea mi s-au parut relevante asa ca te rog, daca le-ai citit poti sa le trimiti si o sa le adaug.

Rosia Montana - pro sau contra
dragos
#3 -

si eu cred...

...ca foarte rau ai facut ca nu ai trecut pe acolo, indiferent daca esti pro sau contra RM. Motivul este simplu: iti faci parerea ta personala despre ce se intampla, e foarte usor sa fii manipulat in zilele noastre :-)

Rosia Montana - pro sau contra
gigixy
#4 -

Comentariu nou

excelenta documentare! felicitari pt articol

Rosia Montana - pro sau contra
Lavinia
#5 -

o sa va arat un mic studiu

http://www.youtube.com/watch?v=anmmpAhD3Ig


Va pun un link, va rog sa va uitati. eu zic ca e obiectiv. asta imi doresc sa vad si eu. oamenii nici macar nu mai au rabdare sa se informeze. inainte sa iesim in strada hai sa stim sa raspundem la intrebari despre proiectul asta. hai sa nu iesim ca oile. hai sa stim despre ce e vorba. m-am saturat sa vad in romani un popor neinformat. si ma oftic ca dezinformarea este foarte mare chiar si in randul tinerilor. Imi pare atat de rau cand vad ce se intampla. ca romania nu mai poate oferi solutii decat cu pretul autodistrugerii. ce mi pare cel mai trist e ca de cand exista pamantul asta au tot luptat cei care l-au locuit sa nu li se fure resursele si tocami acum iata la ce se ajunge. si nu doar asta e problema. eu nu stiu prea multe insa sora mea face studii de fezabilitate pe mediu..exista metode mult mai putin nocive care pot fi folosite..insa e mai scump. ii doare fix in fund de ce lasa in urma..

este posibil sa-l mai fi vazut unii dintre voi, insa eu il mai pun o data. va rog sa aveti rabdare sa va uitati pana la final, am tot vazut acuze ca oamenii vorbesc in necunostinta de cauza. da, este adevart ca oamenii nu sunt informati, este un filmulet care contine atat parerile unor specialisti, dar ce este mai important este ca putem vedea ce a facut exploatarea cu cianura si mina deschisa, exact ce se va folosi si la rosia, in alta zona. o sa vedeti ce zic oamenii si ce se ascunde in spatele promisiunilor ca o sa ajute la dzvoltarea zonei. imi pare rau pentru romania, imi pare rau ca am ajuns ata de jos, si ceea ce se intampa este marturia faptului ca suntem vazuti ca o tara subdezvoltata, altel nici macar nu ar fi indrazni sa ne propuna un proiect care sa lase asemenea urme...ideea etse ca pentru romania in momentul de fata conteaza doar capitalul, de asta mi-e frica ca 5000 de oameni care protesteaza nu vor obtine nimic. si daca se face referendum, la gradul de dezinformare al romanilor...mi-e teama de rezultat

Rosia Montana - pro sau contra
i.ratio
#6 -

din pacate

...intr-o tara corupta pana in maduva oaselor, asa cum este Romania, cum am putea noi (ca popor) avea incredere ca se iau deciziile cele mai bune si in interesul nostru de catre cei care ne conduc ? Daca nu ne apara interesele in chestiuni cum ar fi reprezentarea in Parlametul European - cum am putea gandi ca de data asta si la sumele de bani vehiculate, ar face-o ?
Doar sa aruncam o scurta privire la ce s-a intamplat cu resursele noastre in ultimii 23 ani si cine le exploateaza si in interesul cui - si e suficient ca sa te opui exploatarii de la Rosia Montana in urmatorii cativa ani ! :(

Rosia Montana - pro sau contra
scoutx
#7 -

De ce contra ?

Eu ma gandesc in primul rand la mediu.Se pare ca nu e o opinie prea populara pe la noi dar sunt o multime de indicii pe plan global ca vom avea cu totii o problema foarte mare legata de poluare in anii ce urmeaza.

Argumentul principal si de bun simt este bineinteles posibilitatea de exploatare de catre o companie romaneasca pentru Romania.Interesele FMI sau BM nu vor permite niciodata acest lucru din pacate dincolo de coruptia politca de la noi.De vazut in cazul acesta modul in care au fost tratate si exploatate tarile din america latina incepand cu sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Apoi RMGC fiind o corporatie care e investit enorm de mult in PR adica lobby, in campanii publicitare, in politicieni in special Basescu sau experti stiintifici - o tehnica clasica a companiilor multinationale de a-si promova interesele in detrimentul oricaror principii morale, econmomice sau ecologice in tarile de rangul 2 sau 3 - va gasi orice portita in a nu-si respcta angajamentele luate iar "castigul" financiar va fi mult mai mic decat cel estimat.Numai cand ma gandesc la alte posibilitati mai putin poluante de exploatare si argumentul RMGC cum ca numarul de locuri de munca in acest caz ar fi drastic redus - un indiciu in plus pentru tipul de comportament corporatist.Daca s-ar fi vrut cu adevarat castigarea opiniei publice s-ar fi putut alege o metoda mai putin daunatoare de exploatare...

Rosia Montana - pro sau contra
oranici dionisie
#8 -

rosia montana

NU SANT DE ACORD CU ROSIA MONTANA.
COMENTARILE SANT DE PRISOS.
NU SANT DE ACORD SI GATA

Rosia Montana - pro sau contra
Claudiu
#9 -

Comentariu nou

NU SUNT DE ACORD CU ROSIA MONTANA.
NU ESTE NICI UN CASTIG PENTRU TARA , PLUS CA IN ACEL LOC VA RAMANE UN TEREN PLIN DE SUBSTANTE NOCIVE ( CEANURI ) SI TOT CE SE VA EXTRAGE VA FI DUS INAFARA TARII .

Rosia Montana - pro sau contra
HuNt3r
#10 -

Rosia Montana

Pe bune??? Argumentele acelea pro, sunt niste false argumente, desprinse coplet de realitate.... Cum sa se dezvolte zona, cand in mare parte zona o sa fie distrusa?

Cum sa stimuleze economia nationala pe termen lung, cand ne luam 2% redevente (asta doar din aur si argint), iar in contract e stipulat ca orice alt minereu descoperit ramane in proprietatea companiei? (valoarea estimata a celorlalte minereuri fiind defapt de 4 ori mai mari).

Ce locuri de munca vor fi realizate PENTRU LOCUITORII ZONEI??? Majoritatea locurilor de munca vor fi pentru personal specializat, adusi tot de ei, in niciun caz acele 3600 nu vor fi pentru locuitori...

Rosia Montana - pro sau contra
Miruna
#11 -

Salvam...
Eu una nu am fost atat de activa in online si cu toate acestea am raspuns prezent la protestele anti exploatare cu cianuri de la Rosia Montana. Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat faptul ca nu putini protestatari nu stiau precis ce cauta acolo si ce urmareste protestul, ceea ce sincer, m-a intristat profund.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera