Romanian Top 100, 500, 1000...?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Tocmai pentru ca nu surprinde pe nimeni in mod deosebit faptul ca nu figuram pe lista celor mai ravnite 500 de universitati din lume [si nici pe cea de 100 europene] m-am apucat sa scriu articolul. O veste nespectaculoasa care in principiu nu priveste pe nimeni. Sau gresesc?

Hai sa vedem cui ii pasa:

Presedintelui tarii [nu importa care anume in contextul de fata] care, ca de obicei la inceputul fiecarui an universitar "rosteste o alocutiune" legata de importanta fenomenului educational sau semnaleaza oaresice neregularitati ce musai trebuie rezolvate:

- brambureala administrativa la camine si conditii insalubre
- profesori care nu-si tin cursurile si isi deleaga asistentii
- lipsa unei programe structurate, "updatate" etc
- studenti care isi cumpara examenele...

Reguli:

- Pentru a deveni performant sistemul romanesc de invatamant trebuie sa tina cont de calitate, competitivitate...
- Un sistem de educatie performant este singurul care, alaturi de sistemul de sanatate, pot garanta evolutia pozitiva a societatii...
- Mai bun un 5 meritat decat un 10 aranjat...

Discursul presedintelui este impecabil, perfect adevarat, la zi si pe intelesul tuturor. Si, desi de-a dreptul amuzanta, ultima "regula" este probabil si singura apropiere de concret in rostirea cu pricina. Si pentru ca e absurd sa te astepti la solutii on the spot de la un presedinte care doar onoreaza cu prezenta o insititutie de invatamant - fara ironie - sa trecem la restul carora le pasa de subiect.

Cadrele didactice universitare - profesorii si conferentiarii - inclusiv cei care dau 5-ul meritat? Pai, intr-un sistem de invatamant permisiv si relaxat cum e cel romanesc, trebuie sa fii considerabil plictisit incat sa vrei sa schimbi ceva. Si asta cu tot respectul fata de adevaratii pedagogi pe care ii mai au unele universitati, si care nu ar putea face nimic la randul lor pentru ca... nu depinde de ei. Asadar, nici lor nu le pasa. Decat teoretic.

Studentilor? :) Da, ei se plang de multe lucruri, insa ma tem sunt prea putini care isi mai dau silinta in scoala si care prin urmare ar avea dreptul sa pretinda ceva. In rest, ce poate fi mai fabulos decat sa faci scoala fara sa mergi la scoala?!

Statului? :)) Cel datorita caruia profesorii sunt nemotivati sa predea si studentii nemotivati sa invete. Care isi respecta tinerii acordandu-le burse de merit pe masura efortului si locuri de cazare in camine decente, cel care ii stimuleaza sa se implice in proiecte si care mai ales, nu-i asa, finanteaza proiectele.

Mie. E prea putin. Mai bine sudiez cu atentie lista celor 500 de universitati tari din lume sau macar 100 din Europa si aplic la una (sau mai multe) pentru studii in strainatate.

Tin mortis sa imi repet psihotic si senil of-ul: invatamantul romanesc ( la toate nivelurile) este vanat in prezent aproape exclusiv pentru confortul pe care il ofera ca loc de munca. La adapost, pastorit de stat, mai cu hop-mai cu trosc, dar safe si constant, re-la-xat, lipsit de griji cu bonus-ul fantastic al timpului ramas liber pe care il consumi plimbandu-te sau facand meditatii s.a.m.d.

Sunt mult prea putini care mai predau din pasiune. Romania nu e tara in care sa dezvolti asemenea pasiuni si asta pentru ca, paradoxal, ne-am invatat sa nu ne mai multumim cu putin. Cui anume ai mai putea indrazni sa i-l "servesti" pe Domnul Trandafir?

Thumb picture de aici1 comentariu

Romanian Top 100, 500, 1000...?
marius
#1 -

...

dubioasa afirmatia cu topul facultatiilor....
am prieteni care sunt plecati cu erasmus si altii plecati la alte facultati.... fratele plecat la MIT....
cei cu erasmus zic ca e mai rau pe acolo fac mai putin ...
in schimb la noi se face prea multa teorie prea putina practica.....
legat de profesori.... greu de zis cat e vina lora cat nu....
sunt profesori care te fac sa inveti (la generala,liceu facultate si altii care te fac sa urasti materia) multi foarte multi sunt slabi pregatiti dar sunt si unii foarte buni..... dar pt salariul asta ...... ce poti sa ceri.....
elevii si studentii fug dupa note.... trebuie sa inteleaga ca notele nu conteaza... e sursa a multe probeleme asta....
ei sunt stresati invata mai prost.... profii sa nu-i supere le dau note mari.... si asa elevii nu mai trebuie sa invete....
apoi vin si parintii ca vai cum ai luat 6 la fizica pai tu esti fata/baiat de 6:). In state la facultati notele se dau comparativ cu media clasei poti sa iei media 10 si cu note de 6 .......
......................................
......................................
......................................
......................................
......................................
......................................
multe de zis:)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera