Rokolectiv '08 @ MNAC / Ziua 3

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cea de-a treia si ultima zi a festivalului Rokolectiv '08 si-a mutat scena intr-o locatie mai selecta, adica a revenit in locul unde a pornit totul acum doi ani, la MNAC. De aceasta data, concertele au inceput mai devreme, la ora 19:30, si pe un ton ceva mai relaxat.

MNAC este un loc in care revii intotdeauna cu placere, dat fiind numarul mare de evenimente placute ce s-au desfasurat aici sau pe terasa. Insa metodele excesive de securitate de la intrare au grija sa iti lase si un gust amar - este cam incomod si iritant sa trebuiasca sa treci de fiecare data cand iesi la o tigara, sau ca sa dai un telefon, prin detectorul de metale, sa iti treci geanta prin aparatul cu raze X, sa iti golesti buzunarele si apoi sa fii controlat manual.   

Din pacate, numarul din deschidere, al artistei londoneze Mira Calix, a fost anulat din cauza unor probleme de sanatate. Unii au fost dezamagiti, cativa erau tentati sa plece, insa cei mai multi au ramas si nu cred ca au regretat.

Rokolectiv '08
Sillyconductor

Seara a inceput placut, cu o atmosfera de concert mai mult decat de club, cum fusesem obisnuit pana acum, in urma celor doua nopti petrecute in Session. Publicul se asezase pe jos in fata scenei si, cum numarul din deschidere fusese anulat, primii care ne-au incantat au fost romanii de la Sillyconductor

Rokolectiv '08
Sillyconductor

Muzica lor iti da senzatia ca asisti la doua concerte - unul de muzica simfonica si unul de muzica electronica - ce au loc in aceasi sala, dar care se suprapun armonios si se leaga in ceea ce Sillyconductor defineste a fi piquant syncopated sampled orchestras. Simfonia celor trei romani ne-a repus in tema acestei editii a festivalului, transformand scena MNAC-ului intr-un teren de joaca pe care muzica clasica a interactionat cu sunetele electrice.

Rokolectiv '08
Planningtorock

Dupa o scurta pauza, a urmat Planningtorock cu un concert incredibil in care a jonglat cu toate stilurile de muzica posibile, de la muzica clasica si glam-rock pana la hip-hop. De asemenea, pe langa proiectiile video psihedelice, un alt element care pur si simplu a hipnotizat publicul au fost mastile ciudate pe care artista londoneza le foloseste in concerte.

Rokolectiv '08
Planningtorock

Rokolectiv '08
Planningtorock

Odata cu schimbarea mastilor, Planningtorock isi schimba si personalitatea si stilul de a canta si de a se comporta pe scena. Daca prima melodie sugera anumite influente Bjork si te facea sa iti imaginezi ca pe aceeasi linie va continua intregul numar, a doua melodie a schimbat radical scenariul, la fel si urmatoarea si asa mai departe, trecand foarte repede de la a canta si a se comporta ca un glam rock star, la versuri de hip-hop si imitarea miscarilor specifice.

Artista londoneza a fost cea care a impins cel mai mult limitele creativitatii, numarul ei plasandu-se undeva intre concert si performance. Cred ca ea a fost cea care, datorita versatilitatii atat in stilul muzical cat si in performance-ul de pe scena, a integrat in prestatia ei in cea mai mare masura improvizatia, mutatia, speculatia si interactiunea.        

Rokolectiv '08
Khan of Finland

Khan of Finland au fost urmatorii care au urcat pe scena pentru a ne incanta si cuceri cu un concert total diferit de tot ce se intamplase in aceea noapte. Khan of Finland sunt un trio ce, pentru a obtine un cocktail sofisticat, combina versuri soul cu muzica electronica si beatbox.    

Rokolectiv '08
Khan of Finland

Ei sunt tot ce iti trebuie pentru a incinge petrecerea, pentru a face publicul sa treaca peste inhibitii si sa danseze cat mai caraghios. Asa s-a intamplat si la MNAC. Glumind pe seama problemelor tehnice, coborand in mijlocul publicului si miscandu-se lasciv pe versuri insinuante, Khan of Finland i-au facut pe toti cei prezenti sa se miste pe versurile lor cu zambetul pe buze.   

Rokolectiv '08
Khan of Finland

Cei trei au dat un show incendiar, insa cu o tenta cam freakish atunci cand pe scena a aparut si un male bunny pe care Khan a avut grija sa il calareasca si sa il traga de urechi.

Rokolectiv '08
Daedelus

Eram tentati sa credem ca tocmai asistasem la punctul G al acestei nopti, insa nu stiam de ce este in stare Daedelus. Imbracat in haine edwardiene, a urcat pe scena si a inceput sa combine sunetele in stilul in care isi scriau poeziile suprarealistii, prin tehnica exquisite corpse (se scrie o propozitie, apoi altcineva, fara sa vada propozitia dinainte, scrie alta si tot asa pana cand se obtine o poezie formata din mai multe propozitii care aparent nu au sens impreuna). Acesta este si titlul albumului sau, lansat la Ninja Tune.

Amestecul de IDM agresiv si sample-uri cu voci de copii sau dive a fost plin de energie si i-a facut pe cei din public sa danseze ca apucatii, mai ceva ca pe d'n'b. Desi au existat bucati cam haotice, care te dezorientau, aducandu-te intr-o stare in care nu stiai exact daca iti coordonezi miscarile asa cum trebuie, Daedelus a transformat publicul intr-o multime ce se misca frenetic, aruncand mainile in aer in lumina sacadata a stroboscoapelor, tipand si fluierand.       

Rokolectiv '08
David Chazam

Dupa ce Daedelus ne-a lucrat bine de tot, a urmat momentul pe care toata lumea il astepta cu sufletul la gura, mai mult pentru a-l vedea in carne si oase pe Jean-Jacques Perrey si pentru a povesti prietenilor ca au impartit acelasi spatiu timp de o ora si ceva cu o legenda, un pionier al muzicii electronice, decat pentru a se bucura de muzica acestuia.  

Rokolectiv '08
Ondiolina - instrumentul fetis al lui Jean-Jacques Perrey. 

Rokolectiv '08
Jean-Jacques Perrey.

Dupa ce ne-a vorbit un pic, facand cateva glume intr-o engleza cu accent frantuzesc (I'm sorry because I don't speak English, I only speak accent) impreuna cu ajutorul sau David Chazam, Jean-Jacques Perrey ne-a cantat cateva piese rupte parca din coloana sonora a desenelor animate sau a unui spectacol de circ. De fapt, multe din piesele lui au fost folosite in desene animate, dar nu numai.

Jean-Jacques Perrey, in varsta de 79 de ani, este inventatorul unui instrument, ondiolina, precursorul sintetizatorului, atat de mult folosit acum in muzica electronica. Fara el nu am mai fi avut parte de acest gen de muzica sau, in orice caz, ea ar fi sunat altfel.   

Rokolectiv '08
Jean-Jacques Perrey & David Chazam

Avand in vedere ca el este cel care a facut posibila aparitia as we know it a tuturor artistilor invitati la Rokolectiv '08, incheierea festivalului cu concertul sau a fost un lucru foarte inspirat si de apreciat.

Rokolectiv '08 nu a dezamagit nici in acest an. A fost un eveniment complex, eclectic din toate punctele de vedere, iar numarul artistilor invitati in acest an a fost parca mai mare ca niciodata si selectia a fost facuta in asa fel incat sa satisfaca toate gusturile. Asteptam cu nerabdare si alte evenimente Rokolectiv. Kudos pentru toti artistii invitati si, last but not least, pentru organizatori.  

Ziua 1
Ziua 2
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera