Revolutia de la soare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Stau in fata Palatului Parlamentului de o luna. Optsprezece zile din ea au fost in greva foamei. Ii gasesti in doua corturi albe, printre bannere cu mesaje protestatare.

La prima vedere mesajele sunt naive si cei prezenti un grup de vecini iesiti la picnic intr-un loc "exotic". Privirea cinica si grabita nu poate rata aerul desuet la protestului, incalzit de cele 40+ grade celsius de afara. Pare o lupta cu morile de soare.Cine sunt si ce vor? Te gandesti ca poate au un motiv sa stea acolo atunci cand tu cauti cel mai apropiat loc cu umbra si un suc rece, va rog. Nu sunt multi, cand i-am vazut noi erau 10, 11.

Este vorba de un grup de revolutionari care considera ca drepturile lor au fost incalcate. De cine si de ce? In primul rand, problema se numeste "certificat de revolutionar". Respectivul certificat trebuie innoit si revolutionarii asteapta de fix doi ani acest lucru. De atunci parlamentarii au avut timp sa-si voteze pensii, privilegii, etc.  Are importanta acel certificat? Mai mult simbolica, pentru ca despre drepturile stipulate de legea 341 se pot vorbi multe. Doar "anumiti revolutionari" au beneficiat de ele, si acestia nu sunt chiar... revolutionari, ci doar posesori de carnete. Unul dintre ei este un domn Suceava, care la revolutie i-a intrebat ce vor. "Libertate" au raspuns. "Dati-le libertate" a ordonat el celor de la militie, asa ca revolutionarii au fost batuti mar. Acum are certificat, desi legea spune (articolul 8) ca cei care au facut politie politica nu pot beneficia de certificate.Sa nu mai vorbim de legea lustratiei, despre care spun ca ar fi foarte bine sa se aplice, dar pare imposibila la ora actuala. La fel si cu noua moda de descoperire a dosarelor. Ii intereseaza mai putin ce ziarist sau ce profesor a fost informator. Conteaza mai mult sa se faca ceva curatenie si sus, printre alesii poporului.

In plus, cei prezenti ne-au spus ca nu inteleg necesitatea unei comisii speciale in Parlament pentru drepturile revolutionarilor. Oricum nu face nimic, mai mult, ii incurca, "ne baga bete in roate". Comisia e ilegala, mai spun ei, alte categorii speciale nu au o comisie proprie. In plus, momentan e in concediu...Daca a venit cineva la ei? Da, un singur parlamentar, Dan Horatiu Buzatu de la PNL. Care a promis ca o sa se intereseze si o sa urgenteze lucrurile. Intors in Parlament, revolutionarii au aflat ca persoane din comisia respectiva au incercat sa-l convinga ca nu e ok cu cei care protesteaza afara. De fapt, spun ei, dosarele de revolutionar sunt incurcate, pline de nereguli si ilegalitati. In plus, sunt cazuri de copil mutilat la revolutie care nu a primit nici pana acuma certificatul.

Apar si motivatii absurde: sa aduceti poze sa dovediti ca ati fost pe strada. Da, ca si cand cineva ar fi iesit la Revolutie si si-ar fi facut fotografii cu tancul in spate.La fel si cu legea. La inceput au fost consultati teoretic, apoi Emilian Cutean, presedintele discutatei comisii, a redactat-o cum a vrut el. Cutean e iarasi un punct nevralgic al protestarilor. De ce? Pentru ca nu ii reprezinta, e urmarit penal si e "de-al lui Iliescu" Iliescu pe care, ati ghicit, nu-l inghite nimeni.Protestul nu se rezuma la legea 341. Este de fapt un protest impotriva sistemului actual si a politicienilor care ne reprezinta. De ce? Pentru ca ei acum saisprezece ani nu au luptat pentru asta, au senzatia ca au fost batuti degeaba.

Sunt mai multe asociatii de revolutionari. O gramada diforma, fara pic de unitate. Cei cu care ne-am intalnit noi erau de prin toate organizatiile, "rebelii" care refuzau sa taca din gura. Majoritatea asculta de sefii lor si acestia de seful comisiei, domnul Cutean.

 

Cateva vorbe ce spun mai multe decat am putea noi descrie:

"Ce am facut in decembrie nu poate sa-mi ia nimeni inapoi".
"S-a tras in noi si am fost batuti de militieni"
"Visam, eram tineri"
"Iliescu ne-a folosit la revolutie drept carne de tun"
"Nu am ratat nici o zi la mineriada"
"Nu pot uita ce s-a intamplat atunci"
"Revolutia pentru mine a fost un soc, nu mi-am revenit pana acum".
"Am vazut cum cineva baga baioneta intr-un om sa se asigure ca a murit".
"Daca ar mai fi o revolutie maine, as proceda la fel. Doar am experienta"Am primit cadou spre lectura textul legii 341. Dincolo de limbajul bolovanos, am cam ras sec cand am citit asa: "respectul si gratitudinea fata de eroii martiri si luptatorii participanti la actiunile desfasurate pentru victoria Revolutiei" (si statul in strada e o forma de a fi martir, nu?) "respectarea adevarului istoric prin aprofundarea documentarii privind Revolutia", "Diferentierea etapelor Revolutiei" (ia cititi voi asta sa vedeti cum sta treaba cu aprofundarea), "echitate in acordarea drepturilor prevazute de prezenta lege" - cum spuneau si cei din fata Parlamentului, echitatea asta e pentru cine trebuie. Apoi e ceva neinteresant cu medalii si coeficienti de multiplicare (!). Subventii si facilitati pentru obtinerea de case se vad mai greu cica. Si mai scria acolo ca certificatul trebuie preschimbat la maxim 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Noi am inteles ca de de doi ani incoace nu s-a mai...Sincer, nu am inteles noi prea multe din hatisurile administrative. Probabil nici nu se poate. Ne-au impresionat insa oamenii, idealisti, coerenti si tristi. Probabil ca protestele lor nu vor avea nici un rezultat, sentimentul romanesc al birocratiei si al invartitului in jurul cozii fiind prea puternic. Nici macar nu stim cine are dreptate in toata intamplarea asta.

Am auzit pareri (de la cineva care a fost batut crunt atunci) cu "ce-a fost a fost, oricum Revolutia a fost o mare minciuna, am ales sa trec mai departe". Poate parea stranie si inutila insistenta lor, dar in nici un caz nu este de ignorat.1 comentariu

Revolutia de la soare
baba007
#1 -

across

trist ... da trist rau de tot ...

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera