Revival of the fittest - despre viziune, inovatie si creativitate

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Conferintele Revival of the fittest nu seamana deloc cu cele din hoteluri, sali aseptice, cu oameni la costum si fee-uri mari de intrare. Dar si aici se spun o gramada de lucruri interesante, aflate sub semnul creativitatii fara morga si a strategiei fara dureri de cap. Sunt organizate de Hydra Society, un grup simpatic si entuziast, care face si conferinte, si lecturi publice cu tineri scriitori.

"MC-ul" evenimentului a fost Rucsandra Pop, de la Hydra, care a explicat pe scurt la inceput despre ce incearca ei sa faca si a introdus vorbitorii. Prima dintre ei a fost Melania Damian, de la Cube Innovation, a carei prezentare s-a axat pe raportul dintre creativitate, inovatie si strategie.

Mai ales in perioada de criza, spunea ea, companiile incep sa mute accentul dinspre comercial spre capitalul uman, pe cresterea si educarea lui, iar focus-ul se muta de pe probleme pe solutiile concrete si ingenioase. Presiunea mediului in schimbare duce la inovatie, e imposibil sa continui in acelasi fel. Ideea principala a prezentarii a fost accentul pus pe strategie in procesul inovativ, incepand cu o cunoastere foarte buna a pietei pana la punerea in practica a ideilor bune.

revival

Melania Damian a subliniat importanta strategiei, a stabilirii unor prioritati si a unui plan. Nu e suficienta creativitatea, brainstorming-urile prelungite si privite ca solutie universala nu-si ating scopul din cauza pierderii focus-ului, dilatarii atentiei si libertatii prea mari. Important este managementul procesului, spune ea, spunand "da pentru disciplina, nu pentru standardizare".

Constantin Goagea, unul dintre initiatorii proiectului Idei mici pentru un oras mare, a vorbit despre viziune in arhitectura. De obicei, in acest domeniu, viziunea e asociata cu inaltimea, cladiri inalte care sa domine spatiul. El ne-a aratat ce fac Corbusier, Peter Cook sau Zaha Hadid pentru a ajunge apoi la vesnica noastra problema: Bucurestiul.

revival

Am aflat cu aceasta ca au existat proiecte mari, realizate de arhitecti cunoscuti, pentru rezolvarea zonei din jurul Casei Poporului, pentru extinderea palatului Victoria, pentru zona de langa Biblioteca Nationala sau idei pentru cladiri noi, unele au fost aprobate, unele nu, oricum, nici macar una nu a fost pusa in practica.

Constantin nu isi propune sa schimbe Bucurestiul la nivel mare, ci sa inceapa de la lucrurile mici si importante, care ne fac viata in Bucuresti mai frumoasa si mai usoara, fie ca e vorba de un trotuar din lemn pe Calea Victoriei, transformarea curtii Muzeului de Arta in spatiu public, deschis, fie ca vorbim de amenajarea unui spatiu dintre blocuri.

Jean Lorin Sterian a povestit in cele 5 minute pe care le avea conform wild card-ului (Hydra da oricui posibilitatea sa-si prezinte proiectul in 5 minute) despre Lorgean Theatre. Am aflat cu aceasta ocazie ca ideea nu e noua, teatrul de apartament vine de fapt din Rusia anilor '70, cand era o forma de rezistenta sociala si politica.

revival  

De la Daniel Gontz am aflat una dintre cele mai bune si interesante vesti din ultimul timp. La MNAC se deschide un centru de new media, unde se vor face proiecte de arta interactiva, interventie, cu tot felul de proiecte misto. De exemplu, vor sa faca proiecte prin care sa atraga atentia asupra zidului din jurul Casei Poporului, cu scopul de a fi daramat si curtea parlamentului sa ramana spatiu public. Sunt foarte curioasa de rezultat. :)

Lui Gontz ii place sa se joace si asta s-a vazut foarte bine din proiectele pe care le-a facut pana acum, de la fantanile colorate pana la bulina albastra aplicata pe cladirile urate.

revival   

Serban Radu, unul dintre fondatorii Carturesti, a vorbit despre ideea din spatele afacerii, aceea de a face un proiect integrat social si cultural, un spatiu public unde lumea sa se simta bine. Nu pune accentul pe vanzari, ci pe calitatea oamenilor care vin acolo, in general oameni frumosi, diferiti. Marea oportunitate a crizei, spune el, e lipsa oportunitatii de a face bani. Ajungi sa investesti in tine si in oameni (exact ce spunea si Melania) si sa-ti pui intrebari despre ceea ce faci si metodele pe care le folosesti.

revival

All in all, a fost o seara interesanta, unde nu am aflat neaparat lucruri noi, dar am aflat perspective noi, insight-uri si idei canalizate in directii inovative.Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera