Restaurantul saptamanii - l'Harmattan

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Cand bate harmatanul, oamenii si bestiile sunt apucate de toane, spiritele se incing de la caldura desertului si de la valurile de nisip fin. Acelasi vant care rascoleste desertul, il si racoreste cand il cerne si prin Sahara i se spune "doctorul", tocmai pentru ca alina putin arsita.

In Romania vantul asta bate de vreo 3 ani si jumatate pe strada Franceza, la restaurantul marocan l'Harmattan. Nu e curent deloc inauntru, nici nu simti nisip scrasnind printre dinti, nu mananci la botul camilei sub burnuz, insa atmosfera te transpune incet-incet (si sigur).

Vorbind de atmosfera, e calda. Nu in sensul desertic. E primitoare. Tapet de o culoare piersicie, lampi cu abajururi rosii, cu moliciuni de fata morgana, si desi pe jos nu sunt covoare persane, nici divanuri, ci gresie, simti orientul, mai ales langa vreo oglinda in ogiva rotunda sau vreo pictura care imita o fereastra spre vreo gradina arabeasca. Albastrul din fetele de masa iti da impresia de racoare (de altfel in limbile islamice diversele nuante de albastru duc etimologic la ideea de apa si conceptual la speranta si paradis pe pamant).

Dar destul despre impresii (gusturile sunt personale), sa vorbim despre mancare! Restaurantul are specific marocan-frantuzesc, un frantuzesc mediteranean, sa spunem, cu scoala facuta in Franta, unde s-a invatat bucatarie marocana de la mama (sau ma rog, tatal) ei. Desi este singurul de felul asta din Bucuresti, de cand a fost inchis centrul vechi pentru masini, numarul de clienti a cam scazut, desi e la 3 minute de Piata Unirii (la 2 pasi de Hanul lui Manuc)

Dupa cateva priviri infometate prin meniu (si numeroase explicatii din partea unei chelnerite amabile si zambarete), ne-am hotarat... ca voiam toti aproape acelasi lucru. Drept pentru care s-a reluat repartizarea sarcinilor. In curand, sub nasurile noastre stateau tabouleh (salata de patrunjel si alte verdeturi si cruditati) si un castron aburind de harira (ciorba de vita cu burghul, coriandru si naut).

In scurt timp, cu farfuriile goale in fata, ne uitam nedumeriti unii la altii, facand pariuri si presupuneri ce condimente au fost unde. In cele din urma am intrebat (dupa felul 2), si ne-am simtit ca exploratorii venind din orient cu corabiile doldora de sofran, scortisoara, ghimbir, curry, ras al-hanut (o combinatie mortala), chimen si multe altele pe care trebuie sa invatam sa le pronuntam :)

La felul doi s-a comandat mai intai couscous de pui. Pe masa au inceput sa apara urmatoarele:
- 1 bucata farfurie goala. Mare.
- 1 platou cu frigarui de pui,
- 1 castron cu couscous (grau maruntit, preparat cu cantec, nu va inchipuiti ca mancati grau de coliva expandat, couscous-ul e alb si pufos, si aromat cu sofran si curcuma sau turmeric)
- 1 castron imens cu sos de legume (care arata precum cea mai apetisanta ciorba si are un gust absolut indefinibil papilelor europene aplatizate de chipsuri si covrigi)
- 1 farfurioara cu stafide cu ceapa (nu va strambati - un gust excelent)
- 1 farfurioara cu sos picant (un pahar cu apa va rugam!!)

Stupoare. "Asta mananc doar eu?!" (nota redactiei:chiar a mancat tot)

In sfertul de masa ramas liber s-au mai inghesuit 2 tajine de miel (cu garnitura de couscous), una cu gutui si scortisoara, alta cu prune si migdale. Desi suna a prajitura de craciun, va asiguram ca n-am mai mancat demult ceva atat de aromat si condimentat (nu iute, condimentat). Bucataria nord-africana este fascinanta prin combinatiile complet neortodoxe de fructe, seminte, carne si sosuri, toate sub o ploaie de gusturi.

Si fascinati am si ramas, cu gurile cascate (in farfuriile celorlalti: "Cum, ai mancat tot?... Si mie nu mi-ai lasat..."). ne-am revenit rapid in simtiri cu niste prajiturele orientale (in care n-am mai intrebat ce era, ca nu mai aveam aer, insa in afara de miere si nuca n-am depistat nimic cunoscut). Reve... era sa zicem revenirea, dar e mai degraba reveria a fost incununata cu un pahar de kir (trebuia sa incercam si ceva frantuzesc) - sirop de coacaze si vin alb. Yumm!

Preturile (usor mai mari decat la un restaurant... fara specific, sa zicem), insa fara sa depaseasca limita accesibilului, sunt cam asa: tabouleh, 9 lei, harira, 12 lei, couscous, aproximativ 30 lei, la fel si tajinele, din care mi s-a mai recomandat sa incercam urmatoarea data pe cele cu lamaie confiata sau keftas (un fel de chiftelute) cu sos de rosii. Desert - 10 lei, un pahar de kir - 9 lei.

La etaj e spatiu rezervat petrecerilor private. Vinerea aceasta are loc o sesiune de choucroute cu ciolan frantuzesc. Spre regretul nostru, lista de invitati era plina.

Ii multumim doamnei Aurelia (proprietar) pentru timpul petrecut cu noi si pentru explicatiile delicioase si o rugam sa nu lase Bucurestiul prea curand fara un asemenea restaurant, cel putin nu fara a trece "meseria" unor urmasi de aceeasi valoare. O singura "plangere" am avea: fundalul sonor ceva mai ... cu specific? Si mai tare? La un moment dat e amuzant sa auzi numai linistea sparta de mestecatul comesenilor :)

Program: de la 18 in zilele saptamanii, de la 12 in weekend. Faceti rezervare: 314 12 50, 0723 248 810




2 comentarii

Restaurantul saptamanii - l'Harmattan
paul
#1 -

totala vrajeala

Am vizitat aceasta locatie care este de un rar prost gust , mincarea marocana nu are de aface cu prostitutia culinara pe care o practica madam Aurelia, preparatele sunt extrem de scumpe si o adunatura de condimente impreunate cu adunatura de legume fierte la extrem si nihste carne imprastiata dind impresia ca esti la troaca de porci : urit , ma mir ca sanepidu nu vede ce se intimpla in acea bucatarie imputita amplasata linga wc .

Restaurantul saptamanii - l'Harmattan
Leo
#2 -

Nu mai bine

A fost in restaurantul asta de doua sau trei ori in 2007 si am fost impresionat. Mancarea era prospata si foarte gustoasa si chelnarita era amabila si eficienta. Noi am stat acolo cam patru ore, fara grabire, si am plecat de acolo foarte multumiti.

Am fost acolo din nou, acum cateva luni, si s-a schimbat mult. Mancarea era foarte proasta - a venit cam rece, mielul avea gust de vita veche, gutuia a fost din cutie de conserve, si mi-a fost clar ca carne fusese gatit din stare inghetata cu sosul facut in microunde. Privand couscous, din noua, aveam impresie ca era facut mai devreme si a 'zap'ut un pic in microunde. Mai mult, nu aveau decat doua din gustari.

Cand a ajuns la masa nota, am observat ca, acum, trece la nota si 10% pentru servici. Inainte asta nu faceau (cel putin, nu ca am observat eu). Chelnarita noastra nepoliticoasa statea asteptand un bacsis, dar cu siguranta nu platesc de doua ori servici care au fost sub orice nivel. Daca as fi avut chef de scandal, as fi cerut sa fie scos din nota si 10% ala, dar nu am vrut sa mai stric seara.

Parera mea este ca au vrut sa economesc bani si acum vine 'part-time' bucatarul si lasa in congelator mancare sa fi incalziti de un bucatar tinar (ie, mai ieftin). Servici a trecut la nota pentru ca ei nu mai pot fi siguri ca vor lasa ceva clientii, si chelnatita nu mai face efort din cauza faptului ca nu mai primeste bacsis, aceea acum trecand direct in buzunarul propriatarului.

Nu mai ma duc acolo, din pacat. (Cer scuze pentru greseli care le-am facut in limba romana).

Pofta mare

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera