Restaurantul saptamanii - Crama Hanul lui Manuc

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Update: Inchis

Astazi am facut o vizita la crama din Hanul lui Manuc, de pe Strada Franceza, despre care v-am mai vorbit. Probabil ca ar fi trebuit sa sunam inainte, nu ca sa rezervam, ci ca sa se bucure si ei mai mult timp ca au un client. Asa... i-am cam surprins.

hm2

Curtea hanului, goala, era luminata campenesc de soarele molatic de martie. Afara, pe strada, canta la acordeon un tigan barbos. Frunzele fosneau ca in octombrie si viata era frumoasa. Dupa care am intrat in crama.

Cu urechile agatate inca in acordeonul de afara, percepi cam abrupt trecerea la Engelbert Humperdinck, Dean Martin si Gabriel Dorobantu. Se asculta radio Romantic. Te uiti dupa o masa libera si nu gasesti... altceva decat mese goale.

hm3

Ambientul rustic care vibreaza acum in acorduri de Boney M e destul de modest, ceea ce nu e chiar rau. Cateva butoaie de lemn, un stergar-doua, o strachina de lut si candelabre pe baza de roata de caruta... oarecum.

Meniul cramei este extrem de saracacios si anost. Poate Salonul Arcadelor sau Salonul Voievodal sunt mai bine garnisite. O pagina cu vinuri (Murfatlar 3 Hectare - 57 lei, Feteasca Neagra de Dealu Mare - 40 lei, Pinot Gris de Murfatlar - 18 lei), una cu bere (eternele...), vreo doua cu mancare: gustari si minuturi, preparate la gratar (muschi de vita - 18 lei, frigarui de purcel - 11 lei), peste (cod pane 8 lei, pastrav la gratar 10 lei), si altele necategorisite: tochitura haiduceasca 12 lei, pulpe de pui la ceaun 5 lei.

Te uiti putin nedumerit la preturile mici si constati ca sunt per 100g, nu per portie. In timp ce astepti ca bucatareasa sa se trezeasca din hibernare special pentru tine, ... te plictisesti ingrozitor pentru ca ambientul este sec si la urma urmelor, cata muzica oldies poate asculta cineva?

hm4

Si asa se naste spiritul critic al clientului. Fata de masa este un frumos stergar rosu brodat cu arnici, care sade intr-o rana pe masa de lemn foarte masiv si cu un aspect foarte neprelucrat, pe care sunt asezate tacamurile rasucite in servetel. Singur pe lume, pentru ca nu vine insotit de altele.

Oliviera... asta e intotdeauna un vis. Din mai multe motive: fie n-au, si atunci e un vis de neatins, fie au, si de obicei aici se transforma in cosmar. Asa a fost cu oliviera de la Manuc. O oliviera normala trebuie sa cuprinda sare, piper, ulei si otet. Pe toate. Uleiul e normal sa aiba culoarea galbuie a uleiului si otetul sa fie ori incolor, ori, daca este vinaigrette, sa fie colorat. Nu invers! Si daca tot am luat-o pe panta asta, chiar nu exista o metoda prin care sticlele sa nu fie unse cu ulei? Nu a existat nici o minte luminata care sa inventeze un cioc din care sa nu se scurga lichidul pe sticla? Sau, o idee nebuneasca, oare se pot curata sticlele dupa ce le folosesc 2-3 clienti?

hm5

Comanda vine in 15 minute. In timpul mesei constati ca nu taie cutitul, concomitent cu faptul ca masa are un picior mai scurt si se misca in ritmul ferastruirii inutile a puiului cu lama boanta. Oare le e teama sa nu il doara? Sau sa nu fie atacat chelnerul?

Apropo de chelner. Acesta, destul de amabil, de fapt, neavand ce face, sta in spatele barului si fumeaza. Din cand in cand mai arunca dupa colt un ochi la tine sa vada daca ai terminat. E placut sa te simti in centrul atentiei. Iti cam sta pranzul in gat, e adevarat.

O ultima carcoteala: farfuriile au "monograma" de la Caru cu Bere, ceea ce ne face sa ne intrebam daca personalul merge acolo, comanda, apoi fuge cu farfuria aburinda pana inapoi la Manuc. Sau au spalatorie de vase comuna? Si le mai incurca, ca pe sosete?

hm1

Concluzia? Un loc cu potential berechet. Deocamdata recomandabil doar in situatii de extrema urgenta. Sau daca vreti sa ascultati radio Romantic la pranz. 

alte poze de la Han in galerie



3 comentarii

Restaurantul saptamanii - Crama Hanul lui Manuc
tina
#1 -

Comentariu nou

da, hanul lui manuc -o aventura neplacuta. Mai ales cand ai musafiri straini care citesc ei prin ghidurile de calatorie despre tara pe care o viziteaza si tin mortis sa ii duci la Hanul lui Manuc. I-am dus, si mi-a sarit inima de la locul ei de mai multe ori in 2-3 ceasuri, de la meniu -unde mai bine intrebam direct "ce aveti din lista?", la furculite incert curate printre dinti, la farfuriile de un alb vechi cu stanta albastra de institutie pe margini, la comanda care a durat 1 ora, la muschiuletul rece si tare, culminand cu nota de plata care era de trei ori mai mare decit imi facusem eu calculele. De ce? Din spiritul descurcaret al chelnerului care se uita el asha la tine si apreciaza ca "esti om de vreo 300 de grame asha, sau chiar patru!"
Eu am plecat siderata, noroc cu musafirii mei care erau oameni de treaba si au apreciat incidentul ca facand parte din farmecul locului....

tina

Restaurantul saptamanii - Crama Hanul lui Manuc
mircea
#2 -

Un loc de evitat

... daca nu vrei sa-ti amintesti cum era Bucurestiul de altadata, adica de pe vremea lui Ceausescu! Cand chelnerii te serveau numai daca aveau ei chef, si cu aveau ei chef, si, evident, te taxau cu cat aveau ei chef.
Pacat de locul asta, atat de interesant prin arhitectura. Ceea ce se intampla acolo zi de zi e o pangarire a monumentului istoric, a ideii de Bucuresti civilizat... Daca ai chef de un restaurant in care sa te simti om, ia-o mai jos pe str. Franceza, peste drum de Casandra, ai sa gasesti un excelent restaurant unguresc.

Restaurantul saptamanii - Crama Hanul lui Manuc
Andrei
#3 -

Experienta neplacuta

Dupa 20 de minute de asteptat la masa, cu un meniu foarte saracacios in fata, a venit o domnisoara foarte revoltata si ne-a spus pe un ton foarte agresiv ca masa la care ne-a condus colega ei este rezervata.

Ne-am ridicat dar am solicitat sa fac o plangere sefului de sala, mi s-a spus ca nu exista asa ceva. Am cerut un numar de telefon unde pot suna si mi s-a spus ca exista totusi o doamna manager dar ca nu pot sa o deranjeze pentru ca servea pranzul.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera