Restaurantul saptamanii - Casa Brezoianu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
cb1

Cand auzi ca restaurantul Casa Brezoianu e deschis in fosta casa a Mariei Tanase, mai ca te apuca un sentiment de respect, dar si de nostalgie interbelica. Apropo, stie cineva de ce traim noi nostalgia asta cu iz interbelic desi, evident, nu am trait niciodata in interbelic (pentru cei care cred in reincarnare, poate am trait, dar nu ne aducem aminte, asa ca e fix la fel)?

cb2

Pe nostalgia noastra incerta se bazeaza si Casa Brezoianu. Cu picturi reprezentand Bucurestiul vechi pe pereti, cu muzica de Zavaidoc, Maria Lataretu, Maria Tanase, Cristian Vasile, Faramita Lambru, Mia Braia sau cu decoratiuni retro. Stilul nu e prea bine definit, statuile albe din capatul coloanelor cam contrasteaza cu sfesnicele de argint sau cu oglinzile cu rama de alama, dar, pana la urma, simti ceva din atmosfera inceputului de secol, adaptat insa conditiilor contemporane. Intr-un cuvant, e facut in asa fel incat sa aiba ceva din interbelic, desi daca te uiti mai atent simti ca e totusi cam prea "aranjat".

cb3

Asa cum va asteptati, restaurantul e elegant si clasic. In schimb, meniul nu e cum ne asteptam, adica avand specific romanesc. E si specificul romanesc pe undeva, de fapt mai mult spre ardelenesc, dar predomina preparatele internationale. Asta pentru ca sunt doi bucatari, unul roman, Ionut Catinean, si unul italian, Gennaro Manna, care, se spune, se lauda cu multe premii internationale la concursurile culinare.

cb5

In primul rand, te intampina meniul zilei, care costa 15,9 ron, putin comparativ cu celalte preturi (sunt totusi trei feluri). Aici ai de ales intre supa de gulas, ficatei de pasare cu cartofi natur, prajitura Varga-Belles si supa de pui a la grec, ceafa de porc cu orez si acelasi desert.

Puteti incepe cu o gustare, cel mai bine suna Prosciutto Melone (22 ron), biftec tartat (25 ron), Carpacio (25 ron) sau poate o salata (in jur de 15 ron). Daca vreti ceva cald, aveti de ales intre ciuperci cu branza (de fapt cascaval) si ciuperci cu usturoi. Iar daca vreti ceva mai complex, pe platoul Brezoainu se gasesc bulete de cascaval, ciuperci, ficatei in bacon, rulada de pui, bujon (20 ron).

Supele sunt cele clasice, de la cea gulas de care am mai amintit, pana la crema de ciuperci sau ciorba de porc ardeleneasca. Preturile variaza intre 6 si 8 ron. La felul doi ne-am mirat putin ca nu am gasit sarmale sau alte lucruri intrate in folclorul nostru culinar. In schimb, e o varietate mare de grill-uri, noi am alege pieptul de curcan (19 ron) sau ceafa de porc (18 ron), care sunt gustoasa, facute nici prea-prea, nici foarte-foarte. Mai gasiti si pastrama de oaie (20 ron) sau de porc (18 ron). Aici, garniturile se impart intre cartofi preparati in mai multe feluri (4-7 ron), orez sau legume la gratar.

cb6

Daca tot am ajuns la porc, incercati un cotlet Pivnicel. E vorba de cotlet de porc, struguri, caramel. O combinatie interesanta care costa 22 ron. Din cate vedem, porcusorul e mai combina clasic si cu bacon sau cascaval, dar si cu ciuperci si miez de nuca (23 ron). Vaca e ceva mais cumpa si o gasiti impreuna cu sos Gorgonzola, cu piper verde si coniac sau cu sos brun (in jur de 30 ron). Puiul devine exotic cand e langa ananas (16 ron), langa frisca si curry (18 ron) sau lanag legume, chilli si sos de soia (17 ron).

In materie de peste, oferta e mai mare decat ne-am fi asteptat. Ai zice ca stramosii nostri interbelici isi petreceau toata ziua la pescuit somon, salau sau rechin. Pentru experimente, incercati somonul cu masline, usturoi, vodca (!) si ardei gras (30 ron) sau scoici cu mugur de pin (40 ron).

Multe preparate italienesti in meniu (se vede ca unul dintre bucatari e italian), cum ar fi pizza sau paste. In afara de cele clasice, mai gasim paste cu somon, sparanghel si coniac (24 ron), cu ciuperci "porcini" sau cu fructe de mare (28 ron).

La desert oferta nu e atat de mare insa, gasim clatite sasesti, cu nuca sua cu dulceata, salta de fructe sau Varga-Belles, un fel de prajitura din paste, branza dulce, stafide, intr-un sirop foarte aromat de fructe.

cb4

O nota buna: restaurantul are si Internet gratuit pentru clienti, dar doar la etaj. Acolo sunt si mese "normale", dar si un lounge unde te poti relaxa cu un cocktail (lista cuprinde de la Mojito, Margarita, Capirenha, pama la Gin Tonic sau Cuba Libre, preturile fiind in jur de 15 ron), la un whiskey (de la 10 ron un Johnny Walker pana la 15 ron pentru un Dimple vechi de 15 ani) sau poate la un absint cu 35 ron.

E un restaurant ok, nu spectaculos, dar caruia ii lipseste un ceva care sa te faca sa devii un client fidel. Probabil nu are o identitate inca bine definita si da impresia parca de prea multa "corectitudine". Totul e la locul lui, se respecta un pattern, mancarea e diversa pentru toata lumea... E un loc bun ca sa-ti aduci partenerii de afaceri ca sa se simta romaneste, dar fara rate printre mese si ulcioare pe pereti, ca la majoritatea restaurantelor cu specific romanesc. Merge si pentru o cina romantica, dar aici depinde cat de receptiva e persoana la stilul vechi. Serviciul e ok, chelnerii sunt amabili si prompti, te lasa in pace daca nu ai treaba cu ei.

Str. Brezoianu nr.18, tel: 021/310.44.58

Poze si in galerie.





3 comentarii

Restaurantul saptamanii - Casa Brezoianu
elena
#1 -

sunt niste hoti!

Nu exista cuvinte care sa exprime supararea pe care mi-au pricinuit-o nesimtitii si hotii astia … de la bun inceput am simtit ca e ceva dubios, dar fiind oarecum impresionata de aspectul localului, mi-am tot zis ca poate asa se intampla in cazul tuturor nuntilor – manageri nesimtiti care nu isi dau interesul pentru ca probabil au fosrte multi clienti si daca pierd unul nu face diferenta. Eh, n-a fost chiar asa, va scriu acum cu o luna inaintea nuntii, fiind nevoita sa schimb localul pe ultima suta de metri pentru ca domnii de la Casa Brezoianu (ca sa vedeti ca stiu despre ce vb, o sa dau si nume – seful de sala Gica Troaca, bucatarul Titi Litvinenco, managerul Mihai Preda si noua bucatareasa Elena Anania), refuzau miseleste sa-mi faca un contract in scris.

Am gasit restaurantul asta in mai, am dat un avans de 1000 Ron pe 16 iunie; pana atunci totul a fost perfect, a mers ca uns, numai ca in momentul in care eu am dat avansul seful de sala Gica Troaca nu putea ajunge sub nicio forma sa preia banii, asa ca m-a rugat sa las avansul la bucatarul
sef dl Litvinenco. Acesta nu imi putea da niciun fel de chitanta pentru ca nu avea dreptul, putea doar sa ne semneze pe o hartie ca a primit suma si i-o va da domnului Troaca, care urma sa ma contacteze in urmatoarea saptamana pentru a gasi timp liber pentru semnarea contractului. Dupa ce-am dat banii s-a schimbat toata povestea – dl Troaca n-a mai raspuns la telefon, restaurantul a fost inchis pe timp de vara (ce fel de restaurant e asta daca in plin sezon de nunti ei il inchid????? E ceva dubios aici, nu?)

Ca sa o scurtez, n-au mai fost de gasit pentru semnarea contractului … l-am sunat pe scarba aia de Troaca de 5 ori pe zi, pana cand intr-un final a raspuns, numai ca sa-mi zica, ca exista un nou patron care doreste sa discute cu noi direct si ca ne va pune in legatura cu el. Au urmat cateva saptamani in care toata familia mea si a logodnicului mei l-a sunat pe Troaca de l-a innebunit dar zicea mereu aceeasi chestie – dl Preda, noul patron este foarte ocupat, nu e in Bucuresti, e in Giurgiu, e in Timisoara, e la mama naibii, nu poate sa ne vada si pace, dar sa nu cumva sa ne facem griji ca ei sunt oameni de cuvant.
Pana la urma, am intrat pe net (au un site foarte ciudat, de la mine de-acasa nu il pot accesa, de la serviciu il pot accesa din cand in cand – http://www.casa-brezoianu.ro/ ), am gasit nr de telefon al monstrului de Preda si l-am sunat pe asta.

Ca sa vezi, mare nenorocire, dl Troaca fusese dat afara de la restaurant de mai bine de o luna (desi vorbisem cu el, ma mintise de nu stiu cate ori ca totul e in regula si ca ma va pune in legatura cu Preda) pentru ca vai vai vai, furase foarte multi bani impreuna cu bucatarul sef. I-am explicat dlui Preda de avans, mi-a cam ras in nas ca ce naiba, eu dau bani la oricine (BOULE, oricine ala era angajatul TAU, facea afaceri pentru ca tu il lasai si mai ales, in sediul tau!) … pana la urma, mi-a zis ca imi ia in considerare avansul dar ca meniul se va scumpi cu 10-15% (ce om buuunnnn!!). Dupa asta, a urmat o intalnire in care n-am vorbit practic nimic concret pentru ca bucatareasa cea noua – Elena Anania – era in concediu si s-au modificat si meniurile, dar sa stam noi linistiti, totul e in regula si nu are ce sa se mai intample.

Noi ne-am plecat pe o ureche, am avut incredere in mafiotul asta cu o retorica buna (sa vedeti ce voce de bunicuta blanda isi trage cateodata, zici ca spune povesti de copii … probabil asa crede ca inspira incredere) … de fapt, nu ne-am plecat deloc pe o ureche, dar ce naiba sa faci cand mai ai 3 luni pana la nunta si pana si restaurantul ala, l-ai gasit cu mari greutati??? Practic, nu aveam decat sa speram ca totul o sa fie bine pentru ca n-aveam unde ne duce in alta parte!

La fel, au urmat discutii in care nu s-a stabilit nimic concret, pentru ca ori nu era bucatareasa, ori dl manager nu avea mult timp la dispozitie si refuzau sa ne faca un contract scris. Asa ceva n-am vazut in viata mea, probabil au simtit ca nu avem de ales si cred ca strategia lor este sa
evite pe cat posibil semnarea contractului pana in ultimul moment, dar in acelasi timp te duc cu zaharelul si te lasa sa crezi ca totul e ok, asftel incat sa nu cauti alt local. Asa ajungi sa nu mai ai de ales, trebuie sa accepti ce iti dau ei. De fiecare data cand discutam meniul nu stiau gramajele, nu stiau cate sarmale intra, cum va arata tortul. Am adus vorba de piscoturi si sampanie si-au sarit ca e totul inclus, desi pe hartzoaga noastra nu scria nimic de genul asta. Asta e strategia, iti spun ca daaaa, totul e inclus, farfuriile sunt incarcate de mancare, numai ca pe meniu nu e scris … asa ca atunci cand vei intreba de ce nu ai piscoturi si sampanie, iti vor spune ca nuuuuu, nu sunt incluse. Ar fi scris pe meniu adaca ar fi fost, nu????

Mai mult, la ultima discutie cu ei au insinuat ca nu se poate pune problema de semnarea unui contract pentru ca pretul unui meniu se decide evident in ziua evenimentului. I-auuuuzi tu la ei ... astia probabil se mai cred in evul mediu ... nenea Preda, vezi ca am trecut si de perioada in care furai la Oca :))

Pana la urma, nasul nostru e un om pe care nu prea poti sa-l duci cu zaharelul, a luat el atitudine. A mers la restaurant, evident era inchis in miezul zilei (l-am verificat de foarte multe ori si sambata, nu aveau niciodata nicio nunta desi ei imi spuneau ca au destule incasari din nunti
si de-aia nu tin deschis!!!!!), am stabilit o intalnire ptr a doua zi, o intalnire care a decurs ca de obicei – nu ne zic nimic concret, nu putem semna contractul, dar daca nu ne convine putem pleca oricand. Pana la urma, ne-au zis ca nu semneaza contract ptr ca vaiiii, vor sa ne convinge
pe noi de ce servicii de calitate ofera ei si ne invita sambata urmatoare la nunta organizata atunci, sa vedem ce meniuri incarcate au ei acolo, o sa picam pe spate si nu alta. Si vom semna atunci contractul :))))))
Intre timp nasul nostru a intrat asa, din greseala la alt resutaurant, foarte vechi si cu un renume extraordinar, la care spre norocul nostru, s-a eliberat data nuntii noastre si putem face acolo.

Si nu numai ca eu am patit asta, stiu alte persoane care au fost anuntate cu o luna inainte de nunta ca ei se apuca de renovari si nu mai au cum sa faca nunta acolo … si stiu ca nu numai noi am fost trasi in teapa de hotii astia, daca va uitati pe portal-urile in care se discuta despre nunti, o sa vedeti ca maniera lor de a face afaceri e specifica rachetilor din Ucraina.

Asa ca ce va pot eu sfatui este sa fugiti mancand pamantul cand auziti de hotii de la Casa Brezoianu. NU are rost sa va legati la cap daca nu va doare, e plin Bucurestiul de sali de evenimente conduse de oameni cumsecade, drept dovada ca eu am gasit sala cu doar cateva saptamani inainte de
nunta.

Restaurantul saptamanii - Casa Brezoianu
gigi
#2 -

noul site

Se pare ca noul site ar fi http://www.casabrezoianu.ro/ care momentan e "neplatit" :))

Restaurantul saptamanii - Casa Brezoianu
ada
#3 -

Comentariu nou

Oameni buni va rugam nu mai sunati la numarul de fix afisat pentru acest restaurant pentru ca este un nr de la o casa particulara

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera