Restaurantul Saptamanii - Barka Saffron
Povestea restaurantului Barka Saffron are radacinile - sau mai degraba ancora - in evul mediu, pe cand goeletele portugheze bateau marile dinspre India spre vechiul continent cu bunatati orientale, matasuri, mirodenii scumpe, printre care si pretiosul sofran, cel mai scump condiment din lume, care se face din inima de branduse (ma rog, din pistil si stigmat, dar asta e prozaic).

Cand restaurantul Barka s-a infiintat pe meleaguri bucurestene (in spatele pietei Domenii, pe Av. Sanatescu, nr.1), proprietarul s-a gandit sa il boteze dupa pasiunea sa, barcile. Barka, in hindi, nu inseamna chiar barca, ci mai degraba sunetul apei cand se loveste de chila, insa asta a fost ideea originala, o barca cu sofran care a facut popas pe plaiul mioritic.
Domnul Amarjit Sidhu (co-partener) a fost fotograf profesionist la o revista newyorkeza si avea gatitul ca hobby. De cand a venit in Romania, de 2 ani, sau mai degraba de cand i s-a lipit Barka de suflet ca marca de scrisoare, e invers - gateste la Barka si face fotografii cand mai are timp. In noul meniu are chiar o pagina dedicata, by Amarjit, ca o caracteristica definitorie a bunatatilor de acolo.

De fapt tot restaurantul este in curs de 'rebranduire'. Se schimba putin interiorul, meniul se imbogateste cu fel de fel de mancaruri indiene (by Amarjit ji), va exista in curand si o mica trupa care va canta intr-un coltisor (Muzica indiana? Intrebam noi cu gura pana la urechi visand deja un sitar si-o tabla si eventual o mataji cantand la castronase cu apa - jal tarang. Nu, jazz, ne spune Amarjit ji. Bun si jazz, mai ales live :-). Iar in weekenduri, cand nu e nimic interesant la tv, o sa vedem filme de la Bollywood si poate o sa cantam jaane kyiaa tune kahi (in traducere libera = "nu stiu ce ai spus") (Pyaasa)

Ce poti manca la Barka? Ciorba, snitel si placinta cu mere. Da, se poate, pentru ca are si un mic meniu romanesc. Dar lucrul pentru care merge toata lumea acolo, este mancarea indiana.
Desi e pacat sa nu incerci mancarurile vegetariene, daca tii mortis la niste proteine din carne, ai la dispozitie: pui cu cocos (murgh narielwala), pui a la Bengal (murgh bengalwala), pui cu chimen, vindaloo (curry iute-iute de porc), pui cu branza (paneerwala saag), curry de pui si de miel, pui tikka masala (majoritatea 21 lei).

Mancarea indiana este o dovada ca a fi vegetarian nu inseamna sa te hranesti doar cu verdeturi si sa iti duci zilele de pe o frunza de salata pe alta. Spre exemplu:
Se incepe cu un ceai masala (condimentat, cu lapte), apoi o portie generoasa de pakora (un fel de... hm, greu de transpus in bucataria locala; un fel de pane-uri sa zicem, bine prajite in mult ulei), servite cu sos de rosii si sos de roscove (ati visat vreodata sa faceti ceva de mancare din roscove, care par sa aiba ca singur scop in viata incolacitul frumos cand se usuca?)
Urmeaza vinete pane cu parmezan, dal cu roti (pasta de linte, bine condimentata, cu lipie), orez cu sofran scaldat in ghee (8 lei) si eventual asortat cu ananas si rondele de ceapa rosie (16 lei) si jhalfrezi iute cu legume, totul spalat cu raita, sos de iaurt cu castraveti si menta (poate si rosii).
La desert, inghetata indiana (kulfie, cu cardamom si migdale- 10 lei) sau placinta cu mere. Si inca un ceai masala (8 lei), ca e bun si aromat (cu o groaza de mirodenii pe care bucataria nostra europeana le azvarle doar in oala cu mancare - piper, cuisoare, anason, cardamom si ghimbir).


abajururile fanteziste din papier mache in forma de fusta de vrajitoare au vrajitoarea la celalalt capat :-)
Dupa cum spuneam, Barka se reinventeaza. Isi va schimba chiar si numele, in Barka by Amarjit. Speram sa ne intoarcem curand acolo, mai ales ca ne-a facut placere sa il ascultam pe Amarjit ji povestindu-ne despre proiectele foto prin Bucuresti (apropo, ii puteti vedea o bucatica din portofoliu aici).
Pentru rezervari, 224 10 04 sau 0745 003 660 - sunati neaparat seara, este plin.
Cand restaurantul Barka s-a infiintat pe meleaguri bucurestene (in spatele pietei Domenii, pe Av. Sanatescu, nr.1), proprietarul s-a gandit sa il boteze dupa pasiunea sa, barcile. Barka, in hindi, nu inseamna chiar barca, ci mai degraba sunetul apei cand se loveste de chila, insa asta a fost ideea originala, o barca cu sofran care a facut popas pe plaiul mioritic.
Domnul Amarjit Sidhu (co-partener) a fost fotograf profesionist la o revista newyorkeza si avea gatitul ca hobby. De cand a venit in Romania, de 2 ani, sau mai degraba de cand i s-a lipit Barka de suflet ca marca de scrisoare, e invers - gateste la Barka si face fotografii cand mai are timp. In noul meniu are chiar o pagina dedicata, by Amarjit, ca o caracteristica definitorie a bunatatilor de acolo.
De fapt tot restaurantul este in curs de 'rebranduire'. Se schimba putin interiorul, meniul se imbogateste cu fel de fel de mancaruri indiene (by Amarjit ji), va exista in curand si o mica trupa care va canta intr-un coltisor (Muzica indiana? Intrebam noi cu gura pana la urechi visand deja un sitar si-o tabla si eventual o mataji cantand la castronase cu apa - jal tarang. Nu, jazz, ne spune Amarjit ji. Bun si jazz, mai ales live :-). Iar in weekenduri, cand nu e nimic interesant la tv, o sa vedem filme de la Bollywood si poate o sa cantam jaane kyiaa tune kahi (in traducere libera = "nu stiu ce ai spus") (Pyaasa)

Ce poti manca la Barka? Ciorba, snitel si placinta cu mere. Da, se poate, pentru ca are si un mic meniu romanesc. Dar lucrul pentru care merge toata lumea acolo, este mancarea indiana.
Desi e pacat sa nu incerci mancarurile vegetariene, daca tii mortis la niste proteine din carne, ai la dispozitie: pui cu cocos (murgh narielwala), pui a la Bengal (murgh bengalwala), pui cu chimen, vindaloo (curry iute-iute de porc), pui cu branza (paneerwala saag), curry de pui si de miel, pui tikka masala (majoritatea 21 lei).
Mancarea indiana este o dovada ca a fi vegetarian nu inseamna sa te hranesti doar cu verdeturi si sa iti duci zilele de pe o frunza de salata pe alta. Spre exemplu:
Se incepe cu un ceai masala (condimentat, cu lapte), apoi o portie generoasa de pakora (un fel de... hm, greu de transpus in bucataria locala; un fel de pane-uri sa zicem, bine prajite in mult ulei), servite cu sos de rosii si sos de roscove (ati visat vreodata sa faceti ceva de mancare din roscove, care par sa aiba ca singur scop in viata incolacitul frumos cand se usuca?)
Urmeaza vinete pane cu parmezan, dal cu roti (pasta de linte, bine condimentata, cu lipie), orez cu sofran scaldat in ghee (8 lei) si eventual asortat cu ananas si rondele de ceapa rosie (16 lei) si jhalfrezi iute cu legume, totul spalat cu raita, sos de iaurt cu castraveti si menta (poate si rosii).
La desert, inghetata indiana (kulfie, cu cardamom si migdale- 10 lei) sau placinta cu mere. Si inca un ceai masala (8 lei), ca e bun si aromat (cu o groaza de mirodenii pe care bucataria nostra europeana le azvarle doar in oala cu mancare - piper, cuisoare, anason, cardamom si ghimbir).
abajururile fanteziste din papier mache in forma de fusta de vrajitoare au vrajitoarea la celalalt capat :-)
Dupa cum spuneam, Barka se reinventeaza. Isi va schimba chiar si numele, in Barka by Amarjit. Speram sa ne intoarcem curand acolo, mai ales ca ne-a facut placere sa il ascultam pe Amarjit ji povestindu-ne despre proiectele foto prin Bucuresti (apropo, ii puteti vedea o bucatica din portofoliu aici).
Pentru rezervari, 224 10 04 sau 0745 003 660 - sunati neaparat seara, este plin.
telefon rezervari
telefonul pentru rezervari este 224 10 04 sau 0745 003 660
Mancaruri vegetariene
Am citit reviewul vostru si m-am bucurat mult cand am citit ca au multe mancaruri vegetariene, si chiar am mers acolo pentru asta.
Atentie : in lista "cea lunga si diversivicata" de mancaruri vegetariene sunt fix 5 mancaruri.
In rest, restaurantul e fain. Dar atentie la ce scrieti , cu cat mai obiectiv cu atat mai util.
Comentariu nou
Cina mizerabila
Una din cele mai proaste experiente culinare din ultimii cinci ani. Serviciu prost (cu exceptia Marinei), mincare execrabila in care murgh tikka butter massala s-a separat in ingredientele de baza (lichide si solide) inainte de a ajunge pe masa, si o toaleta defecta de saptamina trecuta. Totul pentru un pret moic de 200 ron pentru doua persoane, in conditiile in care am luat un fel de mincare de persoana si o sticla de vin. Rusine.
serviciul
Serviciul a fost INFECT. O experienta TRISTA pe care nu o recomand nimanui. Mancarea indiana a fost cel mult acceptabila, iar inghetzata indiana este o gluma proasta in comparatie cu cea de la Krishna. Sfatuiesc detinatorii site-ului sa mai treaca pe acolo si sa mai updateze articolul.
barka
Am vazut destule comentarii negative dar nu m-au intimidat.
probabil ceva s-a schimbat in local..bucatarul, patronul, ospatarul. Oricum, eu n-am de spus decat de bine. am mancat niste ..coltunasi cred ca erau, absolut deliciosi si proaspeti, doua feluri de pui cu orez, dintre care puiul cu alune era..o minunatie si o supa cu lapte de cocos de neuitat. servirea a fost..ok, sa spunem. cu toate ca a fost un singur osparar si localul era plin, s-a descurcat destul de bine. cred ca pretul total al mesei ce a inclus cele de mai sus + bauturi s-a ridicat undeva la 80-90 lei, in conditiile in care ne-a mai ramas destula mancare in farfurii.
Comentariu nou
locul cel mai misto din bucuresti!!
cam dezamagitor
Sincera sa fiu, nu mi s-a parut nimic spectaculos la acest restaurant. Corect, serviciul este bun (chelneri prietenosi), dar locatiei nu i-ar strica o mica investitie - oricat de mult as aprecia the shabby chic trend, vreau totusi sa stau la o masa stabila pe un scaun care nu se clatina. Cat despre mancare.... no way!!!! Ce-i drept, n-am mai trecut pe-acolo din februarie, deci sa speram ca s-a mai schimbat ceva