Reguli de supravietuire pentru expati

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Din felul in care s-a pus problema ieri la seminarul de orientare de la Ambasada, pentru cercetatorii americani sositi in tara cu diferite proiecte, traiul in Romania este precum un episod din Survivor sau Amazing Race, doar ca fara premiul de milioane.

Este curios sa vezi ce probleme au identificat cei care locuiesc aici de ceva timp si cum vorbesc despre ele. In primul rand: problemele sunt din acelea care, inainte de/pana la solutii, impun mai intai masuri de aparare: caini, hoti, copii ai strazii, gropi, gripa aviara...

Sfaturile de supravietuire: "Nu va fie frica sa loviti copiii strazii", "purtati in geanta biscuiti pentru cainii vagabonzi" "noaptea e mai bine sa stati acasa", "faceti vaccinul antigripal ca sa nu fiti voi veriga care lipseste intre gripa umana si gripa aviara", "circulati cu trenul sau cu avionul."

Perfect adevarat. Avem o cultura a sofatului cvasi-isterica, strazi proaste si caini comunitari.

In alta ordine de idei insa, nu-mi inchipui prea multe capitale in care este perfect in regula sa te plimbi noaptea pe strazi. "Se intampla o sumedenie de lucruri dupa miezul noptii." Ei bine, eu de exemplu, am o amintire extrem de neplacuta legata de metroul vienez si de populatia din el, seara la o ora decenta. Si apoi, daca tot vorbim de securitate, iata un loc unde "se intampla lucruri" chiar in miezul zilei.

Si apoi: "feriti-va sa schimbati banii pe strada, puteti fi victimele furturilor"  - unde anume in lume este cate se poate de safe sa schimbi bani asa... in strada?

"Sunteti tinte in miscare! Vine un individ la tine, zice: I'm from the Militia! Where is your passport?" iar tu ca om de buna credinta... i-l dai, desigur fara sa iti pui intrebari. :) La noi "militieni" poarta o uniforma sau un insemn specific sau iti arata niste acte doveditoare care ii atesta dreptul de a te legitima. Altfel nu i le dai. E foarte simplu.

Pe de alta parte problematica tintelor in miscare este una extrem de delicata pentru americani insisi, asa ca poate ar fi bine sa nu mai inventam probleme. :)

Oricum pentru noi ramane o rusine faptul ca, desi acestia sunt probabil al n+1-lea grup de americani/straini care ne viziteaza tara de la revolutie incoace, problemele noastre au ramas mereu aceleasi. Construim intr-un loc si daramam in altul. Cam asta ne defineste.1 comentariu

Reguli de supravietuire pentru expati
mirela
#1 -

Comentariu nou

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera