Protestele Rosia Montana - cum se simte revolta generatiei noastre

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Este a treia zi de proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana si lumea a iesit in strada. Lumea a iesit in strada.

Trebuie sa se stie acest lucru, mai ales cand televiziunile din Romania ori nu difuzeaza protestele, ori spun ca nu suntem mai mult de 200. Am fost mai mult de 200. Am fost mii.

Tineri normali, pasnici, hipsteri, parinti, corporatisti, boemi, vedete. Am tipat in cor - Uniti salvam Rosia Montana, am batut din palme, am aplaudat si ne-am pus in mijlocul strazii.

Aseara am ocupat Calea Victoriei si Piata Revolutiei- s-au fentat jandarmii si s-a oprit circulatia. Ne-am asezat pe jos, liberi, entuziasti si fara violenta. Viitorul este a celor care au iesit in strada - asta se auzea pe la colturi. Poate cand tragi linie, asta ar trebui sa conteze - ca romanii au iesit in strada si ca vor sa-si faca auzite vocile. S-a iesit din amorteala si s-a trecut la fapte.

Se scandeaza pentru Rosia Montana, pentru presa cumparata, pentru schimbare. Nu sunt o activista convinsa si nici nu am tipat pentru Rosia Montana din prima zi in care cei de la Gold Corporation si-au facut cunoscute intentiile.

Insa am citit, m-am documentat si am intrebat in dreapta si in stanga pentru a ma informa si a intelege. Sunt multe de spus pe seama acestui subiect si poate nu sunt eu persoana potrivita sa analizeze, insa am dreptul la opinie.

Cei care ies in strada ar trebui sa stie si ei acest lucru si sa-si faca cunoscute opiniile - pe retelele sociale, pe bloguri, in comentarii. Daca presa e cumparata, hai sa aratam ca sunt spiritele libere si voci care-si arata libertatea.

Ceea ce se intampla la Rosia Montana este tragic, atat pentru mediu, oameni sau stat.

Efectele exploatarii vor fi devastatoare si e inacceptabil ca guvernul Romaniei sa accepte asta - 4 munti vor fi rasi si vom avea un crater ce se va vedea de pe luna. Asta-i mai lipsea betegei Romanii!

Cianurile folosite depasesc standardele legale si sunt sceptica in ceea ce priveste procedeele de ecologizare de care vorbesc cei de la RMGC.

Plus de asta, statul roman iese in pierdere - acesta s-a imprumutat de bani de la Gold Corporation, iar din profitul care i-ar iesi ar trebui sa-si plateasca datoriile la corporatie. Ca sa nu uitam de faptul ca nu aurul si argintul sunt castigul RMGC, ci alte minereuri mult mai scumpe si pretioase.

Foto credit: Iulia Rosu

Insa, mi-am dorit sa scriu despre revolta generatiei noastre si despre tinerii care au iesit sa protesteze. Despre cum generatia noastra a prins curaj sau cel putin asta-mi place sa cred.

Poate nu toti cei de acolo stiu de ce au venit, poate unii au venit pur si simplu de fun, insa macar am simtim o multime energica si vie. Nu am vazut oameni veniti sa stea la povesti sau sa bea bere pe strada - am vazut oameni care tipau pentru o cauza, iar asta e primul pas.

S-a ocupat o strada intreaga de oameni care stateau jos si protestau, fara scandal. Jandarmii erau relaxati si calmi - in sfarsit, un protest ce nu are ca subiect reactiile violente ale jandarmilor.

Am apreciat bunul simt al oamenilor - unii strangeau mucurile de tigara de pe jos, in saci de gunoi, altii te intrebau daca vrei cafea. Nu s-a impins nimeni, nu a urlat nimeni aiurea.

Vocea noastra conteaza - vocea tinerilor care vor sa schimbe ceva si nu-si doresc sa faca asta de pe scaunul din sufragerie.

Nu va lasati amagiti, sunt si multi viteji in multime care apoi nu au curajul sa iasa in fata, sunt si multi jurnalisti care nu fac asta (sau nu pot?!), dar luminile reflectorizante trebuie puse pe initiativa.

Iar Rosia Montana ar trebuie sa fie doar inceputul. Sa nu fim ipocriti, un mare protest ar trebui organizat si impotriva cainilor vagabonzi, o alta problema reala si dura din Romania.

Nu e usor, si multi tind sa se lase dusi de febra momentului si, in rutina cotidoana, sa inchida iar ochii. Vreau sa cred, in schimb, ca suntem mai buni de atat si ca acest prim pas duce la urmatorul si tot asa, pana se va clinti ceva in sistemul nostru corupt si infect.

Imi doresc ca multimea sa nu se piarda in multime. Se poate?
4 comentarii

Protestele Rosia Montana - cum se simte revolta generatiei noastre
Vanda
#1 -

Toata Romania e o Rosie Montana

De ce n-au iesit toti hipsterii astia obositi si in ianuarie 2012?raul trebuie taiat de la radacina,ce fac ei acum e ceva gen "la moda"... sa scandezi pt Rosia Montana,jumate din ei habar n-au ce si cum,dar e "cool" sa te duci in centru sa pari interesat de un subiect care te depaseste. Transilvania de ce nu e in strada,Alba?Au ramas hipsterii astia,ametiti de marijuana sa scandeze pt Rosia Montana...ah,si am trecut p-acolo,am vazut cu ochii mei...e parerea mea...n-or sa salveze ei Rosia Montana,sunt prea multe interese acolo,oameni corupti prea puternici.

Protestele Rosia Montana - cum se simte revolta generatiei noastre
radu
#2 -

Vuie Manda

Nu meriti nici macar o injuratura intreaga..

Protestele Rosia Montana - cum se simte revolta generatiei noastre
Andra
#3 -

Comentariu nou

Doar hipsterii sunt ametiti de marijuana? In 2012 a iesit tot Costinestiul in strada si au vandalizat centrul orasului!!!!

Protestele Rosia Montana - cum se simte revolta generatiei noastre
icsela
#4 -

cetateni, nu hipsteri

ce spuneai Vanda? uite ca da rezultate. Le este frica, cu tot cu interesele lor. Asta e doar inceputul pt ca nu au indeplinit toate cererile cetatenilor, nu ale hipsterilor.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera