Profil de artist: Alex Galmeanu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cel mai probabil ati auzit de proiectul 112: un proiect fotografic ce pune arta fata in fata cu teroarea violentei in familie. Acesta se materializeaza sub forma a 24 de portrete infatisand personalitati masculine de prim rang din Romania, in ipostaze asemanatoare victimelor violentei domestice. Omul din spatele acestui proiect se numeste Alex Galmeanu si este unul dintre cei mai buni fotografi din Romania.

 galmeanuSursa

galmeanu Sursa

Alex s-a nascut pe 29 octombrie, 1978, intr-o familie in care fotografia nu era o noutate: tatal, fratele si un unchi de-al sau (Apostol Galmeanu, ce a fost unul dintre putinii fotografi ai anilor 1920), au lucrat in domenii asemanatoare. Primul sau aparat de fotografiat a fost un Smena, pe care l-a primit cadou de la fratele sau in 1992, cand avea doar 14 ani. Cu el si cu ajutorul unui exponometru rusesc a reusit sa faca primele imagini. "Pentru mine era ca primul pas pe luna, cred ca a fost cea mai importanta realizare a mea in acel an", cam asta a fost reactia lui.

Si totusi, de ce s-a apucat de fotografie? Exista mai multe motive:

1. avea ceva de demonstrat - isi dorea foarte mult sa faca imagine de film, asa ca, atunci cand a auzit o discutie intre tatal si fratele sau despre faptul ca nu poti sa faci imagine de film fara sa stii sa faci fotografii, a decis sa inceapa si el cu fotografia (`92).

2. a redescoperit fotografia in liceu, pentru ca il ajuta sa fie in centrul atentiei si era cool sa fii fotograf

3. in 1997 a descoperit ca fotografia aduce si bani si ca este o meserie bine platita la anumite nivele

4. are sansa sa lase ceva in urma lui, faptul ca numele sau este respectat si viata lui nu este irosita.

 galmeanu Sursa

Evolutie:

- in 1993 a publicat prima imagine in revista Salut, care are si o poveste interesanta (imaginea, nu revista) : Alex a apelat la un prieten suficient de nebun, l-am imbracat intr-un costum furat din garderoba tatalui sau si l-a fotografiat scufundat pana la brau in Dambovita, citind Salut. Apoi, a trimis fotografia pe adresa redactiei si dupa ceva timp a avut surpriza sa o vada publicata pe coperta trei.

- in liceu a exersat intens fotografia ce are ca subiect personajele umane. Practic, a fotografiat toate colegele suficient de aratoase, a lucat la revista liceului si a vandut fotografii colegilor. Cu banii, si-a completat trusa foto.

- in toamna anului 1997 a inceput sa lucrez pentru revista 2000 Plus, unde a facut primele fotografii de moda si prima coperta.

 galmeanu   Sursa

- din 1999 a inceput colaborarea cu Unica : dupa ce a sunat cateva saptamani la redactie fara sa-i raspunda nimeni, a vorbit intr-un final cu art directorul revistei, care dupa ce i-a vazut portofoliul, i-a aruncat in brate cateva role de film si i-a spus ca are sedinta foto in ziua imediat urmatoare. Cu timpul, sedintele foto s-au inmultit si Alex a devenit cel mai important fotograf al revistei.

- in 2002 si-a deschis propriul studio, iar toate colaborarile sale au luat amploare: mai toti oamenii importanti din tara au fost acolo pentru diverse sedinte foto.

- in prezent lucreaza cu majoritatea revistelor, cu aproape toate casele de discuri si cu o parte din agentiile de publicitate romanesti.

 galmeanu Sursa

Premii?

In 2006 a castigat Marele Premiu si Premiul pentru cea mai buna idee in cadrul premiilor Audi Photo Academy Awards, unde a fost invitat sa expuna alaturi de patru dintre cei mai buni fotografi romani.

 galmeanu Sursa  galmeanu Sursa

Si povestea se scrie in continuare...

Sursa: aici

Portofoliu aici si proiect 112 aici
3 comentarii

Profil de artist: Alex Galmeanu
icee
#1 -

Comentariu nou

admirabil!

Profil de artist: Alex Galmeanu
istvangonzalez
#2 -

nu stiu.

nu mi se pare rupere. pozand smiley,andrei gheorghe,,s.a.m.d. nu ai cum sa nu ai succes.poate nu am dreptate, poate am.

Profil de artist: Alex Galmeanu
icee
#3 -

Comentariu nou

@istvangonzalez:
ma chinui sa inteleg constructia folosita de tine si am sa argumentez contra comentariul tau;

omul e fotograf de portrete. el asta stie sa faca cel mai bine si implicit multe personalitati s-au perindat pe sub obiectivul sau. daca vei urmari portofoliul lui alex vei observa ca succesul nu apare peste noapte. talentul si dedicatia pentru arta fotografica sunt absolut indispensabile.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera