Pro si contra testarii pe animale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Oricat de insuportabile ar deveni cateodata reprezentantele regnului animal, nu avem nici o scuza ca le folosim pe post de cobai pentru gloss si mascara. Desi uneori cand coltii lui Anton stau infipti in bratele noastre, parca nu i-ar sta rau cu niste buze rosii conturate sanatos. Totusi sa trecem de la particular la general si sa discutam problema mai in serios.


Pro - CristinaP

Experimentele pe animale sunt o practica rusinoasa, plina de cruzime si sadism. Bietele necuvantatoare sunt exploatate, maltratate, malformate, otravite si imbolnavite artificial, totul in numele stiintei, medicinei, cosmeticii, dezvoltarii. Daca e vorba de un produs care se va utiliza de catre oameni, ar trebui testat pe oameni!

Hai sa ne cunoastem prioritatile. Stadiul tehnicii nu poate avansa fara teste. Nici in dezvoltarea unui nou medicament contra cancerului, nici in studiul nuantei perfecte de chimicala roz din rujuri care sa nu iti faca buzele ca de broasca raioasa, nici in alte domenii de cercetare, mai mult sau mai putin controversate.

In orice domeniu e nevoie de un soarece de laborator. E preferabil oare sa avem oameni drept cobai? Probabil ca iti trebuie mult sange rece sa inoculezi fel de fel de animalute dragalase cu virusi fatali sau cu chimicale nebanuite, dar stadiul medicinei si chimiei de azi are nevoie de rezultate empirice. Adica sa vada ce se intampla daca.

Exista voluntari pentru teste de cosmetice (care mai sunt platiti si cativa dolari pe ora), medicamentele sunt si ele testate pe bolnavi disperati in faze terminale, dar probabil orice om de stiinta va accepta sacrificiul a doua generatii de soareci sau unei familii de iepuri, in locul unui cobai uman (desi poate in adancul halatului l-ar prefera).

Sa fim seriosi - companiile de cosmeticale au ajuns sa fie obligate sa isi testeze produsele pe plante! Si oricat de ridicol sau hilar vi se pare, la un moment dat or sa se ridice voci ale sustinatorilor ficusilor sau ferigilor care or sa organizeze proteste si se vor inlantui de copaci pentru a opri tratamentul inuman asupra vegetalelor.

Cand se fac experimente pe oameni, societatea condamna virulent practicile. Sa luam doar cateva exemple din memoria cinematografica:
- Philadelphia Experiment, un film slab dar care a readus in atentie problema testului de teleportare atat de misterios, despre care nu se stiu multe, dar despre care se zice ca a avut efecte dezastruoase asupra echipajului navei;
- Man Behind The Sun care prezinta intr-un mod foarte explicit experimentele militare pe prizonieri de razboi dintr-o tabara japoneza din China, in al doilea RM;
- experimentele psihologice violente din Das Experiment (bazat pe The Stanford Prison Experiment) sau din Battle Royale.

Concluzia: probabil ca avem cunostinte reduse despre testarea pe animale. Probabil ca realitatea e mai murdara decat ne-o imaginam. Dar desi probabil se pot face teste si pe culturi monocelulare, rezultatele concludente vin de la vertebratele vii. Testele pe animale sunt un rau necesar. Cum altfel am putea ajunge la clonarea umana, daca nu trecem mai intai prin cateva celule si vreo oita dragalasa?


Contra - Gina

Testarea pe animale se face sub multiple scuze, de la genetica, la cosmetice, detergenti, produse pe baza de aerosoli si alte minuni ale bio-chimie moderne. Efectele sunt la fel de placute ca o baie in acid sau dormitul pe pioneze, dar pe nimeni nu afecteaza acest lucru pentru ca cineva trebuie sa o faca, nu?

Pai, nu. Nu trebuie sa sufere nimeni, nici o fiinta vie, doar ca noi sa ne bucuram de magia combinatiei fantasmagorice detergent+balsam cu mireasma de micsunele. Daca testarea areloc cu motivul ca anumite substante ar putea fi nocive organismelor vii, atunci ce ar fi sa nu le mai folosim si pace. Daca nu ne fac bine, de ce sa insistam sa gasim doza minima acceptata de fiintele care respira.

Si ar fi suficient de inuman tratamentul care li se aplica animalelor in cazul cazarii, pentru a ne iesi din minti. Sunt tinute in custi, minuscule, la lumina sanatoasa a neonului si sub efectele benefice ale patogenilor din aerul conditionat. Sunt injectate, probate, sondate, doneaza mai mult sange decat multi oameni doneaza intr-o viata si hrana lor este umflata cu mutageni si hibrizi, ca doar trebuie testati si aia pe ceva, nu?

Scuza cea mai la indemana este cea ca doar nu le testam pe noi, nu? Totusi daca tot le facem atat de periculoase incat necesita testare indelugita pe diverse specii, de la iepuri, la soricei, porumbei si primate, dar acel tip de primate cu mai putin par pe ele si net superioare oricarei altei fiinte (adica omul). Si partea cea mai amuzanta din toata insuruirea asta este ca testarea chiar se face pe mai toate aceste animale in serie, daca soriceii nu patesc nimic, atunci trecem si la iepuri si asa mai departe. Plus ca exista si alternative.

Toate fiintele au dreptul la viata, pardon, toti oamenii, ca speciile inferioare pot sa traiasca si fara. Paradox minunat. Testarea pe animale nu este un simplu proces ce chinuie bietele creaturi, ajutandu-le sa scape de blana, straturi de piele si o serie de organe interne care fierb in suc strain, este unul definitiv, care solutioneaza problema pe veci. Deoarece putine sunt animalele care ajung sa le povesteasca nepotilor prin ce aventuri au trecut, poate doar cele salvate de catre o asociatie de protectia animalelor.

Cat priveste testele facute sub scuza descoperirii unor leacuri miraculoase pentru bolile care ne macina vietile, cancer, SIDA, leucemie si alte minunatii, acestea sunt un mare fas. Asemanarea intre oameni si animale nu este de mare incat ceva sa functioneze la fel pentru ambii. Si in caz ca existau naivi care credeau ca se poate face trecerea directa de la iepuri la oameni, sa se linisteasca. Dupa ce se epuizeaza animalele si se trece la testarea pe oameni, se ia totul de la capat. Semn ca merita sa chinui animalele.

Partea proasta este ca pe consumatori putin ii intereseaza daca produsele achizitionate sunt sau nu testate pe animale. Si in Romania nu exista nici macar un organism de stat care sa reglementeze problemele privind tratamentul asupra animalelor, daremite ceva indreptat spre oprirea testarii pe animale. Si nici macar cei care au lege de partea lor nu pot face nimic decat sa spere ca afla macar numarul real al animalelor supuse testelor.

Cei cu stomac mai rezistent si spirit mai sadic n-au decat sa isi gadile pupilele aici. Cei cu compasiune se pot orienta aici.
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera