Pro si contra: Graffiti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
To spray or not to spray? Astazi, asta e intrebarea. Ne plac graffiti-urile? Au vreun rost? Sunt arta sau vandalism? Expresie socio-politica sau teribilisme tip guerilla? In tabere diametral opuse, astazi combat fenomenul metropotamii de serviciu Cristina Petrescu si Mihai Preotu.

Pro: Cristina P

Graffiti-urile sunt unul din lucrurile care ori iti plac, ori nu. Ca fenomen, nu ca specimen. Mie imi plac si le sustin. Cu cateva amendamente.

Fenomenul se imparte in cateva curente, iar acceptarea de catre societate e conditionata in mare parte de apartenenta la unul din ele:

Graffiti ca expresie artistica
. Desenele de dragul artei, facute de o mana dibace, pot avea avantajul ca acopera bucati din oras care altfel ar arata urat. Exemple: calcanul gol al casei de pe strada Arthur Verona, facut in cadru organizat cu ocazia primului Street Delivery; peretele imens de pe latura terasei La Motoare, facut si el tot organizat; metrourile vechi; gardurile de tabla ruginita din Centrul Vechi s.a.m.d. Fara a avea neaparat un mesaj anume, acest tip de desen joaca un rol estetic si mai ales corector.

graffiti metrou

Graffiti ca mesaj social. Exemplul cel mai la indemana sunt lucrarile de tipul celor facute de Banksy, care depasesc pragul mazgalelii si chiar al desenului artistic. Asemenea lucrari reprezinta satire, mesaje si semnale, un cot in coasta omului de pe strada si o palma dupa ceafa constiintei sale de animal urban. Data fiind caracteristica puternica de guerilla art, acestea sunt de multe ori stenciluri, nu graffiti in sensul clasic. Exemplele de la noi cu ceva agitatie in jurul lor au fost stencilurile lui Baldovin si cele ale lui Gorzo.

stencil

Graffiti ca mesaj advertorial. Cu acestea, recunosc, am si eu o problema. Odata ce un mijloc artistic se transforma in unealta de promovare si vanzare a unui produs, calitatile sale s-au dus pe apa marketingului. Exemple? Campania violenta U-tv, care a umplut dezorganizat si obositor tot centrul cu buline rosii; campania mai moderata Session Club, campania Radio Guerilla care a incercat sa impleteasca advertising-ul cu o tenta de social awareness: intr-o tara normala nu se claxoneaza, nu se pipaie, nu se scuipa, nu se spala, etc.

Chestiunea vandalismului si a legalitatii. Teoretic, toata treaba asta este ilegala pentru ca implica un pic de vandalizare a spatiului public. Unul din motivele pentru care arta graffiti (primele doua curente mentionate mai sus) este dezaprobata ar fi faptul ca grafferii, in cautare de expunere mare, nu isi aleg cu cap... panza de lucru. O cladire istorica proaspat renovata este un loc prost pentru graffiti. Un perete urat de bloc ar fi chiar recunoscator sa fie cosmetizat putin.

Legat de asta, cea mai joasa speta a scrisului pe pereti sunt tag-urile, adica semnaturile "personalizate", aplicate haotic peste tot. Nu reprezinta nici o expresie artistica si nu au nici un mesaj, cu exceptia celui de "numele prostilor pe toate gardurile". Daca tot te mananca degetele sa iti lasi amprenta personala si artistica, nu semna cu degetul mare inmuiat in cerneala, invata sa scrii pana sa iti agati de gat eticheta "graffer". In rest, numai de bine.


Free Graffiti MakerContra: Mihai


Intai, sa lamurim lucrurile: graffiti-ul nu este arta, nici chiar in formele sale cele mai reusite. Este, cel mult, decoratie - la fel ca (iau un exemplu la intamplare) stucaturile din ghips care impodobeau casele de moda veche. Prin graffiti nu se realizeaza altceva decat 'infrumusetarea' (sau uratirea, depinde de gust) unor suprafete goale prin modele alambicate, repetitive si in culori vii, intr-un fel de reactie primitiva la spatiul gol; o specie de horror vacui, daca vreti.

Nimic esentialmente diferit fata de modelele decorative repetitive, mai mult sau mai putin abstracte, ale altor perioade din istorie - vezi spre exemplu manuscrisele iluminate medievale crestine sau arabe, cu miniaturile si caligrafia lor complicata. Iar despre ruda retardata si agresiva a graffitiului, tagging-ul, nu se poate spune nici macar atat - un tag, de cele mai multe ori, nu este frumos, nu este dorit, nu este nici macar descifrabil; este doar greu de curatat.

Apoi, asa cum este practicat la noi, graffiti-ul isi rateaza, de cele mai multe ori, chiar si scopul ornamental: prea putini grafferi sunt suficient de buni incat sa produca opere placute ochiului - majoritatea sunt adolescenti teribilisti pasionati mai degraba de senzatiile tari ale fentarii garzii decat de rezultatul final. Nimic mai enervant decat sa te trezesti cu un tag neindemanatic pe gard, doar pentru unor pusti de liceu le-a venit alocatia si au strans in sfarsit destui bani pentru un tub de vopsea.

Dincolo de produsul finit, insa, sta chestiunea morala: este oare acceptabil ca desene, fie ele si bune, sa fie facute pe proprietatea unor oameni care nu au cerut asta? In mod clar, nu: casele si gardurile sunt proprietate la fel ca hainele si masinile; cum ar fi ca niste indivizi sa umble prin oras aruncand cu vopsea pe hainele oamenilor? Solutia este, evident, ca graffitiul sa fie practicat doar in locuri special amenajate sau cu incuviintarea proprietarului suprafetei ce urmeaza a fi decorate. Dezavantajul ar fi insa ca ar elimina placerile infantile de tipul "sase, gaborii!" si ar lasa in joc doar pe cei pasionati de graffiti in sine.3 comentarii

Pro si contra: Graffiti
dan
#1 -

mihai

cine esti tu , mihai , ca sa zici e arta si ce nu e ?

Pro si contra: Graffiti
ioan
#2 -

graffiti

Alea motivationale sau moralizatoare mi se par ok, preferatul meu e ala cu "pune suflet", gasit pe un zid din timisoara...

Altfel, alea de pe metrou mi se par oribile, plus ca nu te mai lasa sa vezi peisajul pe geam (cum ce peisaj??)

Despre graffiti pe muzeul de istorie am facut o sceneta de teatru in noaptea muzeelor, la muzeul de istorie. Incercand sa cautam solutii pentru a opri un idiot care, nervos fiind pe profa de istorie si pe faptul ca s-a plictisit de moarte la muzeu, vroia sa-l mai coloreze putin...

Cred ca solutiile pentru cele mai multe problema ce tin de oameni sunt undeva in familie, in educatia pe care parintii ar trebui sa o ofere copiilor inca de mici. Dar cand parintii sunt prea ocupati, copiii isi vor gasi de lucru imediat...

Pro si contra: Graffiti
catalin
#3 -

mihai este un tampit .

mihai esti un cretin . negand faptul ca graffiti este o arta . negi faptul ca pictura este arta . graffiti idiot exista pt ca genialitate instant la pachet este ceva ce apartin fantasticului . prin perseverenta si repetare ajungi sa iti creezi un stil unic . sa creezi adevarate subiecte fabuloase ce pot crea furori in randul tinerilor . graffitiul nu se adreseaza unui public matur . prin graffiti sunt exprimate asemenea sentimente . nonconformism , cruzime , fericire , .etc sentimente testate de tineri . sa crezi ca sunt niste ratati , ca sunt un fel de gaura neagra . distrugatoare absoluta a culturii este idiot . atunci esti un idiot . ce discrimineaza distruge visuri ce refuza diversitatea culturii . ce asupreste cultura. esti un nazist tampit . e

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera