Pro si Contra: Lucratul de acasa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Lucratul de acasa nu e un subiect prea controversat: cam toata lumea (in afara de cei care chiar au facut-o) are impresia ca se rezuma la stat degeaba, uitat la televizor, mancat si dormit, cu un pic de munca pe ici, pe colo. Din pacate pentru cei care lucreaza acasa, situatia nu este chiar asa, dar, ca intotdeauna, exista si avantaje, si dezavantaje.

Pro - IoanaS

Sunt prea multi patroni care au impresia ca angajatii sunt un fel de robotei: trezirea la 7, la serviciu la 9 punct, munca 8 ore ca sa indeplinim planul pe ziua de azi. Dar unii oameni pur si simplu nu pot fi productivi la orele "traditionale". Daca eu lucrez cel mai cu spor intre 6 seara si 3 dimineata, de ce nu? Cata vreme am de facut ceva clar, care poate fi cuantificat, de ce sa nu muncesc in ritmul meu?

Daca stai acasa apuci sa dormi destul si, chiar daca te trezesti la fel de devreme cu restul lumii, nu trebuie sa pierzi o ora-doua in aglomeratia matinala. Iti bei cafeaua sau ceaiul in fata televizorului sau a calculatorului, fara sa fi trebuit deja sa suporti lipsa de igiena a celorlati calatori din autobuz sau claxoanele necontrolate are masinilor de langa tine. Lucrezi pe calculatorul tau pe care poti face ce vrei, nu pe cel anti-idioti al firmei pe care nu poti faci o modificare fara sa suni la departamentul tehnic. Poti sa iti rezolvi problemele in timpul zilei si sa recuperezi seara (pe bune, ce fac oamenii care lucreaza pana la 6, in conditiile in care si celelalte firme inchid tot la ora aia, iar in weekend - evident - sunt toti liberi?). Nu trebuie sa suporti sporovaiala la telefon a lui Mimi de la contabilitate, si vecinul de sus nu se supara daca iti pui castile ca sa blochezi zgomotul de bormasina. Probabil tii legatura cu seful prin instant messenger, deci ii va fi foarte greu sa zbiere la tine in scris. Iar cei mai asociali dintre noi vor fi multumiti ca nu trebuie sa discute despre banalitati cu colegii.

Per total, vei fi un angajat mai multumit, iar seful va fi si el satisfacut cata vreme nu vei trage chiulul si vei rezolva tot ce ti se da de facut (nu ii pasa nimanui daca tu iti faci treaba in timp ce in boxe urla Sepultura, dar ai face bine sa te concentrezi la munca, nu la cantece).

Contra - Mihai

Orice zi de munca are doua elemente esentiale: lucrul propriu-zis si binecuvantatele pauze. Muncesti o vreme, apoi iesi cu colegii in pauza de tigara. Mai schimbi o barfa despre sef, pui la cale o escapada in weekend, comentezi meciul de aseara. Asadar, socializezi, si capeti sentimentul apartenentei la o comunitate - lucru a carui importanta o cunoaste orice boboc de la psihologie.

Ce te faci insa atunci cand lucrezi de acasa, cand nu mai ai un sef caruia sa-i dai socoteala la fiecare pas, insa nici colegi impreuna cu care sa-l bombani? Toate cele de mai sus se pierd, inlocuite fiind de o mare plictiseala. Mai mult, ritmul zilnic al sculatului de dimineata si munca intre anumite ore dispare - ce rost are sa te trezesti la o anumita ora daca nu ai de mers nicaieri?

Acest lucru pare idilic la prima vedere, insa daca nu esti inzestrat cu o vointa exceptionala, vei constata foarte repede ca in absenta unor presiuni exterioare iti va fi foarte greu sa te apuci de treaba, vei amana totul pe ultima clipa si nu vei face nimic temeinic si de calitate. Zilele devin la fel, monotonia fiind sparta doar de serile in care te intalnesti cu prietenii cu un serviciu obisnuit; ajungi sa le invidiezi oboseala dupa o zi de munca, pe cand tu ti-ai petrecut marea parte a timpului incercand sa incepi sa muncesti, necum lucrand efectiv.

Lucratul de acasa e o solutie doar pentru aceia care au o buna disciplina si isi pot mentine moralul ridicat in fata rutinei si plictiselii. Pentru noi, restul, avantajele de moment se transforma repede in dezavantaje pe termen lung, si ajungem sa tanjim dupa mersul zilnic la serviciu.5 comentarii

Pro si Contra: Lucratul de acasa
gumilastic
#1 -

munca acasa

"Lucratul de acasa nu e un subiect prea controversat: cam toata lumea (in afara de cei care chiar au facut-o) are impresia ca se rezuma la stat degeaba, uitat la televizor, mancat si dormit, cu un pic de munca pe ici, pe colo."

da poate parea asa dar in general cand lucrezi de acasa altfel esti contorizat, nu freci menta 8 ore ci ti se dau sarcini precise si deadline-uri.

e problema ta daca le faci intr-o ora sau o zi pana la urma ceea ce intereseaza e calitatea

lucrez de acasa si nu imi lipseste :

imbulzeaza din autobuz, metrou,

cele doua ore petrecute pe drum care te termina asa ca dupa 8 ore + inca doua ore nu esti bun de nimic

barfele de la lucru si mancatoriile

fastfoodurile, mananc acasa ce vreau euPro si Contra: Lucratul de acasa
Jen
#2 -

Comentariu nou

uite, de fast food-uri uitasem, good point. bine, nu ca acasa as manca mai bine decat la munca, dar macar nu mai trebuie sa plimb sandvisuri/sa imi cumpar mancare scumpa de pe cine stie unde.

Pro si Contra: Lucratul de acasa
IoanaS
#3 -

Comentariu nou

uite, de fast food-uri uitasem, good point. bine, nu ca acasa as manca mai bine decat la munca, dar macar nu mai trebuie sa plimb sandvisuri/sa imi cumpar mancare scumpa de pe cine stie unde.

Pro si Contra: Lucratul de acasa
Carmen Musat-Coman
#4 -

depinde...

... de job si de persoana. unii se simt bine lucrand acasa, altii au nevoie de colegi.

Pro si Contra: Lucratul de acasa
danmesser
#5 -

"Pro" by all means

Mi s-a părut prea lung un eventual comentariu aici (nu sînt prea bun la exprimarea concisă a ideilor stufoase), așa că i-am dedicat un post la mine :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera