Primul teatru evreiesc din Iasi, din Romania, din lume

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu urmeaza sa spun nimic nou fata de ceea ce deja unii dintre voi stiti. Despre acest subiect s-a tot scris in ultimii ani, pe alocuri abia razlet, in alte dati chiar cu patos. Ceea ce mi se pare frapant este cat de mult inca nu se constientizeaza trecutul cultural valoros pe care il detinem, in asa fel incat prezentul cu greu abia si-l aminteste, iar tinerii nu poseda habarul ca primul teatru evreiesc din lume, spre exemplu, si-a deschis portile la Iasi, asta doar daca nu ati avut curiozitatea sa vedeti filmul Mostenirea Goldfaden...

Inainte de al Doilea Razboi Mondial, Iasiul avea o populatie de cca 100.000 de oameni, jumatate fiind evrei. Era un oras cosmopolit, un adevarat centru cultural. Din seria "s-a intamplat pentru prima data in Romania", Iasiul a fost locul unde s-au scris mai multe pagini de istorie de gen. Una dintre ele vorbeste despre originea primului ziar in limba yiddish, Korot Haitim, iar alta despre imnul national al Israelului. Se spune ca Naphtali Herz Imber a inceput sa scrie cuvintele in anii 1876-1878. Mai mult chiar, umbla vorba prin "targ" ca muzica se bazeaza pe cantecul popular romanesc "Carul cu boi".

 


Dar unul din cele mai importante aspecte la care poposim de aceasta data il reprezinta primul teatru evreiesc din lume, intemeiat la Pomul Verde, in 1876. Prima reprezentatie s-a jucat pe 19 august, iar printre cronicarii care au consemnat deschiderea portilor, s-a numarat insusi Mihai Eminescu, primul, de altfel, care a apreciat productiile teatrale, in Curierul de Iasi (vineri, 20 august 1876).
goldfaden Fondatorul teatrului de la Pomul Verde a fost Avram Goldfaden, poet, dramaturg si actor rus de origine evreiasca, care, mai tarziu, a fondat primul teatru evreiesc din New York. Multumit de succesul de care s-au bucurat spectacolele montate, Goldfaden si-a propus sa se orienteze spre lumina rampei din Capitala, pornind intr-o serie de spectacole si turnee la Braila, Galati, Botosani, ajungand in Bucuresti la un an de la deschiderea stagiunii in Iasi.

10 ani mai tarziu, cand avea 47 de ani, Goldfaden, supranumit "Shakespeare al evreilor", ajunge la New York, unde ii intalneste pe fostii pionieri ai teatrului evreiesc din Romania, si pune pe picioare o trupa de teatru. La scurt timp, monteaza la Romanian Opera House piesa Trompeta fermecata. Ulterior, a avut un rol semnificativ in dezvoltarea music hall-ului, gen care a devenit o marca personala a show-biz-ului new yorkez.

Apoi au venit marile razboaie si proscrierea evreilor in Romania. Tot istoria consemneaza ca, in 1941, aproape 15.000 de evrei au fost ucisi in Iasi. Ar fi fost paradoxal ca teatrul de la Pomul Verde sa supravietuiasca. Asa ca a fost inchis, iar in 1949 a fost transformat in Teatrul Evreiesc din Iasi. 7 ani mai tarziu a luat numele fondatorului sau.

Odata cu venirea comunismului, pe masura ce evreii din Iasi emigrau in Israel, numarul de spectatori a scazut. Teatrul Evreiesc s-a desfiintat in 1963, iar cladirea a fost demolata. La 27 decembrie 1976, s-a dezvelit bustul lui Avram Goldfaden, amplasat in fata Pomului Verde si in dreapta Teatrului National din Iasi.

bust obelisc

In 2002, cand s-a organizat prima editie a Festivalului International de Teatru "Avram Goldfaden", a fost dezvelit un obelisc amplasat chiar pe locul unde a functionat in celebra gradina teatrul. Obeliscul este amplasat exact peste drum de Teatrul National si de bustul dezvelit cu 26 de ani mai devreme. Daca aveti vreodata drum prin Iasi, nu ezitati sa ii faceti o vizita.

timbru1 comentariu

Primul teatru evreiesc din Iasi, din Romania, din lume
Corneliu
#1 -

Clipul cu imnul national al Israelului.

Deoarece clipul pus in articol nu mai este accesibil, m-am oferit sa pun altul, pentru edificare.
In clip imnul apare in versiune corala. Ritmul este desigur altul decat in melodia romaneasca, dar melodia e aproape identica.

http://www.youtube.com/watch?v=tJ5lAHZimTg

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera