Premierul Victor Ponta declara proiectul Rosia Montana inchis - Decizia vine dupa 8 zile de proteste

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul privind Rosia Montana va fi respins si de Senat si de Camera Deputatilor, deoarece protestele si-au atins scopul.

"Sunt convins ca presedintele Senatului va lua toate masurile, initiem rapid ... In momentul in care e clar majoritatea impotriva, nu mai are rost sa lungim lucrurile. Este foarte clar ca acum decizia e luata si haideti atunci la Senat sa inchidem cat mai repede proiectul. Senatul in procedura de urgenta sa respinga proiectul, il trimite la Camera (Deputatilor), il respinge si Camera si cu asta basta", a declarat seful Executivului.

Decizia vine dupa ce duminica, 7 septembrie, peste 15.000 de oameni au participat la cel mai frumos protest pe care l-a vazut Bucurestiul, prin care si-au exprimat dezaprobarea fata de acest proiect.

Totul a pornit duminica 1 septembrie, cand in toata tara au avut loc proteste impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana. Miscarile de protest au continuat toata saptamana in Bucuresti si nu numai.

Astfel ca dupa 8 zile de proteste, presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.

"Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras (...) Eu cred ca trebuie respins", a precizat liderul Senatului.

De asemenea, sedinta Birourilor Permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului, din data de 9 septembrie, programata pentru ora 14.00, a fost anulata. In sedinta urma sa se discute despre infiintarea comisiei speciale pentru proiectul de la Rosia Montana.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a explicat ca a cerut anularea, pentru ca o comisie speciala nu isi mai are rostul in aceste conditii.

Pentru ce s-a protestat:

"Scopurile noastre:
– sa ii facem pe parlamentari sa ne vada si sa voteze cu NU legea distrugerii Rosiei Montane.
– anularea contractului dintre Guvern si RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Rosia Montana.
– includerea Rosiei Montane in patrimoniul Unesco.
"

Proiectul aprobat de Guvern, potrivit procedurii, care urma sa fie discutat si adoptat de Parlamentul Romaniei pentru a putea ulterior intra in vigoare si care urmeaza sa fie respins il puteti citi aici (intregul proiect de lege in varianta PDF)

Care sunt principalele masuri propuse in proiectul de lege contestat...

Fragmente extrase din comunicatul transmis de Guvern:

  • Aprobarea ”Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana”; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajungă astfel la 25%.

  • Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa  asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana.

  • Declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit.

  • Mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro – argentifere din perimetrul Rosia Montana

  • Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizatii de constructie  etc.

Sursa foto: Uniti Salvam
2 comentarii

Premierul Victor Ponta declara proiectul Rosia Montana inchis - Decizia vine dupa 8 zile de proteste
Alina
#1 -

titlu

E vorba doar de respingerea proiectului de lege, nu a proiectului integral de la Rosia Montana. Aveti grija ce scrieti, ca se intelege altceva din titlu.

Premierul Victor Ponta declara proiectul Rosia Montana inchis - Decizia vine dupa 8 zile de proteste
tina mucea
#2 -

Comentariu nou

un proiect care genereaza locuri de munca intr-o tara in care rata somajului este mare. 78% din beneficiile aduse de proiectul minier vor ramane in Romania. Participatia statului este de 25% iar redeventa de 6% una din cele mai mare redevente din Europa. Pe langa aceste beneficii financiare directe, Statul Roman beneficiaza de propagarea directa si indirecta a efectelor economice ale proiectului. Astfel, proiectul minier va crea peste 2.300 de locuri de munca directe pe perioada etapei de constructie a minei, 880 de locuri de munca directe in timpul exploatarii si 3.600 de locuri de munca in total (directe si indirecte) pe perioada operarii.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera