Premiera la Bulandra - Mestesugul vietii, de Hanoch Levin

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Probabil ti s-a intamplat sa stai treaz noaptea, ascultand cu scarba cum alaturi de tine sforaie linistit partenerul de viata si sa iti spui cu obida "sunt terminat"; "undeva pe lumea asta exista viata si eu n-am trait-o". Si apoi, inciudat pe sforaitul nepasator si visele profunde ale celui de alaturi, sa i le strici, rasturnandu-l, cu tot cu pat, pe jos.

Asa incepe noua premiera la Bulandra, Mestesugul vietii de Hanoch Levin. Chiar daca nu ti s-a intamplat inca momentul descris mai sus, iti recomandam sa vezi piesa dramaturgului israelian, desi e foarte dura si amara. Poti insa sa o iei cu ochii inchisi, profilactic, pentru anii care urmeaza, pentru ca, asa cum spune unul dintre personaje, "batranetea e cel mai bun leac pentru casnicie", dar asta afli mult mai tarziu.

mestesugul vietii
Razvan Vasilescu si Dana Dogaru in Mestesugul vietii

Sinopsis: Yona si Leviva Popoch sunt casatoriti de 30 de ani. Convietuiesc insa nu ca un cuplu fericit, ci ca doi oameni trecuti bine de a doua tinerete, ai caror copii au plecat deja in vietile lor, lasandu-i singuri, amari si plini de regrete.

Nu e deloc o situatie iesita din comun, dar daca femeile sunt mai rabdatoare sau poate mai resemnate si raman fara sa se planga in acel status quo, barbatii prefera sa se revolte. Sa se ridice la ora 2 noaptea si sa declare ca gata, pana aici, ei pleaca. Unde? Oriunde, numai sa nu mai stea acolo, langa femeia care ii sufoca si pe care o detesta din tot sufletul pentru ca reprezinta oglinda vietii lor nereusite, ca un fel de portret al lui Dorian Gray care imbatraneste urat in timp ce el, barbatul se simte inca in floarea vietii, capabil sa urneasca muntii din loc. Ce reuseste insa sa urneasca e abia fundul cel mare al nevestei sforaitoare.

Intreaga piesa de teatru (care dureaza aproximativ o ora si jumatate) e o avalansa de reprosuri si invective crude pe care cei doi si le arunca unul altuia dispretuitor si invinuitor, refuland cu sinceritate abia dupa 30 de ani de viata impreuna.

El (Yona) o invinueste pe ea (Leviva) ca este ca un "cur" care i s-a asezat pe piept si il sufoca. Ea nu este altceva decat o "halca de carne" sforaitoare, care nici atunci cand viseaza nu se departeaza de casa, fara aspiratii, fara cultura, fara sensibilitate. Si in fata acestui dispret monstruos, nimic din ce poate ea incerca sa faca nu ii va schimba parerea.
"Am sa fac cursuri de istoria artei..." miauna ea timid si inlacrimat.
"Te-ai nascut un cur, nu te deghiza in suflet", vine taios replica lui.

mestesugul vietii mestesugul vietii
Dan Astilean, intre Razvan Vasilescu si Dana Dogaru

Desi pare vreme indelungata ca piesa dezaproba ideea casatoriei intre oameni nepotriviti sau macar a lipsei comunicarii si a blazarii care intervine in cele mai multe dintre relatii dupa multi ani de convietuire, la un moment dat apare un element de echilibrare a conflictului de pe scena. Acest element este vecinul Gunkel (Dan Astilean).

Burlac, singur, plictisit, cu nimeni care sa ii dea noaptea un algocalmin, cand durerea de cap nu-l lasa sa doarma. In singuratatea sa, lui Gunkel i se pare ca viata celor doi, Yona si Leviva, e tot ce isi poate dori cineva - un suflet aproape, un pat dublu, cineva cu care sa schimbi o vorba la 2 noaptea.

Si concluzia discutiei nocturne, dandu-si seama ca de fapt cuplul fericit "se cearta precum cainii", este ca la sfarsitul zilei "ori esti Gunkel, ori Popoch. Mare branza".

Mare branza Mestesugul asta al vietii al lui Hanoch Levin, pus in scena la Bulandra de Felix Alexa. Cu atat mai mare cu cat este o piesa solicitanta, atat pentru asistenta (care isi mai permite cate o destindere printr-un chicotit la vreuna dintre glumele amare ale personajelor), cat mai ales pentru cei doi actori principali, care fac un adevarat tur de forta in dusmanie, fata de celalalt, fata de sine, fata de viata ca o baltoaca.

Pentru respiro, intre episoadele de reprosuri au fost introduse cateva momente muzicale, semnate Ada Milea, care ne-ar fi placut si mai mult daca nu ar fi fost inganate si de actori, al caror rol este prea cinic si prea aspru pentru a se putea juca natural cu versurile fruste ale cantautoarei.

mestesugul vietii
Mestesugul vietii, de Hanoch Levin
Premiera 13 octombrie 2011
Pret bilete: 32 lei

Distributia:

Razvan Vasilescu

Dana Dogaru
Dan Astilean


Regia: Felix Alexa

Scenografia: Nina Brumusila
Muzica: Ada MileaFoto: Cosmin Ardeleanu, publicate prin amabilitatea teatrului Bulandra

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera