Poze si impresii de la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Update: Expozitia The Human Body poate fi vizitata la Muzeul Antipa pana pe data de 4 august 2013.

Am ajuns si noi in acest week-end la controversata expozitie The Human Body (de cadavre umane) de la muzeul Antipa. Asa cum era de asteptat, in fata muzeului am dat si peste oameni care incercau sa-i convinga pe trecatori sa-i ajute la boicotarea expozitiei, strangand semnaturi, impartind pliante si tinand predici de genul 'stiati ca...'. Cu toate acestea, la intrarea in muzeu era o coada chiar mai mare decat a fost in primele zile dupa redeschiderea muzeului (in conditiile in care un bilet nu este deloc ieftin: 60 de lei).

In numar foarte mare erau si parintii care si-au adus copiii sa vada expozitia, iar cei mai multi dintre copii pareau de-a dreptul fascinati de lectia de anatomie "in carne si oase", chiar daca "expozitia de cadavre" este, pe langa educationala, si destul de macabra. 

Trebuie sa mentionam ca pozele din articol sunt doar din primele doua galerii, cu sistemul osos si muscular. In urmatoarele galerii fotografiatul a fost strict interzis (vizitatorilor nu li se permite fotografiatul in niciuna dintre galerii, nici macar cu telefonul).

The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa
The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa

Chiar daca despre cele peste 200 de exponate ni s-a spus la tot pasul ca sunt corpuri umane reale, multe dintre ele iti dadeau impresia ca sunt de plastic. Dar, cel mai probabil, acest lucru se datoreaza tehnicii de plastinatie, prin care tesutul uman a fost conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid, rezultatul final fiind un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat pana la nivel celular.

Cea mai spectaculoasa instalatie din cadrul primelor doua galerii a fost cea cu scheletul si omul lipsit de oase care se tin de maini, fiind vorba, de fapt, de un singur corp. Dar si alergatorul, ai carui muschi sunt scosi in evidenta, fiind separati de oase.

The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa

Expozitia este impartita in noua sali, care te poarta prin corpul omenesc si functiile sale. Dupa sistemul osos si cel muscular, am mai trecut prin aparatul digestiv, aparatul respirator, circulator, excretor, nervos, reproducator.

Pentru fiecare dintre galerii existau atat panouri si mape informative, cat si plasme pe care rulau filmulete care explicau functiile si rolul anumitor organe. De asemenea, in toate incaperile erau prezenti si studenti de la Facultatea de Medicina pregatiti sa raspunda la toate intrebarile vizitatorilor.   

Unele dintre cele mai socante lucruri de la The Human Body n-au fost cadavrele in sine, ci expunerea unor organele atinse de cancer alaturi de unele sanatoase. Langa plamanii unui bolnav de cancer pulmonar se afla si o urna in care putei arunca pachetele cu tigari. Dupa numarul de pachete care se stransesera acolo se pare ca destui vizitatori s-au lasat de fumat dupa ce au vazut expozitia.

The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa

Un alt exponat care ne-a impresionat a fost cel din care ramasese doar aparatul circulator, cu vase de sange de toate marimile. Acesta a fost obtinut prin pomparea la o presiune foarte mare a unui polimer prin vasele de sange, apoi corpul a fost scufundat intr-un acid care a topit tot, mai putin polimerul respectiv, rezultatul fiind o harta foarte fidela a tuturor vaselor de sange din corpul uman.

De asemenea, expozitia va raspunde si la intrebari de genul: De ce stranutam? De ce sunt soldurile femeii mai mari decat cele ale bărbatului? Unde se află cele mai mici oase in corpul nostru? Care sunt efectele fumatului pasiv asupra fertilitatii? Care muschi sunt mai puternici, cei ai femeii sau ai barbatului? Care este rolul placentei? Unde se gaseste vertebra Atlas in corpul nostru? Dar tendonul lui Ahile? Ce este o scanare TC? De cate ori respiram, in medie, pe minut? Colesterolul, bun sau rau?

Pe noi nu ne-a scarbit sau socat, dar nici nu ne-a dat prea tare pe spate (poate am avut asteptari prea mari). In orice caz, daca va place sa aflati lucruri interesante despre corpul uman, mergeti sa vizitati The Human Body, o sa aveti ce povesti prietenilor.

Vezi mai multe poze de la Expozitia The Human Body de la Antipa

4 comentarii vrei sa comentezi?

Poze si impresii de la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa
Aaaa
#1 -

De ce?

Nu v-a dat pe spate din ce motiv, ca nu pricep.
Ce asteptari aveati?

Poze si impresii de la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa
Andi
#2 -

@aaa

nu era bianca dragusanu printre vizitatori

Poze si impresii de la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa
LPN
#3 -

mda

Viorel Lis confundat cu un cadavru la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa

Poze si impresii de la The Human Body - Expozitie de cadavre umane la Muzeul Antipa
Batica Georgiana
#4 -

Comentariu nou

Am vizitat si eu expozitia si am plecat profund dezamagita.Cum e posibil ca pentru 50 de lei (un pret mare pentru romanul de rand,mai ales pensionar sau student) sa poti vedea doar o mica parte din ce s-a expus in alte orase,precum Barcelona,Londra.. Cautati pe net sa vedeti cate altele ar fi trebuit expuse! Nu mai zic ca la Londra s-a putut vizita si gratis!Probabil s-au gandit ca romanul oricum da banul...N-am vazut lucruri cu mult diferite fata de salile de disectie din facultate,probabil cei care nu am legatura cu domeniul medical au fost mai impresionati.Iar cele "200 de exponate" cu care se laudau contrasteaza cu realitatea.Probabil au numarat os cu os. Pana sa ajungem la nivelul celor din vest,sa ne bucuram de atat!

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera