Povesti nespuse din Irak - Cei mai buni fotojurnalisti din lume descriu imagini nemaivazute din razboi

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Photojournalists On War: The Untold Stories From Iraq este titlul unei carti spectaculoase in care fotojurnalistul Michael Kamber include o colectie de imagini nemaivazute si descrierea acestora de catre unii dintre cei mai buni fotojurnalisti din lume.

Fotografii respectivi si-au riscat viata in incercarea lor de a descrie razboiul din Irak si a le prezenta oamenilor fata nevazuta a acestuia.

Pentru aceasta carte, publicata de Universitatea din Texas, Kamber, nominalizat la premiul Pulitzer de trei ori in calitate de fotojurnalist si reporter, si-a intervievat colegii de la organizatiile de top, cum ar fi -  Associated Press, Los Angeles Times, New York Times, Reuters, Time si Washington Post.

Mai mult, fotografii au vorbit si despre momentele socante si eroice prin care jurnalistii au trecut pentru a putea reda adevarul din spatele razboiului din Irak.

Kamber este fotojurnalist inca din 1986 si a redat zona de conflict din Afganistan, Liberia, Sudan, Somalia, Haiti, Israel, Congo, iar in prezent lucreaza la The New York Times din Bagdad.

Sursa foto

Bagdad, 12 februarie, 2003 - Cu sase saptamani inainte sa inceapa razboiul, un om sta si bea ceai la cafeneaua Al Zahawi de pe strada Rashid. Cafenele sunt un simbol al acestui oras antic si locuri unde barbatii se strang pentru a juca domino, blackjack sau sa socializeze.

Foto: Bruno Stevens


Al Musayyib, 27 mai, 2003 - Un copil din Irak sare peste victimele ce au fost gasite la sud de Bagdad. Cadavrele au fost aduse la scoala pentru a putea fi indentificate de membrii familiilor acestora. Victimele au fost ucise in timpul guvernarii lui Saddam Hussein.

Foto: Photo by Marco Di Lauro / Getty Images


Karmah (Garma), 31 octombrie, 2006 - Sergentul Jesse E. Leach il taraste pe colegul sau Juan Valdez spre un loc sigur, dupa ce acesta a fost impuscat in timp ce patrula in zona de conflict. Valdez a fost impuscat in mana si in partea dreapta a toracelui, dar a supravietuit.

Foto: João Silva pentru The New York Times


Irak, 24 ianuarie, 2006 - Un soldat american se uita la un om care a fost arestat in timpul unui raid si care s-a prabusit in timp ce era legat la maini.

Foto: Guy Calaf


Kirkuk, Irak, aprilie, 2004 - Explozie in mijlocul strazii.

Foto: Stanley Greene pentru NOOR


Palatul Al Faw din Bagdad, 4 iulie, 2008 - 1,215 de soldati americani, piloti si puscasi marini se roaga la o ceremonie de recrutare in razboi.

Foto: Ashley Gilbertson / VII Network


Tal Afar, 18 ianuarie, 2005 - Samar Hassa, 5 anisori, tipa imediat dupa ce parintii ei au fost ucisi de soldatii americani din Infanteria 25. Trupele au pornit focurile de arma asupra masinii familiei Hassan, cand aceasta, fara sa stie, s-a apropiat in timpul unui raid din nordul orasului. Fratele ei, Racan, 11 ani, a fost ranit in timpul impuscaturilor. Mai tarziu, dupa ce a fost tratat in State si readus in Irak, el a fost omorat dupa ce trupele i-au bombardat casa ca urmare a calatoriei acestuia in America.

Foto: Chris Hondros/Getty Images


Orasul Sadr, 2009 - Rena era insarcinata in 9 luni si se plimba cu sora ei mai mica intr-o zi din 2008. Un bombardament aerian din partea americanilor asupra orasului i-a distrus piciorul si i-a omorat copilul nenascut si sora.

Foto: Farah Nosh


Balad, 16 iulie, 2003 - Un suspect irakian in legatura cu un bombardament in strada este legat de soldatii americani. El sta lungit pe pamant, in curtea vecinilor, in timp ce soldatii se hotarasc ce sa faca mai departe.

Foto: Rita Leistner


Rawah, martie, 2006 - Un soldan american epuizat sta de paza la o casa rezidentiala in timp ce aceasta este perchezitionata.

Foto: Peter van Agtmael / Magnum

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera