Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am un prieten care colectioneaza cutite si ocazional le scoate la plimbare sa le arate si altora. Un altul, practicant de arte martiale, merge frecvent cu o katana in portbagaj. Altii, care sunt pasionati de tehnici de supravietuire si bushcrafting, au seturi impresionante de cutite, macete, lame, pumnale si toporisti, cu care ies la iarba verde si la frunza codrului.

Intrebarea pe care toti si-o pun frecvent este "e legal sau nu sa ma plimb cu cutitul / sabia / briceagul dupa mine?", iar raspunsul este "aparent nu".

Adevarul este ca i-am intrebat prieteneste "amice, ti-e greu sa citesti legea, sa vezi ce zice?"; mi-au raspuns la fel de prieteneste "citeste-o tu, sa vezi daca pricepi ceva". Din pacate au avut dreptate. Toate prevederile si explicatiile par facute de cineva care tine cu tot dinadinsul sa nu fie nimic clar si sa fie totul suficient de vag cat sa poti face piruete legislative in caz de nevoie.

Cum s-o indoi fara s-o rupi. Legea, desigur


Legea privind regimul armelor si al munitiilor
(nr. 295/2004, modificata prin legea 25/2007, text aici) ne explica ce este aceea o arma alba:

2 1. arma alba - acel obiect sau dispozitiv ce poate pune in pericol sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor prin lovire, taiere, impungere, cum ar fi: baionete, sabii, spade, florete, pumnale, cutite, sisuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bate, maciuci si bastoane telescopice.

8. arme albe cu lama - arma care indeplineste urmatoarele criterii:
   a) lama este fie solidara cu manerul, fie echipata cu un sistem ce ii permite sa faca corp comun cu manerul sau;
   b) are tais dublu pe toata lungimea sa;
   c) lungimea este mai mare de 15 cm;
   d) latimea este mai mare sau egala cu 0,4 cm;
[n.r. Banuim ca prin latime aici se intelege grosimea lamei]
   e) are un maner prevazut cu garda.Din pacate nu este suficient de clar daca aceste caracteristici trebuie cumulate, pentru ca in acest caz nici cutitasul de friptura, nici maceta care reteaza si un copac mai tinerel, care au tais pe-o singura parte, NU sunt arme albe... cu lama :)

cutit
cutit de vanatoare Karesuando (sursa foto)


In continuare, sa vedem ce zice Legea pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice (nr. 61/1991, republicata, text aici) zice ca (atentie la sublinierile din citat):

Art. 11. - (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:

1. portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, impungere sau lovire [...]

Acum sa lucram pe text, ca niste oameni care nu cunosc limba legislativa, dar vor sa se documenteze, ca sa nu fie in ilegalitate.

Ce inseamna o infractiune mai grava decat decat  fapta despre care vorbim in propozitie, adica portul de "arma alba"? Si dupa ce se stabileste cuantumul pedepsei, amenda, 3 luni sau 2 ani, in cazul in care fapta este doar portul armei?

Ce inseamna port fara drept / ilegal? Inseamna ca in principiu unele arme albe letale (si aici se poate isca o discutie asupra ce e sau nu letal) se pot inregistra la politie sau poti obtine permis de port arma, in cazul vanatorilor si al sportivilor, de exemplu (arte martiale, tir cu arcul, samd).

Care sunt locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui sau tulbura vieti si linisti? Trebuie sa apreciem folosirea conditionalul in legi, a luarii la cunostinta a cazurilor probabile, posibile si cat se poate de ipotetice.


E nevoie deci de permis pentru orice cutitas?


Iarasi, aparent nu, dar nu poti fi niciodata sigur...

Confuzant este pana si site-ul Politiei, unde la capitolul "compartiment arme" se explica cum se obtine permisul de arma letala, iar la clasificarea armelor (.doc) nici macar nu e prinsa ideea de arma alba.

Cei care sunt aparent intr-o situatie mai clara sunt colectionarii de arme, care pot obtine un atestat de colectionar (desi legea se refera mai degraba la armele de foc) si sportivii, care au legitimatie de club si pot justifica oarecum portul unei sabii in metrou :-)

Revenind la cazurile mentionate la inceput, nu este recomandabil sa porti cutitul la centura, in cizma sau in dinti, precum Crocodile Dundee, decat daca esti pe munte sau prin padure.

Desi in fond cutitele, pumnalele, samd se pot cumpara de la orice magazin specializat (vezi spre exemplu Military shop si Outdoor shop), fara permis special sau pot fi comandate online si iti vin direct la usa, daca insisti sa te cari tot timpul cu vreun cutitas dupa tine... pentru orice eventualitate, ca traim intr-o lume periculoasa, tine-l in torpedou, in portbagaj, in rucsac. NU asupra ta, pentru ca nu vrei sa te bagi in polemici cu politistul de rasa comuna. 

Am fi curiosi sa aflam daca ati avut vreo experienta in sensul asta si cum ati scos-o la lumina.

Mai citeste si:
Pro si contra: Dreptul de a purta arme
Vreau o arma (de foc). De ce am nevoie?35 comentarii vrei sa comentezi?

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Paul-Adrian
#1 -

experiente

Super articol!
Am avut experiente cu politia , de fapt am aratat pana acum la vreo 3 politisti briceagul pe care il port in fiecare zi la mine in buzunar. Cred ca pentru ca nu cunosteau legea, l-au admirat si mi l-au inapoiat fara nici o problema.
Sunt colectionar si detin (acasa) peste 50-60 de cutite si macete si sabii dar nu am avut pana acum probleme din cauza lor.
Poate pentru faptul ca nu am folosit si sper sa nu fie nevoie sa folosesc briceagul ca si arma. Il folosesc sa ma ajut de el la munca si pentru a manca.
Din pacate, in tara asta, conceptul de legitima aparare practic nu exista. Nu ai dreptul sa te impotrivesti celui care te jefuieste sau talhareste sau violeaza. In cazul in care o faci ... o faci pe riscul tau (puscarie)!!!!
Din cate stiu , pentru a detine un arc sau o arbaleta iti trebuie o notificare pe care o depui la politie.
Pentru cutite .... nimic.
Pe scurt : SI asa nu tine NIMENI cont de lege in tara asta , de ce as tine eu ???
De ce sa-mi refuz dreptul natural de a-mi apara viata si integritatea fizica doar pentru faptul ca niste analfabeti retarzi s-au trezit sa faca o lege stupida ???
Mai nou , in propria casa nu esti in legitima aparare decat in timpul noptii.... no comment !!!
Port si voi purta briceag la mine, iar daca voi avea posibilitatea de a-mi procura vreo arma ( legal sau nu ) o voi tine la indemana si pe aceea , fie ca e vorba de o prastie sau un pistol sau un tanc. Daca statul si-a dovedit incapacitatea de a se impune in fata infractorilor , nu inseamna ca eu nu o s-o fac.
Scuze daca am suparat pe cineva , dar asa sunt eu ...mai radical! ... Sau poate doar satul de ce vad in jurul meu .....

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Cavalary
#2 -

Comentariu nou

Conform definitiei aleia, si o piatra sau un cui sunt arme albe. Si, daca trebuie cumulate caracteristicile alea, o katana nu-i arma alba cu lama :))
Problema e ca daca ai asa ceva pt. orice eventualitate dar le tii in torpedou/portbagaj/rucsac, pana ajungi sa le scoti deja a fugit "eventualitatea", eventual cu tot cu portofelul tau.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Calatorul
#3 -

Comentariu nou

Acela nu este cutit de vanatoare ;) Este un cutit nordic outdoor.

Am ras la faza cu "... pana ajungi sa le scoti deja a fugit "eventualitatea", eventual cu tot cu portofelul tau."

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Nicu
#4 -

Comentariu nou

Un copil de clasa primara (a II-a sau a III-a) invata la scoala sa deosebeasca ceva (un numar, sau la limba romana-criere-citire) exact in acelasi mod in care e redactata legea la punctul 8 din lege. Daca ii dai unui copil de clasa a III-a un cutit in mana, si ii spui ca este ARMA ALBA CU LAMA si ii spui sa verifice daca arma (care) indeplineste urmatoarele criterii., i le dai scrise, ii explici ce inseamna acel"are doua taisuri pe toata lungimea sa" iti va spune senin, ca doar asa INVATA LA SCOALA ca NU este arma alba cu lama. Este arma alba, dar probabil baston, par, ets, dar NU este arma alba cu lama. Pentru ca singurele cutite cu tais pe ambele parti (si multe dintre ele nu au tais pe toata lungimea, unele mai au zimti pe jumatate din lama, sant pumnalele si stiletele. Iar copilul are in mana un cutit de vanatoare-lupta-comando etc, cu tais pe o singura parte. Dar la fel arma alba este carja cu care umbla un mosneag sau unul cu piciorul in ghips, arma alba este si cel care are asupra lui o umbrela, arma alba e si poseta sau gentuta de umar al femeilore le vedem pe strada. Si daca aceste persoane nu sant arestate pentru port ilegal de arma alba, de ce ai fi arestat tu sau eu pentru portul ilegal al unui cutit-sabie-maceta? E absurda legea, recunosc, dar asa este ea. Si cum in RO legile sant facute sa se anuleze una pe alta, asa este si aceasta lege impreuna cu codul penal si cu normele de aplicare a legii.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Iliescu
#5 -

:)solutie:)

Nu numai ca port cutit,sunt chiar faurar de cutite....legea este absurda,si daca ar fi sa-i continuam logica,care zice ca simpla posesie a unui obiect utilitar este infractiune,ar trebui confiscate toate autoturismele,ca doar produc victime in accidente rutiere,iar posesorii lor aspru pedepsiti...Propun sa protestam impotriva acestei legi prin achizitionarea a 1mp de teren cultivat cu lucerna,si sa ne plimbam in fiecare zi cu o coasa pe umar prin orase de la/la parcela proprie si sa explicam "politienilor" curiosi ca mergem/venim de la coasa...Iar la bunica o sa-i recomand o cagula asortata cu bastonul si traista de piata...Asa bunica va deveni un veritabil ninja,asemanatoare cu suspectele fetze bisericesti,imbracate in negru,deghizate cu barbi sure si posesoare de cadelnite letale,toiege mortale si cartulii ucigase,ferecate in metale dure,contondente...Iar instalatorul nostru este un veritabil ucigas in serie...Acum mi-am dat seama la ce foloseste toate sculele alea....Ma duc sa-l izgonesc din casa....Sper sa supravietuiesc!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Keke
#6 -

In romania nu exista lege din pacate

Din pacate in romania nu exista lege unu poate sa iti fure telefonul cumparat cu zeci de milioane , portofelul sau orice alt bun asupra ta si sa scape bazma curata dar tu nu ai voie sa'l ciomagesti ca "s'ar putea sa dai de belea" am vreo 17 ani...am liceul undeva prin zona Giulesti Podul Grand si vreau sa zic ca e la ordinea zilei sa vina cate 3 tigani sa fure un telefon de la vreun elev care vine sau pleaca de la scoala...mie nu mi sa intamplat niciodata dar am colegi si am vazut cu ochi mei cum ii fraiereau sa le dea bunul amenintandul...anul asta am avut in ghiozdan si inca mai am un spray paralizant NATO cu gaz iritant si chiar azi mi-am achizitionat de pe internet un box fara tepi eventual sa nu fac vreo belea in caz ca il folosesc pe vreun scandalagiu.
Ideea este urmatoarea, daca nu faci tu ceva , daca nu te ajuti tu cu mana ta , atunci cine te ajuta in jungla asta ?
Stiu ca mi sa furat acu vreo 2 ani un nokia n80 il cumparasem cu 520 de E din Barcelona...dupa 2 luni mi sa evaporat din buzunar prin "wirless" adica vreau sa zic ca nici n'am simtit fratilor cum a actionat tipu ,tin sa mentionez ca mi la furat in 139 sau 385 feriti'va de 139 caci trece prin rahova :)).
Ma duceam la meci steaua-timisoara si se tamponase unii s'au dat jos din masina si au tabarat vreo 3 pe 1 cu sipcile , da ati auzit bine cu sipci frate ! cine a zis ca ai nevoie de arma alba ? ce sipca nu e tot o arma alba...vreau sa zic ca l'au trantit in sant si cu urmatoarele cuvinte "dai ba bagamiasi p*%$ in masa..." l'au rupt cu bataia.
E tragic dar in lumea asta unii nu stiu decat de forta FIZICA !!! asa ca daca aveti vreo arma alba fie ea si o sipca si vedeti genu asta de oameni care nu gandesc si reactioneaza din impuls cu sipci topoare furci cutite katana sanii ninja si mai stiu eu ce minunatii...reactionati !!! rupetile capu ! Si colac peste pupaza fac pariu ca cei care l-au batut pe ala cu sipcile si acu sunt liberi si n'au nici o treaba nici macar n'au fost prinsi.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Nizari
#7 -

Comentariu nou

Tare, sanii ninja :))


"Ce inseamna o infractiune mai grava decat decat fapta despre care vorbim in propozitie, adica portul de "arma alba"?"
Aici cred ca se refera la uzul armei albe. (Desigur, ilegal)

Transportul de arme albe este legal (purtatul in rucsac, portbagaj), portul este ilegal (in mana, in buzunar).

Eu am un nunchaku la mine mai mereu, purtat in rucsac, "la centura", in buzunar sau -mai rar- si pe maneca. Fara el, numai luna trecuta puteau de 5-6 ori sa ma manance cainii pe strada. De trei ori era sa-l folosesc si in autoaparare, dar au fost rezolvate conflictele verbal.
Tehnic, nu este confectionat pentru lovire in scopul de a ataca "integritatea fizica" a cuiva, ci pentru separarea boabelor de orez de spice. Deci este unealta, nu arma alba :)

Ciocanul este un "obiect fabricat sau confectionat anume pentru lovire" - cum de nu e arma alba ? :)

Mai corect ar fi lasam legea la o parte si sa ne ghidam dupa standardele morale si de bun simt. Adica, daca nu ai de gand sa tai pe cineva in doua, sa poti purta dupa tine o katana, daca asa vrei, fara sa platesti amenda sau sa stai la puscarie.
Este mai putin letala decat un pistol, pentru ca trebuie sa fii aproape de cineva s-o folosesti, si totusi pistoalele sunt legale in tari mai "civilizate" decat Romania (aici vine un paradox: daca sunt civilizate, de ce au nevoie de pistoale?).

Daca totusi te decizi sa tai pe cineva in doua sau mai multe parti, de-abia dupa fapta puscarie (sau dupa ce incerci si nu reusesti, nu imi amintesc termenul legal la ora asta).

Parerea mea.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
cucu
#8 -

Comentariu nou

pana la urma nu prea ai voie. depinde de intelegerea organului?cre ca cam da...

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Andy
#9 -

dar ce-i cu briceagurile?

Eu am inceput sa fac colectie de briceaguri victorinox, Swiss Army cum li se mai zice. Acestea sunt unelte si NU arme. Mai am obiceiul sa umblu pe strada cu asa ceva fiindca sunt ferm convins ca briceagurile de tipul acesta nu prea pot fi foloste intr-o bataie din cauza lipsei sistemelor de siguranta a lamei...mai exact, daca as incerca sa injughii pe cineva, cel mai probabil mi-as taia eu degetele, deoarece lama se retracteaza la locul ei fiindca nu are siguranta. si nu cred ca pot sa omor pe cineva cu forfecuta sau patentul de la modelul swiss champion de exemplu. In concluzie, as dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva: La ce sanctiuni ma pot astepta, daca un organ de politie, care nu e prea intelegator si nu vede diferenta dintre o unealta si o arma, m-ar vedea cu un astfel de bricegut in buzunar? Multumesc.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
coltello
#10 -

Comentariu nou

in majoritatea statelor europene portul de arme albe sau de alta natura este ilegal pentru cetatenii obisnuiti. de ce? simplu: guvernantii prefera sa ia din start dreptul persoanelor e a se apara impotriva raufacatorilor. pentru ca oameni cu arme pot declansa revolutii, si de aceea doar organelor de forta ale statului - politie, armata, jandarmerie - li se acorda dreptul din oficiu sa poarte asa ceva.

un raufacator inarmat cu arme albe sau de alta natura s-ar gandi de doua ori inainte sa te atace, daca esti si tu inarmat chiar inferior lui. dar tu ca cetatean ascultator de legi nu esti inarmat cu nimic. in schimb guvernantii/legislatorii care traiesc in cartiere pazite si practic crime free pretind sa accepti agresiunea in schimbul unei presupuse pedepse ulterioare a agresorului. de parca asta te-ar linisti ca ai fost jefuit, batut sau ca ti-a fost violata sora/prietena, sau toate trei la un loc

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
parfum
#11 -

care este lungimea briceagului permisa de lege?

va rog mult ajutatima cu un raspuns... vreau sa imi cumpar o agrafa pt prins bani, dar are ceva in plus, o lama ascunsa de 5cm, iar inchis are 7cm, are sistem de deschidere ca la briceag ,teisul e pe o singura parte si forma ascutit triunghi! nu il iau pt face pungasi cu el sau pt a ma apra, dar imi place ideea de a avea ceva cu care sa tai unele lucruri, conserva, ceva de mancare...! mie teama sa nu mil vada cineva si sa ma spuna asa aiure! va multumesc f mult!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
parfum
#12 -

scuze

intrebarea era, este permis de lege lama de 5cm???

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
parfum
#13 -

......

off ... am uitat ca am pus deja intrebarea ca titlu, nu am dormit toata noaptea si sant un pic neatent! va doresc numai bine !!!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Lucian
#14 -

Comentariu nou

Eu personal umblu dupa mine cu un Victorinox Forester care are lama principala cu piedica(adica se blocheaza sa nu imi tai degetele;)) si am aflat de la un coleg de facultate care are rude in jandarmerie ca e ilegal ceea ce fac si ca amenda e destul de maricica... M-am decis sa il tin dupa mine(in buzunar) oricum, ma simt mai in siguranta cu el si il si folosesc la diferite chestii(are surubelnica penseta etc...)
Sper doar sa nu dau peste un bou(politist) care nu are nimic altceva de facut decat sa se lege de viata mea. Dar suntem in Romania asa ca sansele sa nu dau peste un bou sunt minime..

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
parfum
#15 -

briceagut 50mm

dar cati mm are lama la briceagul victorinox? eu am inteles de curand ca sa dat o lege aliniatu 12 din nu stiu care lege, ca ai voie dar sa nu depaseasca 50mm! chiar nu e nimeni care sa dea un raspuns cu date exacte? multumesc!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Stefan
#16 -

Lungime minima.

Asta e o stupizenie. La urma urmei un plaman poate fi perforat cu un creion, o trahee sectionata cu un forfecut pentru manichiura sau o artera de asemenea sectionata si cu un deschizator de bere. Pana si degetele constituie arme potential letale... asadar trebuie sa ne gandim la scopul pentru care e purtata arma respectiva. De cele mai multe ori pentru intimidare. Un cutit scos din buzunar la momentul potrivit poate evita conflictul. Din nou, daca respectivul conflict nu este evitat cutitul n'o sa te ajute prea mult daca esti un om obisnuit, neantrenat in folosirea sa, mai degraba poate fi folosit impotriva celui care se apara. Legea mentioneaza 15 cm cum se poate vedea mai sus... E mult prea ambigua pentru a intelege ceva. Deci, atata timp cat respectiva "arma alba" (vorbim de cutite, bricege purtate in scop de auto-aparare) nu este la vedere si nu a fost folosita pentru a vatama alta persoana, nu cred ca va avea cineva probleme cu politia. Eu am un KA-BAR Universal cu teaca pe care il port vara pe coapsa. Am fost oprit de politie si m'au rugat sa scot tot ce am in buzunare... cutitul nu era in buzunar deci nu l'au vazut. Nu au voie sa va perchezitioneze corporal fara mandat / motiv bine intemeiat dar au voie sa va roage sa le aratati continutul buzunarelor. Asadar politia vede ce doriti dumneavoastra sa ii aratati si nu va obliga nimeni sa le spuneti ca aveti o "arma alba" asupra voastra. De asemenea am intrebat chiar un sef de sectie de politie si mi'a spus ca in general nu voi avea probleme cu un cutit de mici dimensiuni decat daca ma aflu intr'o zona in care s'a produs o altercatie recent sau daca ma plimb cu el asupra mea si sunt prins noaptea...

Sper ca am fost de ajutor...

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Aurel
#17 -

Buzdugan

Miar placea sa achizitionez un buzdugan si o camasa de zale (sunt fan al evului mediu).Am voie sa detin acasa pe post de decor aceste obiecte sau trebuie inregistrate la politie?

Multumiri anticipate si o zi placuta

P.S:Am numai 17 ani

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
cocea gheorghe
#18 -

arme

am fost oprit de carabinierii din italia avand in usa auto un catter pt reparare masina cu o lama de cm foarte uzat si mi'a facut dosar penal! este legal as vrea sa inteleg

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
sorin
#19 -

Comentariu nou

salut.acum ca vorbim de cutite si alte chesti din aste albe e cam asa eu am purtat briceag ani intregi si prin tari civilizate nu am avut belele.adevvaru ca nu am injunghiat pe nimeni nu a fost cazu oricum nu ezitam sa il tai decit sa plinga mama mai bine masa.am purtat revorver timp de 7 ani legal cu autorizatie daca nu il aveam acum nu avea cine sa mai sacrie comentariu si am avut nevoie o singura data dupa ce l-am vindut la 3 luni ma ameninta un vecin cu moartea si era sa o incasez am dezamorsat conflictu da era sa o incasez deoarece nu imi place sa ma bat cu vecini da daca aveam revorveru ii ardeam fata cu un cartus paralizant.oricum eu ramin fidel unei arme teribile sapunu da ati citit corect sapunu . e cumplita arma si daca il pui in sacosa si intlegeti devine o arma redutabila si invizibila. adevaru ca am cunoscuti care au cutite din piatra exact ca omu primitiv din silex si pot spune ca au fost controlati si saracii jandarmi au ridicat din umeri nu stiau ce sint .si cind ii intrebau ce este cutare ei spuneau colectionez pietre.si mirati treceau la rutina zilnica.epoca de piatra a trecut de mult.mai e si chestia cu cureaua infasurata pe pumn devine de temut mai ales noaptea un pumn din asta poate ucide din prima .sau catarama de la curea e de temut mai ales daca e grea din acelea care se gasesc la cele de piele masive.si mai sint multe chesti care sint ok de aparare nedetectabile ex bocancu cu bombeu metalic e strajnic una si tai pofta la un atacator .oricum stiu mai multe da acum atit feriti disputele pe strada si oriunde si aplanati conflictele de orice natura dar daca va agreseaza loviti cu putere si hotarire nu arata frica ci siguranta de sine nu panicati ci loviti cu ce puteti geanta sacosa pumn genunchi cap in functie de distanta nu ginditi si apoi loviti ci ginditi si loviti in momentu gindiri asta va face spontani si extrem de rapizi surprinde-ti si cel mai versat atacator .

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
parfum
#20 -

legea

aceste legi privind arme albe etc , care ar putea rani ,omora pe cineva, nu sant facute pt a nu ne juli noi intre noi, ci pt a nu fi noi o amenintare pt ei, in cazurii de revolte etc!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
mario
#21 -

arme albe

am si eu o intrebare......
daca am acasa 2 sabii si cutite plus maceta care le tin de colectie e ilegal ?
am fost informat ca daca se face o perchezitie in casa si se gasesc armele te amendeaza si le confisca.ca cica ar fi ilegal.
de ce daca sunt la mine in casa pe raft puse ?le tin ca panoplie.
imi plac armele albe si colectionez dar nu am acte de colectionar.
ce sa fac ?

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Dani Maier
#22 -

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor

In mod ironic, cutitul e arma care poate opri un razboi nuclear (avand in vedere ca acesta necesita o apasare de buton).

Din preistorie pana azi, cutitul a ramas arma de suflet a speciei noastre. Produs de serie, unicat, sau obiect de arta, continua sa produca asupra noastra o fascinatie stranie, a vremurilor ancestrale, cand arma si unealta erau tot una.

Niciodata, nicio lege, nu va reusi sa desparta definitiv omul de cutit, nici macar sub pretextul (fals) ca un cutit e marca inregistrata a omului rau.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
CreepyMF
#23 -

15 cm ?

doresc sa-mi cumpar un cutit de pe site-urile cu caracter army, survival , etc.
Problema esta in momentul cand citedc legea.
arme albe cu lamă – armă care îndeplineşte următoarele
criterii:
a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce
îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
c) lungimea este mai mare de 15 cm;
d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
e) are un mâner prevăzut cu gardă.”

Punctul "c" e un fel de calcaiul lui Ahile. 15 cm lama ? tot cutitul ? partea ascutita a lamei ? trebuie
Partea cu tais dublu inseamna sa nu fie "semiascutit"( doar pe o fata, nu latura ), asta am inteles.
Si marea minune in termen de intrebari :-p : trebuie respectate aceste criterii simultan sau concomitent ?

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Vosi
#24 -

Arma alba

Arma alba , poate fi si pantoful cu toc cui, alb, rosu sau mai stiu eu ce culoare.
A vazut eu o incaierare in care cineva a iesit insangerat din cauza obiectului mai sus amintit.
Propunere: Interzicerea prin lege a portului de pantofi, slapi stc. cu toc cui. Legali ar fi doar tenisi chinezesti.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Laur B.
#25 -

Cutit in port-bagaj

Acum 2 zile in timpul unui control al politiei din C-ta un amic a fost oprit si actele verificate. La intebarea dc e de acord sa se verifice port-bagajul masinii a raspuns DA. Avea un cutit acolo drept ptr care a fost luat la sectie si a dat declaratii. Nu stiu acum detaliile exacte ca nu am apucat sa vb cu el mai mult(era suparat)Concluzia? Dc ai un cutit in masina ajungi la sectie. Eu am doua truse de scule si una are si un cutit Mora- cutit utilitar. Ma gindesc serios sa il scot din trusa.....

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Nautilus
#26 -

D-ale legilor

Când am încercat să lămuresc cum stau lucrurile cu un poliţist de la Arme, adică unde şi cum se poate purta o armă albă sau o armă de foc, ce fel de arme ne-înregistrate sunt permise la deţinere şi care îţi atrag în schimb sancţiuni, concluzia lui a fost că legile sunt prea sucite pentru a da un răspuns precis (ceea ce era destul de adevărat) şi că trebuie să te bazezi pe bunul simţ.

Asta, evident, nu te ajută în cazul în care ai de-a face cu nişte oameni ai legii lipsiţi de bun simţ, şi te păgubeşte atunci când ei se orientează prea mult după mutra şi reputaţia împricinatului.

Adică poţi umbla şi cu cuţit, topor, sabie, coasă, seceră şi altele cât timp "arăţi a om cinstit şi ai pretextul că le foloseşti drept unelte agricole sau de tâmplărie" sau cu arma de foc şi permisul atâta vreme cât "eşti pe drum spre poligonul de tir" (şi e o oră rezonabilă). În schimb poţi ajunge la secţie fiindcă li se pare că ai o figură suspectă şi umbli cu cuţit pentru scopuri mai necurate.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Archaevs
#27 -

Comentariu nou

Eu consider ca asa cum spune sau incearca sa spuna legiuitorul, momentul savarsirii infractiunii este de fapt acel moment in care scoti arma pe care o ai asupra ta (oriunde aia avea-o) pentru a pune in aplicare infractiunea, si anume punerea in primejdie a vietii, ori tulburarea ordinii ...etc. De ex. atunci cand unu iti fura portofelul, iar tu scoti cutitul; sau unu te loveste iar tu scoti cutitul. Abia aici apare infractiunea la aceasta lege. Faptul ca ai la tine o arma alba, nu este infractiune decat in momentul cand ai pus mana pe arma respectiva cu intentia clara de a comite fapta ilicita. Am zis."portul, fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica",

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Mihai Drebot
#28 -

Am purtat cutit si topor de fata cu politisti

Purtat inseamna ca aveam cutitul in teaca la curea si toporul agatat la vedere pe rucsac. In mod absolut evident mergeam sau veneam de la munte. Cu trenul, eram student si nu aveam masina. Cand eram atent, puneam cutitul in rucsac, altfel il uitam la brau. Au fost cazuri in care politistul m-a atentionat si mi-a spus sa pun cutitul in rucsac fiindca nu e legal sa il port, au fost cazuri in care nu mi-a spus nimeni nimic. Cum legea e confuza, nu prea isi bate nimeni capul cu ea daca nu exagerezi. Evident, daca scoti cutitul la cineva, reactia politiei s-ar putea sa fie alta.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Mihai
#29 -

Port mereu un box cu mine

Am 16 ani si port mereu box cu mine.. mai ales ca am stat in berceni si acum in pantelimon , stiu cu ce se mananca viata in cartier , pana acum n-am avut probleme cu politia. Dar daca ar afla garda ca am asa ceva , as putea spune ca , colectionez?

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
crisflor
#30 -

legi idioate facute de "oameni" idioți!!!

Eu port intotdeuna un biceag mai mare sau mai mic oriunde merg...acasa...la plimbare...in oraş. Ma simt putin mai in siguranta stiind ca am cu ce sa-mi apar viata la nevoie. Si lucrez in paza,asta nu inseamna ca nu cunosc sau nu vreau sa respect legile...dar sa-mi explice si mie cineva...cum naiba te aperi de cineva si cu ce daca nu ai voie sa porti cutit sau briceag?! Asta nu pricep! In plus mi-am cumparat un Victorinox Rangergrip...are lama mare blocabila si inca vreo cateva unelte printre care si fierastrau pt lemn si desfacatoarele binecunoscute.Acuma intreb...daca il port in rucsac sau bagaj cum naiba ma apar de un atacator sau de un animal daca sunt luat prin surprindere?Pt ca pana il scoti si deschizi dureaza...si atacatoru nu va sta niciodata dupa tine sa apuci sa te aperi...deci aia care au facut legile sa si le bage fix in dos cat mai adanc...sa mai iasa si ei pe strazi in civil si fara gărzi sa vada ce faina e viata in romania printre hoti,boschetari si maidanezi turbati.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Cristea
#31 -

Pasionat de cutite CS:GO

Salutare!

As dori sa stiu si eu la ce pedeapsa m.as putea astepta pentru purtarea unei arme albe , mai exact karambit , am sub 18 si nu doresc sa il folosesc decat pentru distractie deoarece se pot face scheme (trickuri) cu el si obisnuesc sa ma joc cu prieteni , am auzit si de cazuri de jefuire si mai mult ca sigur as incerca sa ma apar intr.un astfel de intamplare , si as vrea sa stiu daca politia are dreptul de a ma opri pe strada si sa imi verifice ghiozdanul ... Pentru ca ala mi s.ar parea cel mai bun loc in care sa il tin si de asemenea care ar putea fii pedepsele pentru "descoperirea" cutitului in ghiozdan.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Iluminarea
#32 -

Legea e coonfunza rau

Port in permanenta la gat un neck knife sau in buzunar un briceag victorinox. O sa ne aresteze astia si ca purtam in buzunar o unghiera? Legea ar trebui cumva sa lase in pace pe oamenii care poarta acolo un bricegut la ei, si sa te pedepseasca, daca ai un cutit de vanatoare la vedere si asta in spatii aglomerate, in padure nu.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
numele
#33 -

legea e de-amp*lea

asa legi retardate numai in romania vezi! am citit poezii mai putin interpretabile de atat! uite la americani ce clara e legea, lama de maxim 5 inci (cred ca 5) sa nu poti sa il deschizi cu o singura mana si sa nu aiba siguranta. atat. in schimb, noi avem aici specific facute legile sa fie la voia politistului/judecatorului daca e legala arma. in viata mea nu am vazut si nu o sa vad cutit de 15cm cu 4mm latime! de ce? pentru ca s-ar indoii ca spaghetele cand incerci sa il folosesti!

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
Mihai Pascu
#34 -

Imi vine sa plang de numa

Salutare,
M-a pus dracu sa cumpar pe net un pistol arbaleta. Am ales, a venit scula, am platit-o, ok. Nu l-am inregistrat in 5 zile ca habar nu aveam ca trebuie. Au trecut vreo 2 saptamani. Ieri cand m-am dus la Dept Arme si munitie de la mine din oras si au descoperit abominatia, mi-au tras o amenda, juma din minim, adica vreo 250 de lei, vai de pacatele mele. Acuma stau si plang banii aruncati pe amenda. NU am nimic cu politia, aia aplicau legea pe care nu ei au facut-o, am cu maimutoii de politicieni care te obliga sa inregistrezi arma in 5 zile de la cumparare. De ce nu in 5 ore ?
Apoi. De ce sa umbli cu arme cu tais la tine, ia o teava sanatoasa de vreo 40 - 50 de centi si daca se ia unul da-i la tibie sau la alte oase, fara sa stai sa alegi, apoi iesi subito din peisaj.

Portul (i)legal de arma alba. Prin ceturile legilor
dacic
#35 -

poti muri fara nadejde

De ce sa te aperi, il lasi pe nemernic sa te taie si sa te fure si daca mai traiestiu chemi militia sa-l prinda pe casap, lasa sa vina toti sa intre peste tine sa te jupoaie ca te apara politia, pai pana vin aia sare tot sangele din tine, in ce tara traim, vai de steaua noastra

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera