Pop-cult: Frunza de marijuana

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nu e nevoie sa te duci la Amsterdam ca sa vezi frunze de marijuana de jur imprejur. E adevarat, in Olanda inflatia acestui motiv e uriasa, mai ales in magazinele de suveniruri. Dar nici restul mapamondului nu sta prea rau cand vine vorba de show off, si, deci, nici Romania. 

Prezenta sub toate formele posibile - pictata, desenata, inramata, tatuata, cantata si, uneori, in stare naturala -, frunza de marijuana este sau ar vrea sa fie un simbol al contraculturii. Din cauza uzului excesiv, insa, a ajuns un simbol destul de expirat, cam ca si mutra lui Che Guevara, la fel de omniprezenta si de productiva pentru industria de marketing. Si probabil ca e cu atat mai "purtata" cu cat e mai putin fumata, legala sau disponibila.

Marijuana este un drog usor foarte raspandit si popular. Nu este numita "moarte alba", cum cred unii, si nici nu creeaza dependenta. Planta cu sapte frunzulite este atat de populara incat in Olanda a fost legalizata de vreo 32 de ani si multe alte tari cum ar fi Canada, Belgia sau Elvetia se gandesc si ele sa o faca. Motive se gasesc, si pro, si contra, dar, pana la acestea, ramane vizualul simplu, decorativ sau cu mesaj. De fapt, aici e problema.

Marijuana

Frunza de marijuana si-a depasit statutul de "bun de (larg) consum", devenind un icon, din cauza hippiotilor saizecisti, care faceau contracultura fumand la greu, si a culturii rastafari. N-as merge pana la a spune ca intre miscarea hippie sau rastafari si iarba e o legatura atat de indisociabila, dar obisnuinta produce involuntar aceasta asociere. Ba chiar o extinde: ce vrea sa sune a contracultura trebuie sa se exprime prin folosirea acestei imagini.

Cele sapte frunzulite s-au raspandit la fel de repede ca fumul pe care il emana, in toata cultura populara, sub tot felul de forme, de la tricouri imprimate, la cercei sau medalioane, a aparut ca stema pe steaguri, sub forma de tatuaje, pe sepci sau ca sigla a unor baruri/coffee shop-uri in care se si consuma sub diverse forme (in Olanda) sau in care se consuma bauturi cu aroma de marijuana, dar fara nici un efect (la noi).

Marijuana Coffee Shop
Marijuana Coffee Shop

In afara de cazul in care militam pentru legalizarea marijuanei, nu vad de ce am purta imaginea ei pe sepci si tricouri si, cu atat mai putin, pe propriul corp. Sigur, poate ca are calitati decorative, dar aici e discutabil si e aproape imposibil sa placa atat de multor oameni in acelasi timp. Iar daca o purtam doar ca sa aratam ce consumam noi, atunci as vrea sa vad si tricouri imprimate cu imagini de cartofi, snitele sau paste bolognese.
2 comentarii

Pop-cult: Frunza de marijuana
sfarraday
#1 -

Comentariu nou

Pop-cult: Frunza de marijuana
oBBy
#2 -

~

Marijuana rupe stilu :d . ;) 4ever :))

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera