Politisti vs. fotografi, concluziile discutiei publice

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Nu o data am auzit despre diverse "ciocniri" dintre cetateni bine intentionati (si dotati cu camere foto ori de filmare) si politisti, poate la fel de bine intentionati, dar cu certitudine avand o problema de atitudine si educatie.

Doua dintre exemplele cele mai cunoscute sunt mai jos. In primul, personajul principal a fost "saltat" pentru ca fotografiase masina politiei parcata in statia de autobuz. In a doua inregistrare video a fost tot o problema de circulatie. Autorul, ulterior aproape victima, manat un spirit donquijotesc civic, s-a gandit sa ia la rost politaiul dintr-o alta masina a politiei parcata pe banda a doua, noaptea, fara semnalizare. Cu camera deloc discret pregatita:

 .

Acum vreo 2 saptamani va anuntam ca se intampla si va trimiteam sa participati la dezbaterea publica Politisti vs. Fotografi, la care invitatul principal era Christian Ciocan, purtator de cuvant al Politiei Capitalei.

Noi n-am ajuns,din pacate, si poate nici voi, astfel incat, cu un pic de intarziere, iata... ermm... concluziile, via Active Watch, Agentia de monitorizare a presei, organizatorii intalnirii, pe blogul carora citim ca mai toata lumea a plecat cam dezumflata, iar concluziile au fost [citam selectiv si mai pe scurt de aici si aici]:

- politistul in uniforma poate fi fotografiat sau filmat, indiferent daca este sau nu in timpul programului, fara sa ii ceri acordul;
- daca te vede, politistul iti poate cere sa te legitimezi;
- "doar pentru filmat nu poti fi dus la sectie, daca te legitimezi. Trebuie sa existe o alta justificare, mentionată in mod obligatoriu de politist";
- daca te duce la sectie, nu esti "retinut", ci "condus", si poti sta acolo "pana se epuizeaza verificarile";
- "eventualele ostilitati din partea politistilor pot fi cel mult sanctionate ulterior de catre superiorii acestora";
- camera foto sau video poate fi confiscata indisponibilizata daca este obiect-delict. (Intelegeti voi ce puteti de aici.)
- suntem incurajati sa inregistram "orice situatie care ridica suspiciunea unui abuz din partea politistilor";
- daaaar... nu si cand e vorba de reguli de circulatie, caci "politistii pot incalca orice regula de circulatie, cu exceptia celor de la nivelul caii ferate";
- "politistii nu pot fi filmati pe mijlocul strazii decat de pe trotuar, caci legea nu le permite pietonilor sa stationeze pe partea carosabila".

La sfarsitul intalnirii intelegem ca s-a propus (de catre Mircea Toma, presedintele Active Watch, prezent de asemenea la discutii) "introducerea unei zile nationale de fotografiere a politistilor, ca masura de familiarizare a politistilor si a cetatenilor cu privire la dreptul de a fotografia oamenii legii".

Intre timp, la Londra...


O manifestare organizata de I'm A Photographer, Not A Terrorist, impotriva Sectiunii 44 din Legea pentru prevenirea terorismului, care reduce libertatea fotografiei in spatii publice.


Poate ar trebui ca in locul unei zi in care sa ne fotografiem politistii, sa facem demonstratii care sa argumenteze mania cetateanului de a fotografia politisti: perceptia generala este ca orice politai e un fel de Garcea si trebuie "taxat" pentru orice.

Faptul ca acestia se enerveaza si sunt agresivi cand sunt filmati nu contribuie cu nimic la schimbarea acestei pareri generale, ba dimpotriva, reduce drastic "transparenta" institutiei si face publicul si mai ostentativ. Faptul ca politia intr-adevar opreste masina absolut unde are chef, la orice ora din zi si din noapte, chit ca are sau nu o motivatie puternica, iarasi nu o face mai simpatica nimanui. Felul in care deferenta obligatorie la un reprezentant al legii se transforma in badaranie cand te apropii prea tare (vezi primul video de mai sus), in loc sa sa fii concediat politicos si ferm, face politia - in relatia directa cu cetateanul - de-a dreptul antipatica.

Poate totusi nu strica nici o zi de fotografiat politistii. Nu pentru "sensibilizarea" noastra, cat mai mult pentru a lor.

Daca ati fost la dezbatere, lasati-va si voi o parere.
Daca n-ati fost, gasiti aici si aici relatari destul de detaliate ale intalnirii

1 comentariu

Politisti vs. fotografi, concluziile discutiei publice
shubham
#1 -

tool
Basic knowledge is so important for the all things because if we do not know the small things enter bios in windows 10 then how we can know about the big things about that things.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera