Piratii din Caraibe - La capatul trilogiei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Spoiler alert!

Ultima trilogie a lunii mai se incheie cu acest lung spectacol de aproape trei ore, despre care iti dai seama inca de la inceput ca nu e tocmai pentru copii. Piratii din Caraibe 3, in ciuda unui fir narativ mai incurcat decat firul Ariadnei, reuseste sa faca ceva ce nici Shrek 3, nici Spiderman 3 nu au reusit sa faca. Sa incheie cu succes o poveste, chiar daca finalul este cam desirat. Macar e un final. O concluzie. Un simt al finalitatii.

Capitanul Jack Sparrow este prizonier al Lumii de Dincolo, impreuna cu Perla Neagra, iar Will, Elizabeth si Barbossa trebuie sa mearga dupa el daca vor sa-i opreasca pe Davy Jones si comandorul Beckett. Pe drum ne dam seama ca fiecare personaj are un motiv secret pentru care doresc sa-l salveze pe Jack. Nu povestesc ce s-a intamplat pana aici, in ultimele doua filme. Nu prea conteaza daca le-ai vazut sau nu. Eu le-am vazut si tot am petrecut o buna parte din film fara sa am cea mai vaga idee ce se intampla sau de ce. M-am obisnuit cu acest sentiment.

Jack in Lumea de Dincolo este un fel de film in film. Extrem de distractive metodele prin care piratul alege sa se tortureze singur, dar nu pot sa spun ca reprezinta vreo cale de patrundere in psihicul lui. Decat poate sa aflam ca se simte singur si ca toata lumea l-a tradat. Mare mirare. Habar n-am de ce s-ar simti asa!

Jack odata scos, tras de niste crabi din lumea de dincolo (da, am spus crabi...), se intoarce la vechile sale obiceiuri in lumea celor vii, facand intelegeri peste intelegeri cu oricine este dispus sa-l asculte.

Intre timp Will se gandeste cum sa-l salveze pe tatal sau si ca atare face propriile intelegeri cu "dracii" filmului. Elisabeth urca in rang in lumea piratilor. Tentaculele lui Davy Jones variaza in lungime si numar, iar Barbossa doreste sa o elibereze pe Calypso, regina marilor. Apropo de Calypso, ajungem ca cunoastem mai multe despre ea si despre legatura ei cu Davy Jones. Elementele de mitologie ale piratilor au fost una dintre lucrurile preferate in film, desi cred ca ne-am indepartat mult de inceputurile cu aroma de "ghost story" de care vorbea Barbossa in primul film cu pirati.

Totul culmineaza cu lupta dintre Perla Neagra si Olandezul Zburator, o batalie a efectelor vizuale care pe mine cel putin m-a impresionat... in primele 15 minute, dupa care deja incepuse sa mi se pare ca prea o trag de par si de vele si de toate cele. Pana in acest moment nu-mi dadusem seama ca trecusera doua ore.


I'm still the pretty one, damnit.

Este intr-adevar o secventa impresionanta, cu cele doua nave pe marginea unui vartej oceanic, dar in aceasta circumstanta parca less is more. Nu trebuie sa supra-saturam publicul cu ploaie si valuri CGI.

Filmul este foarte lung si formulaic. De cate ori se pot face glume despre rom? De cate ori poti sa-mi arati maimuta zombie si sa speri sa rad? Bine macar ca Johnny Depp si Geoffrey Rush fura fiecare scena in care se afla. Ei sunt forta care conduce acest film, din punct de vedere actoricesc.

Pe locul doi ar fi tocmai maimuta zombie, pentru ca Orlando Bloom si Keira Knightley sunt in continuare codasi la capitolul carisma. Este pacat din moment ce personajele lor se schimba cel mai mult pe parcursul filmului. Scenele de actiune sunt toate foarte bune, chiar si ultima, in ciuda faptului ca pare ca nu se mai termina. Gore Verbinski se pare ca a luat lectii de la Michael Bay, pentru ca multe dintre scene au asa un aer Michael Bay-ish. Platouri imense, cadre largi si explozii cat cuprinde.

Ceea ce poate ucide experienta vizionarii filmului sunt intrebarile. De ce? Cum? E posibil asa ceva?

De kiki. Uite asa si cui ii pasa? sunt raspunsurile pe care producatorii spera sa le acceptati. Piratii din Caraibe 3 este un film de vara, distractiv, chiar daca putin cam "confusing" datorita numeroaselor ite ale povestii care trebuie urmarite. Gore Verbinski a aruncat de toate in el, mai putin chiuveta. Este un film mai bun decat cel mai recent predecesor, care merita banii de bilet, dar nu merita sa stai prea mult sa te gandesti la el. Nu te intrista ca s-a terminat. Bucura-te ca s-a intamplat.

1 comentariu

Piratii din Caraibe - La capatul trilogiei
catty
#1 -

!!!!!!!!!!!

imi plc tare mult piratii din caraicbe!e filmul meu preferat.lam privit de vreo 100 de ori fiecare film si mam indragostit de johnny dapp(jack)!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera