Pif in Romania, un erou al Epocii de Aur - in curand la Sala Dalles

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Un eveniment pe care nu trebuie sa il ratati este expozitia Pif in Romania, un erou al Epocii de Aur, care se va putea vizita la Sala Dalles intre 20 iunie si 22 iulie 2012.

De unde pana unde sa ajunga un catel dintr-o banda desenata frantuzeasca erou al Epocii de Aur romanesti?

pif
"Pif e partea simpatica a comunismului", a spus scriitorul francez Michel Houellebecq la cea mai recenta editie a Bookfestului la Buucresti. Si desi afirmatia e metaforica, daca ai copilarit in ultimele doua decenii ale comunismului si chiar in anii '90, o sa intelegi la ce se refera.

Revista Pif (Pif Gadget, cum se numea oficial) era inca una dintre bucuriile mici si nesigure pe vremea aceea, pentru ca se distribuia (legal, nu la negru) si in tarile comuniste. Timp de aproape 25 de ani, din 1969 pana in 1993 a aparut saptamanal, insotita in tipla de o jucarica simpatica si de obicei trasnita (acel gadget din titlu).

Din amintirile acestui metropotam, in Romania nu se gasea nici pe toate drumurile, nici saptamanal, nici la discretie, dar se mai gasea, lucru care facea vanarea si colectionarea ei si mai valoroasa.

Pif et Hercule, Placid et Muzo, Pifou, Corto Maltez, Horace, calul din Vest, Rahan si multe alte serii (unele capatand si propriile lor reviste) erau actorii din revista Pif. Nu aveau niste aventuri teribil de intelectuale, nu iti puneau imaginatia la lucru precum o revista de benzi desenate politiste sau SF, dar erau ale noastre, veneau din Vest si le iubeam.

Cand am descoperit in biblioteca unui unchi un maldar de cateva zeci de reviste aparute chiar inainte sa ma nasc eu, parca gasisem comoara spiridusilor. Si acum regret ca unchiul respectiv, colectionar maniac al revistei, ma lasa sa le frunzaresc doar sub stricta lui supraveghere.

pif en roumanie

O scurta istorie a lui Pif

Catelul Pif s-a nascut in 1945, desenat de Jose Cabrero Arnal pentru revista L'Humanite, in care a aparut pentru prima data in 1948, alb negru. Autorul sau se ocupa si de revista de benzi desenate Vaillant, in care Pif s-a mutat cativa ani mai tarziu, in 1952, si a avut atat succes incat Vaillant s-a redenumit Pif in 1965 si Pif Gadget in 1969.

Nu doar Arnal l-a desenat pe Pif, un tata adoptiv care a avut grija de el foarte multi ani a fost si Roger Mas.

In familia (desenata) de oameni ai muncii in care traia Pif a aparut in 1950 si un motan, Hercule, care va deveni pentru mai mult de 50 de ani partenerul sau de nazdravanii, cazand cateodata la pace, un fel de Tom si Jerry mai vorbareti.

Ultimul numar din Pif Gadget a aparut in 1993; revista a fost reinviata in anul 2004 si pana in 2008 a aparut iarasi, lunar. In noiembrie 2008 s-a tras cortina si peste aceasta a doua viata a lui Pif.

La sfarsitul anului 2011 un nou desenator a devenit cel de-al treilea tata al lui Pif, Francois Corteggiani, care de altfel a fost si redactorul sef al revistei in perioada 2004-2008. Pif isi mai continua o perioada existenta in L'Humanite, unde s-a si nascut.
 

Pif in Romania, un erou al Epocii de Aur

pif in romania
Expozitia de la Sala Dalles... si acum vom lasa comunicatul de presa sa vorbeasca:

"... își propune să retraseze istoria și evoluția acestei publicații și mai ales să pună în lumină rolul său simbolic asupra imaginarului individual în România comunistă a anilor 70-80. Mai mult decât o vizită nostalgică, expoziția reprezintă viziunea
unei echipe de curatori din ambele țări asupra fenomenului Pif :
- Jean-Pierre Dirick, autor de benzi desenate și ilustrator pentru Pif,
- Ștefan Constantinescu, artist român,
- Xandra Popescu
- studio BASAR.

Pif cățelul, Hercule, Arthur fantoma, Căpitanul Apache, Placid și Muzo, Corinne și Jeannot, Corto Maltez, Couik, Dicentim micul Franc, Doctorul Justice, Rahan, Tim, Pifou, Horace calul din vest, Nasdine Hodja, Ludo, sunt tot atâți eroi inconturnabili ai revistei, pe care publicul îi va (re)descoperi în expoziție.

Pe lângă aceasta, artiști români contemporani ca Daniela Bălăneanu, Răzvan Botiș, Larisa Crunțeanu, Ion Grigorescu, Victor Man, Ciprian Mureșan, Dan Perjovschi, Mihai Stănescu, Gabriela Vanga și VeioZArte, participă la expoziție cu creații care dau seama de aportul adus de revista Pif imaginarului lor.

Un român a desenat și el Pif : artistul Mircea Arapu va fi prezent la deschiderea expoziției pentru care și-a adus și el contribuția."


P.S. V-ar putea interesa si site-urile: www.pif-collection.com, bdoubliees.com/vaillantpif/ sau pifenroumanie.canalblog.com

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera