Pets: Melci - cum se cresc si de ce

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Azi la rubrica de "pets" vorbim despre melci, aceste animalute micute si dragute... ok, nu-s dragute, sunt destul de scarboase, dar gustoase.

Pe principiul "e frumos ce-mi place mie si nu-i scarbos daca mie imi place", o sa tratam melcul politically correct, ca pe o fiinta cu drepturi egale si cu potential de animal de casa, fara sa il desconsideram pe motive de... mucozitate.


Isabella Rossellini in mini seria educativa Green Porno

Melcul ca... animal de companie


Cum se creste un melc


Melcii se tin in acvarii, pe fundul carora se pune un strat de pamant curat de gradina, presarat cu radacini si pietre sub care melcul sa se poata dormita ziua. Pamantul de padure e si mai bun, mai ales daca are si un strat de muschi pe el.

Daca poti culege si vreo rĂ¢ma odata cu pamantul, e cu atat mai bine - va tine pamantul afanat si va manca excrementele melcului.

Acvariul trebuie sa fie mereu umed (stropit zilnic sau cu un vas plat cu apa in interior) si sa stea mai ales la umbra. Pentru a mentine umiditatea, sub pamant se poate pune si un strat de frunze uscate.

Melcii trebuie hraniti cu frunze, salata, varza, bucatele de fructe si legume si din cand in cand cu surse de calciu pentru cochilie (coaja de ou).

Animale

Inmultire


Daca vrei o familie de melci, nu e nevoie sa cauti un mascul si o femela... pentru ca nu exista. Melcii sunt hermafroditi si orice exemplar poate face oua (cel putin 100, dupa imperechere).

O explicatie pentru care marea majoritatea a molustelor gasteropode sunt hermafrodite am gasit-o aici: miscandu-se atat de incet, individul ar putea risca sa nu intalneasca niciodata, in toata viata lui de melc, un alt individ de sex opus cu care sa se imperecheze ca sa se inmulteasca. Astfel, melcul isi cara dupa el, pe langa casa, organe de reproducere masculine si feminine si toti functioneaza la fel - vezi aici cum se imperecheaza melcii.

Animale

Ferme de melci


Fermele de melci sunt o chestie extrem de profitabila si destul de usor de intretinut. Avand in vedere ca melcul poate face cel putin 100 de oua, poti incepe cu un numar mic, pentru ca in 6 luni, daca sunt bine ingrijiti, sa ajungi sa iti inmultesti fantastic ferma.

Trebuie sa studiezi putin problema, sa cunosti tipurile de melci ca sa nu ii hibridizezi, sa ai grija ce alimentatie le oferi, sa ii mentii sanatosi (cei cu cochiliile sparte mor), sa separi puietul de adulti, ca sa nu fie mancat...

E o teorie intreaga doar ca sa ii cresti, iar apoi trebuie sa gasesti cui sa ii vinzi - in Romania piata e mai mica, dar in Franta si Italia se consuma mult mai multi melci.

Cat se plateste?


Evident, comertul cu melci se face en-gros, nu la bucata. Un kilogram de melcii vii poate costa intre 5 si 10 euro. Am gasit chiar o bursa a melcilor, unde crescatorii anunta din timp ca -spre exemplu- in toamna 2009 vor avea 2 tone de melci si cauta deja cumparatori.

O estimare de profit am gasit aici, intr-un articol recent despre cresterea melcilor in Bosnia - 3 tone de melci pe an iti pot aduce in jur de 12000 euro.Melcul in farfurie


Ce melci se mananca?


Cei mai... mancati sunt cei din speciile
- Helix Aspersa (gros gris sau petit gris), melc de gradina, nu are habitat natural in Romania, se poate importa din Franta si Italia.
- Helix Pomatia (melcul roman, melcul de mar, de livada sau de padure, escargot de Bourgogne sau gros blanc) - se gaseste si in Romania.

Pe langa melcul in sine, se mai pot manca ouale, sub forma de... icre, un fel de caviar, daca vreti, care poate ajunge la 1600 euro kilogramul (un melc produce cam 4 grame de oua pe an, deci imaginati-va cati melci trebuie sa se inmulteasca pentru ca noi sa putem manca o tartina cu caviar de... melc) (articol in franceza aici)


Daca vrei sa iti faci ferma de melci, recomandam lectura suplimentara aici:
- blogul melcilor
- fermacumelci.ro
- ferma-de-melci.go.ro
- crestere-melci.ro

6 comentarii vrei sa comentezi?

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
Birsan Eugen
#1 -

Melci oferta.

Pentru cei interesati de infintare ferme melci,cu aspersa minima va putem oferi reproducatori aclimatizati in Romania la a 5 generatie,consultanta pe o perioada de minim 2 ani si peata de desfacere,ca examplu pe anul 2008 a fost de 4 euro kg fara transport,Eugen,daca se poate va dau si un nr tal 0740804288,

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
Anna
#2 -

Adonis si Andreas

Buna ziua/ seara. Cresc si eu, doi melcisori si sunt foarte mandra de ei! Sunt foarte dragalasi. :D

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
Birsan Eugen
#3 -

OFERTA MELCI REPRODUCATORI_2010,WWW.MELCULEUROROMANESC.RO

Avem o oferta actualizata,pentru anul 2010,vizitatine pe site,sau sunati la 0740804288,avem posibilitatea sa aducem si puiet de aspersa miuller,la pretul de 6 euro mia de melci

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
dima clara maria
#4 -

melci

eu am luat 4 melcisori de la tara alaturi de fratele meu (4 ani).informatiile gasite mi-au prins tare bine. sunt dragutzi. sunt nespus de mandrade un melc alb, Alby (nu e foarte original).din diferite motive, nu le pot oferi tot ce au nevoie pe moment, dar sper ca in cateva luni sa le pot procura un acvariu incapator,pamant bun si altele. momentan hibeneaza,nu sunt fff atenti la conditiile din jur. nu ies , nu mananca. totusi sunt dragalasi!

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
alex
#5 -

Comentariu nou

Bun discurs pe mine ma implicat ca vreau sami iau un melc de livada pt animal de companie.. nu vreau sal mananc

Pets: Melci - cum se cresc si de ce
Deqn Mitev
#6 -

Comentariu nou

Cumpara melci Helix Aspersa Muller - Petit Gris !!

salutari!

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Terasa mea preferata in 2017 este ...
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera