Pets: Curiozitati si povesti cu porumbei

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Porumbeii vin in mult mai multe forme, dimensiuni si culori decat rasa comuna care se gaseste la oras, care nefericeste statuile si zburataceste in cercuri largi de pe un acoperis pe altul.

Cele mai spectaculoase specii (din cele peste 300) sunt probabil porumbelul incoronat Victoria, vanat fara mila pentru pene si carne (e o pasare destul de voinica, ajunge la 2,5 kg si vreo 70 cm inaltime), porumbelul Nicobar, cu penajul frumos colorat si impaunatul porumbel cu coada evantai.

victoria fantail
porumbel Victoria (sursa foto) si porumbel cu coada evantai (sursa foto)

Desi porumbeii pot fi crescuti si ca "animale de companie" sau de agrement, de multe milenii scopul lor a fost fie de a-i antrena ca mesageri, fie pentru curse, fie, trivial dar probabil gustos,... pentru carne.

Porumbelul in istorie


Cea mai veche poveste despre un porumbel este cea a lui Noe, care a aflat ca apele incepusera sa se retraga de la porumbelul trimis in recunoastere, intors cu o crenguta de maslin in cioc - de unde s-a propagat si ideea de porumbel (alb) ca reprezentant al pacii.

Cel mai faimos porumbel voiajor a fost soldatul Cher Ami, care si-a trait scurta viata in glorie in timpul primului razboi mondial, cand a salvat vietile a 200 de oameni, cu pretul unui ochi si al unui picior, care i-a fost apoi inlocuit cu o proteza de lemn. A fost medaliat pentru eroism in serviciu, iar corpul lui se afla si acum la Muzeul de Istorie din Washington.

Lui i-a urmat G.I. Joe, in al doilea razboi mondial, si el medaliat, iar dupa ce a murit in "liniste", intr-o gradina zoologica, la varsta de 18 ani, corpul lui a fost mutat si pastrat la un muzeu.Stiai ca...


- porumbeii au inceput sa fie domesticiti acum peste 5000 de ani, fie in scop ornamental, fie (mai ales) pentru transportat mesaje.
- pasarea dodo (specie disparuta prin secolul al 17-lea) facea parte tot din familia Columbidelor.
- porumbeii vad in culori si pot percepe lumina ultravioleta.
- porumbeii sunt folositi in misiunile de salvare pe ocean, fiind dresati sa localizeze vestele rosii sau portocalii gonflabile ale naufragiatilor.
- porumbeii sunt monogami si ritualul lor de "petit" i-a transformat in timp in simbol al dragostei (porumbeii albi, mai precis, in dublu exemplar). La ideea asta a mai contribuit (se speculeaza) si faptul ca porumbeii obisnuiau sa se adune si in antichitate, ca si acum, pe sub stresini si pe acoperisuri inalte, astfel incat au inceput sa fie asociati si cu templele diverselor zeitati, cu predilectie al Afroditei.
- pot zbura cu pana la 70km/h, iar intr-o zi pot parcurge 8-900km.
- porumbeii sunt considerati una din cele mai inteligente specii de pasari, fiind printre putinele animale capabile sa isi recunoasca reflexia in oglinda.


Daca te intereseaza detalii despre speciile de porumbei si cresterea lor, iti recomandam niste site-uri specializate:

- www.porumbei.ro
- pigeons-ro.blogspot.com
- rollerclubromania.webs.com, pentru porumbeii de joc, rolleri si plonjoriNici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera