Peste 15.000 de oameni la cel mai frumos protest pe care l-a vazut Bucurestiul

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Da, ce s-a intamplat aseara a fost foarte frumos! Peste 15.000 de bucuresteni au iesit din casa pentru a protesta impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana.

De ce a fost cel mai frumos protest pe care l-a vazut Bucurestiul? Pentru ca totul a decurs pasnic, pentru ca oamenii nu erau doar frumosi, dar si informati, pentru ca jandarmii iti spuneau "Pardon!" cand treceau in fuga pe langa tine, iar protestatarii ii atentionau pe jandarmi atunci cand erau prea aproape de masinile de pe strada sau de linia de tramvai (pe Stefan cel Mare);

Pentru ca lumea a raspuns la indemnul "Daca va pasa, iesiti din casa!" si foarte multi au coborat din blocuri si s-au alaturat marsului, pentru ca lumea i-a aplaudat de la balcoane pe protestatari sau din mijloacele de transport in comun care treceau pe langa acestia, pentru ca acest protest scoate la iveala multe alte nereguli ce nu ar mai trebui tolerate.

infografic rosia montana

sursa: Uniti Salvam, flyerul il puteti descarca de aici

Marsul s-a desfasurat pe traseul bd. Nicolae Balcescu - bd. Magheru - bd. Lascar Catargiu - Piata Victoriei - Sos. Stefan Cel Mare - Piata Obor - Calea Mosilor - bd. Carol I - Piata Universitatii. La final intersectia din Piata Universitatii a fost blocata de protestatari, dupa cum se poate vedea.


foto: George Popescu

Pentru ce s-a protestat:

"Scopurile noastre:
– sa ii facem pe parlamentari sa ne vada si sa voteze cu NU legea distrugerii Rosiei Montane.
– anularea contractului dintre Guvern si RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Rosia Montana.
– includerea Rosiei Montane in patrimoniul Unesco.
"


sursa: Cristian Vasile

N-au fost doar "hipsteri", au fost oameni de toate varstele si din toate categoriile sociale, asa cum se poate vedea si in filmari sau poze:sursa: Uniti Salvam, Ioana Moldovan si Andreea Capraru

Incheiem cu urmatoarele citate

- Dan Perjovschi despre protestatari

"Dragi prieteni care protestati prin pietele si bulevardele patriei sau in fata ambasadelor romanesti din toata lumea o sa zica despre voi ca habar n-aveti pentru ce sinteti acolo, ca daca mai stati faceti josul vreunui miliardar la bursa, ca sinteti platiti de acel miliardar, ca sinteti naivi si faceti jocul cuiva care profita politic, ca sint alte lucruri mult mai grave in societate, ca sinteti de bani gata si va perimiteti sa fiti in strada, ca sinteti toti comunisti, ca sinteti toti fascisti, ca sinteti cu rusii, ca sinteti cu americanii, ca v-a platit compania concurenta, ca mai sint exploatari cu cianura si n-ati spus nici pis, ca de ce n-ati iesit cind s-a marit curentul, ca de ce ati iesit vara cind e cald si bine, ca de fapt e o mare gagicareala si totul e condus de poneiul roz, ca e reclama la biciclete, ca...ca...ca.

Dar nu ii bagati in seama sint batrini si speriati. Keep calm and smash the pet."

- Ciutacu despre protestatari:

"Dupa ce terminati de salvat tot, va faceti si voi cate o viata personala?"

"Mi se pare cool sa fii ecologist din masina caRE consuma 10 la suta, sa scrii jos capitalismul pe iphone si moarte corporatiilor de pe laptopul de la multinationala in timp ce clefai niste aripioare de la KFC."

"Ma uit cu interes la profilele celor mai isterici protestatari. Ale celor revoltati ca aurul ia mintile decidentilor. Li se rup incheieturile si gaturile de aur…"

Alegeti voi cine are dreptate.

UPDATE: o prima victorie - Proiectul Rosia Montana a fost declarat inchis

 

#roşiamontană, ziua8 - Marele marş

Si nu s-a protestat doar in Bucuresti. S-a mai protestat in foarte multe alte orase din tara, dar si din afara:

- Brasov - 1000 de oameni: "la braşov am fost 1000, nici nu vă închipuiţi ce număr extraordinar e ăsta pentru Braşov!" (Raul Coldea)
- Sibiu - 700-800 de oameni
- Iasi
- Cluj
- Suceava
- Berlin
- Praga
- New York
- Strasbourg
- Shanghai
- Bruxelles
- Amsterdam
- Londra


Uniti, salvam Rosia Montana! Piata Universitatii, Duminica 08/09/2013


Ce nu s-a vazut la TV la protestul anti-Rosia Montana din Capitala


Marș de protest pentru Roșia Montană | București, 08 - 09 - 2013

2 comentarii

Peste 15.000 de oameni la cel mai frumos protest pe care l-a vazut Bucurestiul
Aida
#1 -

very nice article!

could you translate this in english? other people would like to spread this on the web?

Peste 15.000 de oameni la cel mai frumos protest pe care l-a vazut Bucurestiul
Florin
#2 -

Bravo

Imi pare rau ca nu pot fi in Bucuresti sa ma alatur voua, acestor oameni care protesteaza pentru binele nostru si care sustin cauza oamenilor care gandesc in perspectiva. Credeam ca nu mai exista solidaritate si unitate intr-o tara sfasiata de atata increngaturi, dar exista si ma bucur nespus. Bravo voua!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera