Personaje excentrice ale Capitalei - poetul Alexandru Macedonski, unul dintre cei mai mari scandalagii ai epocii sale

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Bucurestiul a avut de-a lungul vremii tot felul de personaje care i-au marcat existenta si merita sa fie aduse iar in vizorul vostru, atat pentru lucrurile pe care le-au facut, cat si pentru personalitatile lor excentrice, ce au reusit sa ramana intiparite in legendele Bucurestiului de alta data.

V-am povestit despre Coana Mita Biciclista, prima femeie care s-a plimbat cu bicicleta, pe Calea Victoriei, imbracata in pantaloni, iar acum vrem sa va povestim despre poetul Alexandru Macedonski.

Sursa foto

Alexandru Macedonski s-a nascut in secolul al XIX-lea, intr-o casa pe Calea Dorobanti, si a calatorit in toata lumea, alaturi de tatal sau (general in armata romana), facand o cariera in armata si fiind nevoit sa se mute des.

El si-a pastrat firea nomada si atunci cand a crescut, si a locuit mult timp in Germania, Italia si Franta. Poetul era recunoscut pentru firea sa impulsiva si avea des crize temperamentele, din cauza unei afectiuni la sistemul nervos.

Macedonski a avut doua rivalitati notabile - cu Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale.

In 1884, el a scris despre Eminescu: "Un X... pretins poet-acum/S-a dus pe cel mai jalnic drum.../L-as plange daca-n balamuc/Destinul sau n-ar fi mai bun/Caci pana ieri a fost nauc/Si nu e azi decat nebun", in timp ce poetul se adresa acestuia in revista Timpul  - "un poet anonim cu fizionomia unui barbier, romanizat abia ieri".

In ceea ce-l priveste pe Caragiale, acesta il ridiculiza in revista Ghimpele si facea misto de asa-zisa origine lituaniana a lui Macedonski, numindu-l Aamsky. La randul lui, Alexandru a zis despre scriitor ca este - "un june tare zgomotos care il gasesti adesea pe la tarabele cu bere".

Sursa foto

Macedonski era un tip complex si complicat, fascinat de pseudostiinta si paranormal - la un moment dat, in nordul Capitalei, in fata unei multimi de oameni, poetul a prezentat pe larg viziunea sa despre puterile nebanuite ale omului, capabile sa previna chiar si moartea.

Stilul sau scriitoricesc si-a pus amprenta in literatura romana, iar primele povestiri SF au fost scrise de acesta.  Puteti sa cautati povestea Oceania-Pacific-Dreadnought, in care scriitorul anticipeaza inventarea televiziunii.

Plus de asta, el a fost primul roman care a parcurs distanta Bucuresti-Brasov, intr-o singura zi, pe bicicleta. Interesant, nu credeti?
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera