Pentru cine bat clopotele? Pentru VHS

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cand parintii (ai mei, ai tai, ai nostri) au cumparat aparat video a fost o adevarata sarbatoare. Van Damme si videoclipuri cate ne dorea inimioara, ambalate intr-un ceva numit "VHS". Caseta aceea neagra insemna o doza mica de libertate. Doua decenii s-a bucurat de existenta ei, iar astazi este pe cale sa fie inlocuita de ceva mai nou, mai bun, mai la indemana.

Cine mai inchiriaza sau cumpara casete video atunci cand ai dvd-uri? In afara de o calitate superioara a imaginii, DVD-ul iti ofera featurettes si materiale speciale, de multe ori insemnand alte 2 ore in plus de material, pe langa pelicula mult dorita. Unde mai pui ca in ultimii ani dvd-playerele si camerele digitale s-au ieftinit constant, este clar ca VHS-ul pierde razboiul suporturilor video.


Poza de aici

Casete video se mai intalnesc in lanturile de magazine Diverta, Hollywood Music & Film, Pro Video si buticurile de inchiriat din fiecare cartier. Chiosculetele si buticurile cu casete video erau in urma cu 10 ani cel mai frumos loc de pe pamant. Plateai o suma oarecare, lasai buletinul si plecai cu caseta acasa, sa vezi ultimul film cu Ah-nuld.

In momentul in care a aparut, Videomax iti livra casete la tine acasa, dar intre timp s-a reprofilat. Acum livreaza numai DVD-uri. Trist, dar nu surprinzator, avand in vedere ca marile companii de film nici macar nu se mai deranjeaza sa-si puna filmele pe casete video. Nu ai mari sperante sa gasesti un film aparut anul trecut care a avut cat de cat succes. Si totusi inca mai exista oameni care le inchiriaza. Principalele sectiuni vizitate sunt cele cu filme de actiune si comedie. Un adevarat fenomen in acesta privinta au fost filmele Barbie, cele mai bine vandute si inchiriate casete din istoria magazinelor Diverta. Copiilor nu le pasa de ambalaj, numai povestea conteaza.

Dar nu e nevoie de atata melodrama, pentru ca doar casete video se gasesc in continuare in casele bucurestenilor, ramase de la parinti si unchi probabil. SI de fapt nu caseta este importanta in sine, ci materialul. Exista colectii de filme de familie care stau inghesuite pe celuloid. Cel putin in felul acesta credeam ca VHS va ramane in viata noastra, dar mai nou exista centre unde filmele se pot transfera de pe casete video pe CD-uri si DVD-uri. Nici aici nu se pare ca are noroc caseta video.

Pentru cei care vor sa le aibe pe toate, care nu pot sa renunte nici la nostalgia bandei magnetice, nici la calitatea DVD-ului, exista aparatele combo DVD/VHS care se gasesc si la noi.  

Pana la sfarshitul anului Diverta planuieste sa-si lichideze stocurile de VHS. Vestea buna este ca filmele vor avea preturi din ce in ce mai mici, lichidarile de stoc insemnand oferte promotionale. Puteti sa va faceti de pe acum lista de cadouri pentru Craciun. Oferiti unui apropiat unul dintre filmele sale preferate, pe suport VHS. Cel putin va veti amuza cand ii vedeti expresia stanjenita:

"Vai... mersi... dar nu puteai sa-mi scrii un cd? Ce-ai mai dat banii aiurea?"

PS: Ne intalnim peste alti 20 de ani, cand toti vom avea microcipuri infipte delicat in tample si vom comenta cat de aiurea era pe vremuri cand trebuia sa ne luam niste discuri de jucarie pentru a ne uita la filme. :)
1 comentariu

Pentru cine bat clopotele? Pentru VHS
Ştefan
#1 -

Casetele video

Hmm... aud adesea vorba "D.V.D.-urile au o calitate mai bună decât castele video V.H.S." (nu băgăm casetele Betacam în discuţie). Dacă caseta e trasă bine se vede la fel de bine precum un D.V.D. Mare boală a casetelor V.H.S. e pierderea de claitate la copiere. Chiar dacă ai un P.C. (pisi) mai prost, un D.V.D. copait de pe un alt D.V.D., care la rândul lui e copiat după un alt D.V.D. se va vedea (aproape) la fel de bine ca originalul; la V.H.S. rar să se întâmple asta - dacă copieze pe nişte scule de REMAT, s-a dus în iad calitatea. Poate dacă scoateau la timp cei de la "J.V.C." D-V.H.S.-ul....
Cică banda, dacă nu o tot freci, rezistă mai mult în timp decât discul optic... chestie verificată şi de mine.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera