Pe acoperisul Bucurestiului

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Gheorghe Dobre este macaragiu suta la suta. Nascut pentru macara. Din casuta - macara, in forma de lego, mai aproape de nori, viata se vede altfel. "Viata mea e singuratica dar acolo sunt ca si acasa, ca si pe pamant". Sarea si piperul existentei lui e panorama care il face sa uite de singuratate.
macara

Intre galbenul utilajului si albastrul cerului, lucreaza pe colosul care sparge cu brat de otel intersectia Dr. Felix cu Titulescu. Un santier ca pe roate, unde se lucreaza in foc continuu: 24 din 24.

14

Soarbe cu nesat din tigara, priveste prin fumul amintirilor. Unde incepe viata pentru nea' Gigi? "Acum 33 de ani m-am urcat prima data pe verticalele de fier. Munca m-a facut om... M-ar bate Dumnezeu daca mi-as plange de mila.Le-am dat o paine la ai mei. Am tinut patru copii si pe doamna mea".

Nu s-a omorat cu invatatura. In ‘ 74 a inceput scoala de electrician. A absolvit scoala profesionala si la 17  ani a dat stiinta pe castig. S-a angajat electrician la intretinere la Macarele. A urcat pe macara la 18 ani. Nu mai stie daca a ametit prima data cand a urcat aproape de nori dar nu uita ca viata la inaltime i s-a lipit de suflet, ca marca de scrisoare. "Am terminat scoala  profesionala de electriceni si am fost repartizat la URP, mama macaralelor in Bucuresti,unde s-au nascut macaralele. Am facut  scoala de macaragiu si in '75 am primit autorizatia"

21

Urca zi de zi la 73 de metri desupra pamantului,   in zori, la 7  si coboara la 18, cand vine schimbul de tura. Se intelege cu macaraua, ca pilotul cu avionul lui. Da comenzi precise, militareste, fara greseala.   "Intr-o luna o sa o mai inalte cu inca 23 de metri. Dar sunt obisnuit cu suta, am mai lucrat la peste 95 de metri, in Germania. E mai bine ca bani, in rest metodele de lucru au avansat si la noi, se lucreaza cu aceleasi materiale. Tinerii fug de merseria asta ca incopitatul de tamaie, desi se castiga bine." Doua saptamani din luna lucreaza si de noapte, de la 18 pana la ziua.

25

"Cea mai mare satisfactie e castigul. Fac asta pentru bani, altceva nu stiu sa fac.Nici unul din cei patru copii nu m-au mostenit. Nu fac casa buna cu inaltimea."

24
Panorama spre piata Victoriei

"Daca esti foarte atent,  nu se poate intampla nimic, totul e sa functioneze sistemele de siguranta, adica limitatorul – sa nu ridici o suprasarcina adica o greutate mai mare decat poate sa duca utilajul. Important e sa fii cu ochii pe dispozitivele de siguranta mai ales cand ai o sarcina grea, iar vizibiliatea e mai redusa. Trebuie sa stii sa fii o echipa sa asculti ce -ti spun oamenii de jos. De cand lucrez ca macaragiu nu mi  s-a intamplat nici sa prind o unghie cuiva".

Accidentul cu macaraua cazuta peste Dambovita a fost din vina celor care au demontat-o. Nu au demontat-o legal, au taiat-o de jos. Au calculat prost – ca o sa cada in alta parte si a cazut exact in Dambovita."

28

Zeci de blocuri / rad in soare argintii


31 sau un refren rasuflat dintr-un spectacol trist de Dambovita: "Macarale...Suie agale/Pe albastrele carari/ Suie in zari"

37
"Cand ridic o sarcina, ma  balansez stanga - dreapta, fata - spate. Dupa 12 ore de munca pe verticala, cand cobor, inca plutesc, parca am uitat sa merg pe strada"

perspectiva

La peste 80 de metri deasupra solului, vantul sufla uneori cu 30 de km pe ora


Isi aminteste de un accident tragic, in care au murit patru tineri: " A fost ghinion curat. Asta nu mai tine nici de militarie sau disciplina. Liftul exterior al macaralei pe care o demontau s-a prabusit cu tot cu ei la dezmembrarea macaralei. Ce ironie, era aproape de final treaba."

perspect

Il privesc cum se catara pe scara , pe scheletul metalic, ca o pisica agila. Din timp in timp se odihneste pe o platforma spanzurata din loc in loc si isi trage sufletul.  "La alte cladiri sunt lifturi care te traverseaza direct pe macara. In plus, exista si dispozitive de siguranta. E un cablu special pus pe scari si o centura de siguranta care se blocheaza in momentul unei caderi bruste – exact ca centura de la masina. La nici o macara de la noi nu exista asa ceva. 

Macaragii acolo se schimba jos, omul coboara cu centura de siguranta , o preda schimbului care urca cu ea sus. Noi, romanii ne-am obisnuit fara sisteme de siguranta. E un farmec si in asta." Nu apuca sa-si termine gandul ca-i fura un coleg fierar vorba din gura: "I-ati nea Gigi o parasuta". "N-am bre' de unde, numai daca ma duc pe centura".
1 comentariu

Pe acoperisul Bucurestiului
Laurentiu
#1 -

Macaragiu

Respectele mele, Nea' Gigi! Numai cu oameni ca Dvs. putem (re)construi Tara!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera