Particulele elementare

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

particule elementare

Uneori lectura, activitate presupus relaxanta si odihnitoare, necesita o gimnastica neobisnuita a mintii si solicita elasticitatea mimicii fetei. Am cumparat "Particulele elementare" ale lui Michel Houellebecq cu o spranceana ridicata. Oare am gresit sectiunea de carti? Eu cautam beletristica."Aceasta carte este in primul rand povestea unui om". Spranceana se coboara. Imi plac povestile oamenilor.

Au urmat flotari ale colturilor gurii – usor in sus, un zambet incredul la inceput, cand nu stii daca sa simti dulce sau amar. Apoi, pe masura ce ti se desface inainte haina exhibitionistului timid care este personajul principal, "profetul pesimismului", cum a fost caracterizat autorul, cere efort.. mai jos, si mai jos, pana tot zambetul si fiinta iti sunt prabusite in criza varstei de mijloc pe care o simti iminenta si rece.

Doi frati, Michel si Bruno, ajung la "andropauza" fara nici moment reprezentativ al vietilor lor. Primul, genul tocilarului din scoala, acum genetician, traieste fara sa fi cunoscut iubirea, dedicat cercetarilor sale si descoperirii replicarii celulelor. Al doilea, profesor de literatura, genul grasutului dizgratios si libidinos, traieste intr-o obsesie permanenta a sexului.

La 40 de ani se gasesc amandoi intr-o criza a varstei de mijloc, pe care si-o petrec – unul ramanand in pat saptamani intregi, cu ochii in elementii caloriferului, celalalt vizitand centre New Age de redescoperire a sinelui prin eliberarea spiritului si a corpului.

Cartea (scrisa in 1998 si caracterizata de contemporani ca fiind o "insolenta literara") afiseaza o lipsa de pudoare care poate intoarce in sus nasul unui cititor mai conservator, insa metatextul este atat de profund incat frustrarile lui Bruno par delicate in mijlocul orgiilor New Age (descrise frust si pornografic), pe cand framantarile existentiale ale lui Michel se prezinta intr-o realitate aproape indecenta.

In cele din urma gasesc amandoi atat dragostea, cat si placerea vietii sexuale, un ultim favor al modului implacabil in care masinaria Om se depreciaza, incheiat brusc precum o pana de curent. In urma scurt-circuitului, unul isi pierde mintile, altul isi regaseste poezia particulelor.

Cartea se incheie accelerat si utopic cu o "brava lume noua", al carei bunic fusese Michel, prin cercetarile sale, o lume a mutatiei genetice care transcende caderea corporala lasand libertate splendorii mintii umane neincatusate.

Michel Houellebecq, Particule elementare, editura Polirom, 2006, pret: 24, 5 ron
3 comentarii

Particulele elementare
Silk Cut
#1 -

New comment

Haha, chiar m-am bucurat sa vad articolul. De vreo doua luni intind mana prin librarii sa iau cartea, dar cum aveam oarescare indoieli, am tot amanat. Mi-o iau. Pare ok.

Particulele elementare
Gheorghe Adrian
#2 -

particulele elementare

20/10/2018 |
Particulele elementare sunt structuri dinamice similare motorului electric rotativ. Sunt unde stationare de foarte mare amplitudine de tensiune. Unde care se propaga (translateaza) pe o circomferinta cu raza particulei, cu viteza c/137 m/s in cazul electronului sau cu viteza c/274/m/s in cazul nucleonilor. Datorita rotatiei cu turatie foarte mare (Fr=10^20 rot/s) in jurul structurii dinamice (in jurul undei stationare) apare un camp electric pulsatoriu. In cazul electronului, sau un camp electric alternativ de foarte mare frecventa in cazul nucleonilor. Particulele care genereaza camp electric pulsatoriu apar incarcate cu o sarcina electrica. Particulele care genereaza camp electric alternativ, apar neutre electric. Particulele nucleare, prin rotatia lor foarte rapida se comporta ca niste aspiratoare centrifugale, care aspira eterul cu viteza foarte mica prin jurul axei de rotatie si il refuleaza cu viteza foarte mare prin sectiuni foarte mici, pe la periferie. Raportul intre viteza fluxului eteric de aspiratie si viteza de refulare ar fi dat de factorul gravific nuclear. Care se gaseste ca la nivelul nucleonilor ar fi egal cu 8*epsilon zero. Epsilon zero este egal cu 1/4*pi*k. Unde k este factorul interactiunilor electrice. Si este cu 5,7 procente decat factorul gravific G determinat prin experimente de tip Cawendisch.

Particulele elementare
Gheorghe Adrian
#3 -

particulele elementare

Acest fapt arata ca gravificul este derivat din electric. Adica arata calea pe care se stabileste legatura intre electromagnetism si gravitatie. Particulele elementare se nasc din interferenta constructiva a fotonilor de anihilare corespunzatori, dupa refractia lor la 360 de grade, in conditiile unei densitati energetice gigantice. Fotonii de la anihilarea particulelor cu antiparticulele sunt structuri dinamice similare motorului electric liniar, propulsate in translatie prin vid, prin oceanul eteric, de forta electromagnetica. Se gaseste la nivelul fiecarei unde a fotonului ca forta electromagnetica este egala cu forta de inertie. La fel puterea electromagnetica este egala cu puterea mecanica. Pemg=Ufv*If=Pmc=Fifv*c. In care Ufv este tensiunea fotonului in vid si este egala cu Qe/Re=5,686*10^-5 V, If este curentul de semiunda al fotonului egal cu Qe/Tf, Fifv este forta de inertie a unei lungimi de unda a fotonului in vid si este egala cu Mlu*Alu. Mlu este masa lungimii de unda si este egala cu fractiunea k din masa electronului Mlu= Me/k. Alu este acceleratia unei lungimi de unda si este egala cu variatia vitezei de la zero (de la repaus) la viteza luminii intr-o perioada Tf a fotonului. Alu=c/Tf . Tf este perioada fotonului oarecare. Toti parametrii fizici ai structurii dinamice a fotonului rezulta dupa descifrarea sensului fizic al constantei de actiune h. Se poate spune ca produsul h*f este eticheta de produs a fotonului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera