Parlez-vous francais?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Am scapat de celebra axa Washington-Londra-Bucuresti si ne recuperam traditia francofona. Cel putin asa comenteaza presa cu privire la sommet-ul francofoniei ce va avea loc aici in septembrie. Este vorba de o reuniune a statelor francofone, ce are loc din doi in doi ani. Este o traditie ca in tara in care are loc evenimentul sa se declare "Anul Francofoniei", ceea ce implica o serie de manifestari  specifice, cum ar fi concerte, conferinte etc.

paris

Ce inseamna, de fapt, francofonie? Termenul a fost folosit prima data la sfarsitul secolului 19 pentru a numi spatiile geografice in care limba franceza era folosita in mod curent. Daca ar fi sa acceptam si acum definitia, Romania ar fi mai mult francofona prin traditie si englezo-americano-hollywood-iana prin practica. daca la inceput Romania avea un statut de observator, din 1993 Romania este membru deplin al Francofoniei institionalizate, facand parte din cele 11 tari care constituie... Comitetul de Reflectie, care are ca scop elaborarea unei reforme institutionale a Francofoniei. Imaginea cu o Romanie personalizata, cu mana la tampla, reflectand adanc nu o putem evita.

Primul sommet al francofoniei a avut loc la Paris (bineinteles!) in 1986. Anul urmator, la Quebec, a fost stabilita o periodicitate de doi ani pentru sommet-uri.

Anul acesta este prima data cand acest sommet are loc intr-o tara est-europeana. Ceea ce poate fi un semn bun ca "intram si noi in randul lumii (europene)", dar care implica si costuri destul de mari din partea statului roman: 9 milioane de euro (trebuie sa va inregistrati). Dar... exista mereu si un dar. O parte din bani vor fi "recuperati" de hotelierii romani, care nu rateaza ocazia de a mari preturile nejustificat de mult. Daca tot vin delegatii straine, si cum "strainii are bani", de ce sa nu-i luam noi? Asta a facut ca delegatiile respective sa fie reduse la... strictul necesar. Si Cristian Preda, unul dintre organizatori, spunea ca principala problema cu care se confrunta este relatia cu hotelierii. Si suma pentru cazare care ajunge undeva la 400.000 de euro.

La sommet vor participa numerosi sefi de stat, de guvern sau primari ai capitalelor importante. In plus, cu ocazia sarabatorii francofoniei, in Bucuresti vor avea loc numeroase evenimente, dar vestea buna pentru bucuresteni se pare ca tine de cele trei zile  libere pe care le vor avea in timpul sommet-ului, datorita masurilor de siguranta.  Mai exact, pentru o parte dintre bucuresteni, cei angajati la stat. Restul... in functie de politica organizationala si optiunea conducerii.

Exista o traditie ca tara gazda sa propuna un proiect ce urmeaza a fi implementat dupa reuninea francofoniei. Romania a ales sa propuna, in primul rand,  infiintarea unei Universitati a Francofoniei la Bucuresti. De fapt, propunerea este mai complexa, se doreste o universitate francofona a Europei, care sa favorizeze cooperarea universitara iar studentii sa aiba posiblitatea sa studieze in mai multe centre universitare.

Pana la urma, organizarea sommet-ului la Bucuresti tine de imagine. In mod concret, nu stiu cat va avea Romania de castigat de pe urma lui si daca va justifica "deranjul". Pe de alta parte,e ste un test. Va fi Bucurestiul capabil sa sustina un asemenea eveniment? Pana la urma credem ca da, chiar daca multe lucruri vor fi lasate pe ultimul moment sau improvizate.

Ne intrebam daca invitatii vor aprecia Bucurestiul ca pe un mic Paris sau totusi delegatiile din Africa se vor simti mai confortabil?Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera