Open (your) Mind

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+


Oricine si-a pus in gand sa isi construiasca o cariera profesionala solida si sa isi dezvolte o gandire strategica proprie, apta de a pune la punct o afacere de succes, ar trebui sa ia in considerare un master de administarea a afacerilor, adica MBA (Master in Business Administration).

Pentru ca ne place sa fim in pas cu Occidentul si cu modul caracteristic foarte aerisit si eficient de a pune problema, am imprumutat repede concepte si idei despre "dezoltare personala si profesionala", "time management", "managementul performantei", "viziune strategica", "HR"...

Dar cum aplici termenii de imprumut pe mentalitatea si realitatea balcanisto-dunareana, cu dintii inclestati pe "capra vecinului", fidela pana la moarte lui "dai-nainte, bani sa iasa?" Cum il faci pe roman sa-nteleaga ca NU! Nu "merge si-asa!"

E simplu. Te reinventezi:) Si un curs profesional la o soala de business ar putea fi extrem de folositor. Despre posibilitatea propriei reinventari este vorba pe ansamblu in cursurile MBA, asa cum au fost descrise aseara la workshop-ul Open Mind organizat la sediul Codecs. Posibilitatea practica de a lucra mult cu tine insuti de a te redescoperi si de a-ti depasi limitele este ceea ce iti ofera experienta MBA.

Acuma...ca prea multi dintre cei care aud de ilustrele cursuri vin gatiti pentru un soi de "hocus-pocus" profesional si cu tolba dezlegata sa curga in ea doldora cunostinte si mariri de salariu, este partea secundara a problemei.

Iata cum zice un tanar poposit pe postul de Regional Sales Representative la Kober (vopselurile...): "Auziti, dar daca fac embieiu asta, ce-mi iese, cu cat imi cresc salariul?" Politicoasa, tanara PR Coordinator stransa cu usa, ii explica in termeni de procente si interes general. RSR-ul nu si nu: "Ei, lasati...mie ziceti-mi clar. Cat? 700, 800, 1000 de euro?" No comment.

Pentru cineva care are mintea suficient de "open" cat sa priceapa ca nu un salt exponential la salariu este relevant, ar putea parea extrem de incurajator modul in care se pune problema la capitolul "predare." Am retinut astfel doua lucruri foarte importante: 1.nu se preda... se lucreaza practic, pe studii de caz reale, pentru ca invatarea eficienta la adulti se face prin experienta nu din carti; 2. lucrarile cursantilor nu se depuncteaza, ci se puncteaza:)

Adica nu avem nota 10 din care incepem sa scadem si sa taiem cu rosu, avem nota 0 la care adaugam tot ce a fost bine inteles si aplicat. Astfel, un cursant MBA va intelege ca performanta lui se masoara in lucrurile pe care le-a invatat nu in cele pe care le-a uitat.

Dincolo de orice, accentul se pune foarte mult pe studiul individual si pe asteptarile pe care si le stabileste fiecare de la el insusi. Cine se gandeste ca patalamaua cu stampila de la Anglia il va propulsa pe orbita are toate sansele sa ajunga in zona insa nici una pentru a se mentine acolo.

Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera