Oameni si carti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
updatat - 19/06 @ 18:20
La inceput am fost indusi in eroare. Ne-am dus aseara spre pavilionul cel mare de la Romexpo, unde stiam, din obisnuinta, ca ar fi trebuit sa aiba loc targul de carte. E adevarat, nu era Gaudeamus, ci era BookFest, dar nu ne asteptam sa se schimbe pavilionul. Acolo, niste domni in costume, SPP-isti probabil, ne-au intrebat politicos ce cautam acolo. Carti? am raspuns noi nedumeriti de atata paza la un targ literar. Nu gasiti aici, ne-au raspuns, mergeti in pavilionul din  dreapta. Am mers.Acolo se desfasura, intr-adevar, BookFest-ul. Pretul de intrare era 4 RON pe zi, 100 RON pt toate zilele si gratis pentru studenti, elevi, pensionari. Eram foarte curiosi sa aflam daca s-a schimbat ceva fata de targurile traditionale, asa cum am vazut ca au promis organizatorii.

De cum am intrat, ne-am dat seama ca nu seamana cu celelalte manifestari de gen. Interiorul arata foarte bine, modern, aerisit, cu standuri spatioase, desenate in acelasi registru astfel incat cel putin vizual targul avea unitate. Nu vedeai aici o masa de lemn, dincolo una din metal, ba o cutie cu carti inghesuita sub un scaun, ba un raft ce sta sa cada. Nu, totul arata chiar ok, asa ca am inteles logica de a vinde editorilor standurile gata facute si amenajate bine.La prima vedere, nu era aglomerat, desi daca stateai sa te uiti mai cu atentie, vizitatori erau destui, dar din cauza dispunerii standurilor nu sesizai aglomeratia. Puteai sa te plimbi linistit printre carti, reprezentantii celor peste 200 de edituri erau discreti si politicosi.Am trecut pe langa doua spatii de emisie unde se inregistrau emisiuni, din cate am vazut noi in acel moment, moderate de Robert Turcescu si de Cristian Tudor Popescu. In scurtul timp cat am trecut pe acolo, l-am auzit pe CTP spunand insa vorbe de mare intelepciune, anume ca Paulo Coelho a facut un mare bine literaturii cu cartile sale. Nu am vrut sa aflam mai mult.

L-am vazut insa pe Mircea Horia Simionescu discret intr-un colt si ne-am gandit ca prea putina lume stie cu adevarat cat bine real a facut el literaturii. L-au auzit si pe domnul Mircea Dinescu povestindu-ne despre casa fara carti in care a copilarit si despre singurul volum existent ce trata viata Lucretiei Borgia si pe care tatal sau il citea "ritualic" inainte de culcare.


MIrcea Dinescu

La Rao, o editura comerciala care a cumparat un spatiu foarte mare de stand, dansau spre sfarsitul zilei niste fete... Standul grupului Catavencu (sau sa ii spunem Realitatea Media sau poate SOV?) era cel mai elegant, fiind dotat cu fotolii, plasme si proiectoare. Copiii se puteau si ei juca intr-un loc special aranjat in timp ce parintii isi cumparau carti in liniste sau beau o cafea la barurile din interior.

 

Editurile aveau reducerile si promotiile de rigoare, isi promovau evident noile aparitii si potentialele best-sellere, imparteau cataloage si fluturasi. Ofertele acopereau, bineinteles, toata gama de la carti comerciale, dictionare, carti tehnice sau literatura consacrata.

Desi nu stim exact cine are dreptate sau care sunt implicatiile certurilor dintre AER, MEC si editori, ne-a placut la targ si ni s-a parut ca a fost organizat (mai) profesionist ca in alte dati si ca se apropie de ceea ce ar trebui sa fie in realitate un targ de carte.

update: Iulian Comanescu prezinta si alte unghiuri de la Bookfest.3 comentarii

Oameni si carti
Cosmin
#1 -

New comment

Ati intrat si la targul vecin cu Moldova? :)

Oameni si carti
cristina
#2 -

nu chiar

Am intrat la o expo de masini powered by Tiriac. cred ca era deschiderea sau ceva de genul, SPP included.

Oameni si carti
vlad
#3 -

nu inteleg

nu inteleg frustrarile lui Iulian Comanescu care transpira din articolul de pe hotnews. Plus ca a trebuit sa-l citesc de trei ori ca sa inteleg ce vrea sa spuna. Am fost si eu la targ si inca sambata la pranz cand a fost cea mai mare imbulzeala si nu am reusit sa ma supar atat de mult :)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera