Oameni din Bucuresti: manelisti

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Cuvantul "manelist" a reusit sa devina unul dintre acele cuvinte care isi largesc sfera semantica denotativa si incep sa inghita in nestire sensuri noi, pana aproape de pierderea sensului initial. Il auzi in diferite discutii si contexte, vrand sa insemne, aproximativ, un ins grobian, cu gusturi kitschoase – cu doua seri in urma, de pilda, Mircea Badea il folosea ca sa se refere la clasa noilor imbogatiti care-si cumpara automobile 4x4 pentru transportul in Bucuresti si case in Pipera, unde nu exista canalizare si alte facilitati; pentru a explica sensul, Badea a precizat chiar ca nu foloseste cuvantul "manelist" ca sa se refere la cei care asculta manele. Faima precede specia, cum ar veni.

 

Dar cuvantul "manelist" inseamna mai ales asta: un om care asculta manele, are abonament la postul Taraf Tv, isi cumpara revista Manele Magazin  si se imbraca ... well, aici se complica lucrurile. Cum se imbraca un manelist? Cu pantofi cu bot, in general, insa unii bine alesi, care sa nu se confunde cu modelul Oxford, la mare cautare in ultima vreme. Cu pantaloni de stofa, de asemenea alesi cat sa nu para de bun-gust. Cu pantaloni de trening – neaparat cu marca la vedere – asortati, uneori, la pantofii amintiti mai sus. Sau, mai frecvent, poarta blugi – care pot sa fie oricum, dar nu neutri: cu briz-brizuri, cu taieturi "din fabrica", cu mesaje (aici cel mai bine stau fetele, care-si pot scrie pe fund diferite mesaje pasnice de genul Bitch, Princess, Hot Babe).

 

Apoi: tricouri – iar aici discutia e si mai complicata: tricourile trebuie, de asemenea, sa poarte un mesaj (de puta madre etc), sa aiba paiete si mult auriu, sa imite modelele la moda (dungi, v-neck sau ce-o mai fi) si, pentru fete, sa fie generoase in expunerea decolteului. Insa fetele nu poarta doar blugi si tricouri ("bluzite"), ci mai ales niste furouri scurte si stramte, cunoscute in unele cercuri sub numele de "rochii".

 

Ce distinge insa un manelist de un om plecat in graba dupa tigari sau paine, imbracat in trening si incaltat cu ce-a apucat, este freza. Cred ca asta ocupa mai mult timp decat alegerea garderobei – unde, o data ce-ai prins ideea, nu exista multe variatiuni si combinatii. In general nu esti manelist (vizibil, ca poate la inima...) daca pleci pe strada cum te-ai ridicat din pat sau daca porti plete. In acest ultim sens, chiar azi am prins o discutie revelatoare intre doi manelisti, care urcau intr-un autobuz in timp ce un baiat cu parul nu mai lung de o palma cobora; mirarea lor suna aproape sincer: Uite, ma, omu’ padurii!

 

Un manelist adevarat isi face, deci, breton (baietii de aici au prins ideea), neaparat la jumatatea fruntii, pe cat posibil rasfirat sau, daca nu, recurge la carare pe mijloc, cu cele doua jumatati cat mai lipite de cap. In ambele cazuri se foloseste din plin gel "pentru aspect umed" sau pentru luciu, ca briantina se gaseste mai greu. Fetele e indicat sa-si faca un permanent, de asemenea gelat. Baietii poarta parul scurt, ca sa nu semene cu "omul padurii", rockeri  sau ce alte creaturi le mai bantuie lor imaginarul.

 

Un manelist se recunoaste usor dupa vocabularul imprumutat din cantece – in mare e vorba, dupa cum stim, de dusmani, valoare, femei, bani, (ambele fara numar)/valuta, de baut, de suferinte, de sa moara mama, de s-a terminat smecheria, de esti prost la cap, de stimez si respect. Important e ca toate acestea sa se pronunte cat mai nazal. Nu pot sa nu recunosc ca unele formulari sunt pline de expresivitate (involuntara?) si de pitoresc.

 

Mai e de remarcat ca manelistii umbla de obicei in grup. Rockeri solitari vezi des, prin natura "ocupatiei", poate si niste emo rataciti unii de altii, cate o hippioata razleata sau un hipster on his own, dar un manelist singur - greu de vazut. De-asta nici concertele de manele nu sunt individuale, ci de gasca, nici albumele, si nici in povestile din cantece nu auzi decat de tovarasi si dusmani, care ie multi, neaparat. Dar lucrurile nu se opresc aici, ca ar fi pacat.

 

De fapt, abia aici incep: conflictele nenumarate cu vecinii, de exemplu. Reactia cea mai obisnuita e sa-i dai in cap vecinului iubitor de manele cu ceva "metale grele". Nu stiu daca prin asta esti mai breaz decat el, dar se pare ca e o practica uzuala. Daca esti rafinat, ca baietii de la fostul www.anti-manele.ro, mutati aici si pe blog, scrii antimanele cu litere de inspiratie religioasa si, pe langa rock, bagi si niste fluier traditional romanesc, sa nu moara identitatea nationala sub invazia muzicii de import. Ca doar rockul s-a nascut la sat. Daca asa nu merge, poti trece la represalii rasiste despre culoarea pielii si despre prostia inerenta, apoi un apropo explicit (cu soundtrack de kalashnikov) despre "plutonul anti-manele". Pentru un protest pasnic (si inutil) poti semna aici. Si poti sa fii multumit de tine. Si, eventual, in timp ce rumegi ideologia antimanele, iti consulti horoscopul.

 

Antimanelistul e si el un personaj in sine si ar merita un articol aparte; deocamdata amintesc doar de cele 3 dosare facute de Suplimentul de cultura (in numerele 81-83) despre manele. Sunt de citit acolo multe opinii de bun-simt despre contextualizarea manelelor, despre intelegerea lor ca o cultura alternativa, a unor oameni despre care ne incapatanam sa nu stim nimic. Si despre cat de inguste sunt luarile de pozitie anti-manele si revendicarile culturii "traditionale". Si, in spirit de jurnalist-tonomat, mai amintesc ca manelele fac audienta si la nivel inalt. Deci, daca va hotarati cumva sa va resemnati sau sa intoarceti armele, gasiti aici un ghid practic pentru a deveni manelist. Va dorim succes!
3 comentarii

Oameni din Bucuresti: manelisti
xyz
#1 -

Comentariu nou

:)))))) imi placeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Oameni din Bucuresti: manelisti
guta
#2 -

fara subect. io sant subectu

pentru ... dujmanii mei
http://www.youtube.com/watch?v=s-1wPkZ1p6E&feature=related
iete ce ma insbira
http://antimanele.sapte.ro/phun/div/pics/create_manele.jpg

Oameni din Bucuresti: manelisti
giorge klescu
#3 -

deja a fi manelist este over rated

cocalarii din ziua de azi nu mai asculta manele, nu mai baga seminte e prea old fashion, acum sunt in trend stilul alex velea, connector si o tinctura din hipsterii colorati ;)

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera