O intalnire cu MeaNox

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

În peisajul muzical bucureştean – de altfel foarte fertil în ultima vreme – se pare că, acum vreo doi ani, norii de materie stelară au început să se condenseze tacit.

La început, MeaNox (Dan, Cătă, Ioana şi Larry) nu prea ştia exact ce vrea să cânte. Aşa că membrii ei încercau marea cu degetul. Primul concert? El Comandante, în deschidere la trupa Raza, 2005. Şi de atunci, Big Mamou, Basement, Coyote Cafe şi, cireaşa de pe tort, deocamdată defunctul Utopia, de mai multe ori, unul din concerte fiind în deschidere la Kumm.

Se autodefinesc ca „o trupă de alternativ”, chiar dacă termenul nu este foarte explicit. Alternativ poate însemna, la urma urmei orice, de la Nirvana la OCS (hai, roşiile la înaintare :) ). Le plac Timpuri Noi şi Incubus, şi se pare că asta se reflectă şi în ceea ce cântă, în special în soundul de chitară foarte cald şi melodios, dar în acelaşi timp incisiv. De altfel, stilul MeaNox s-a tot schimbat odată cu componenţa, deoarece fiecare dintre instrumentiştii care au trecut prin formaţie şi-a lăsat amprenta clară asupra pieselor.

Am fost foarte curioasă, atunci când i-am întîlnit, de unde vine numele lor şi dacă semnifică „noaptea mea” (din latină) sau, mai la îndemână, „bou răutăcios” (din engleză). Trupa a votat pentru prima variantă. De alfel, era necesară clarificarea, fiindcă majoritatea oamenilor sunt confuzi în privinţa denumirii. Bombardaţi de englezisme, ei uită că uneori cuvintele se citesc aşa cum se scriu şi că nu orice denumire înseamnă ceva în engleză.

Prima oară când am avut ocazia să îi văd pe scenă am fost impresionată de vitalitatea lor, de câtă energie inspiră piesele atât prin concepţie, cât şi prin interpretare. „Sunt puţine trupe care îşi dau seama, atunci când încep să cânte, de faptul că într-o prestaţie live atitudinea este la fel de importantă ca şi tehnica.


 "Noi ne consumăm entuziasmul pe scenă, nu la repetiţii", mi-a spus chitaristul MeaNox, Cătălin. Îi dau dreptate. Oamenii vor ceva mai mult decât o trupă care cântă bine. Atunci când merg acasă, vor să povestească despre ce au văzut. Prin urmare, trebuie să le oferi un show care să le rămână în cap, care să se distingă de ceea ce oferă majoritatea trupelor - o apariţie scenică foarte bine pusă la punct din punct de vedere tehnic, dar insipidă. Desigur, asta nu înseamnă că trupa nu pune preţ pe corectitudine. Ar fi chiar greu, având în vedere că prin formaţie au trecut la un moment dat oameni ca George Pătrănoiu (ex-Taxi) sau Gusti Costinescu (vă mai amintiţi de Tectonic?).
 


Ioana - bass, Larry - tobe, Dan - voce, Catalin - chitara

Ce se întâmplă mai departe cu MeaNox? Deocamdată cântări la mare, deja una în Constanţa şi una în Vamă, ambele în El Comandante, şi au de gând să nu se oprească aici. Toamna şi melancoliile ei îi vor prinde cu un demo ce conţine patru piese (care pot fi ascultate aici), dintre care „Trei” vă va hărţui pe vreo câteva posturi de radio. Trupa este înscrisă şi în competiţia Manifest Yourself, organizată de revista „Sunete”, în care vă invităm să îi votaţi începând cu 26 august. Şi mai departe... să curgă concertele!
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera