O intalnire cu Grimus

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Acum doua saptamani v-am promis ca drumurile prin Ardeal ma vor duce, intr-un final, si la o formatie pe care sunt convinsa ca o asteptati de mult timp aici, pe Metropotam: Grimus. Asa ca am profitat de prezenta mea la Global Battle of the Bands (in Cluj) si i-am luat la intrebari, ca doar erau proaspetii castigatori ai competitiei. Asta inseamna ca la inceputul lunii decembrie ei vor reprezenta Romania la finala mondiala a acestei competitii pentru new-comers in muzica. Daca inca nu v-ati edificat, amintiti-va de prestatiile lor de la Coke live, de pe MS Stage - din cadrul festivalului Peninsula - ori de pe scena mare de la Stuf. Sau poate de piesa Solitude, care a fost piesa anului 2006 la City FM. Rings a bell now? :)


De unde a pornit trupa Grimus? Care dintre voi a fost fondatorul?

In martie 2005 am avut primul concert cu trupa Revers… Din trupa respectiva au ramas doar Bogdan la voce, eu (Cristi) si Vali la chitara... Acum doua-trei luni de zile am facut niste schimbari si au venit Lehel la clape, Titus la bass si Tamas la tobe.

V-ati stabilit din start cam ce gen o sa cantati sau a fost doar o inspiratie de moment?

Am avut niste piese pe care le-am facut si am zis `asta ne place sa cantam`. Dupa care multi oameni au venit si le-au catalogat ca alternativ, indie, do-it-yourself si prostii de-astea. Pana la urma noi tot ce ne place cantam. Deci nu, niciodata nu ne-am axat pe un anumit gen, pe ce se prinde in ziua de azi sau ce va prinde in viitor. Am cantat tot timpul ce ne-am simtit noi mai bine sa cantam.

Ce rol au micile artificii de pe scena (portavoce, confetti, girofar)?

Audienta trebuie impresionata din toate punctele de vedere. Toata chestia asta face parte din mesajul trupei pentru ca, printre altele, noi consideram ca mesaj ca toata nebunia asta in care traim, toata existenta asta este un circ. Asa ca orice artificiu, orice efect vizual e binevenit si se incadreaza in stil.

Descrieti-mi ascultatorul de Grimus.

El este un om care asculta multe genuri de muzica buna, in special muzica britanica, un om care stie sa aprecieze muzica nu neaparat pentru ca se incadreaza intr-un anumit stil, fara sa fie un fanatic al unui anumit gen.

Ati fost in underground pana acum…

Dar si acum suntem...

Aveti de gand sa iesiti din underground?

Fara compromisuri prea mari, da. Dar in momentul in care ni se vor cere lucruri care nu ne vor mai reprezenta ca trupa vom prefera sa cantam in continuare ceea ce ne place, fara sa devenim o trupa de maimutici. Oricum, vom vedea asta in luna februarie, cand o sa lansam si noi albumul de debut.

Unde inregistrati acest album?

In Bucuresti.

Va autopromovati?

Avem un management care este asigurat de firma Underdog.

Genul vostru de muzica e un fel de mixtura. De unde isi trage radacinile?

Fiecare asculta altceva... nu prea avem puncte comune in ceea ce ascultam acasa. Foarte important este ca o piesa buna spune foarte multe, indiferent in ce stil se incadreaza sau care este trupa care o canta. Este foarte important sa ascultam elemente noi, sa vedem ce se mai petrece, pentru ca avem de invatat foarte multe. Nu spunem nume de trupe, pentru ca adesea suntem etichetati.

La inceput, nu v-ati temut ca nu veti fi primiti la fel de bine ca o trupa care canta in romana?

A fost ciudat, pentru ca nu am avut timp sa ne gandim la asta. De la primul concert, care a fost in deschidere la Luna Amara, la un bal al bobocilor in Music Pub, am avut reactii foarte bune. Am cantat in engleza si nu am mai avut timp sa ne mai gandim daca prinde... apoi am continuat pentru ca feedbackul a fost destul de bun de fiecare data.

Faceti si altceva in afara de muzica sau vreti sa traiti din asta?

Speram sa ajungem sa traim din asta. Lucram, studentim :)... asta e situatia, incercam sa le impacam.

Pe unde ati mai avut concerte in afara de Cluj?

Bucuresti, Iasi, Timisoara, Chisinau, Varna...

Cum a fost feedbackul acolo (la Varna) ?

Bun, de fiecare data bun. Ne-au chemat inapoi, deci probabil ca vom reveni acolo. Am inteles ca vom avea chiar si un mini-turneu in Bulgaria... Chiar in 3, acum, e urmatorul concert la Chisinau.

Prin Bucuresti cand mai ajungeti?

Pe 19. Locatia am inteles ca se cheama Clubul Taranului, e deschis acum.

Aveti vreun public preferat? Ma refer la locatie.  

Pai, intotdeauna ne-a placut foarte sa cantam in Bucuresti, dar nu a devenit publicul nostru preferat. Noua ne place sa cantam peste tot. In Cluj a fost foarte misto, in Iasi a fost incredibil cand am cantat ultima data, la fel si in Timisoara... In Bucuresti am fost mult mai bine sustinuti decat in restul oraselor, de exemplu la inceput am fost mai cunoscuti acolo decat in Cluj. Probabil pentru ca acolo se canta mai des, aici se inchisese Music Pub.

Cum v-ati simtit la GBOB?

Pe scena a fost scurt... incredibil... N-am apucat sa gandim prea mult. O primire de genul asta n-am mai avut de mult. Voiam sa cantam inca vreo ora... Dupa a doua piesa ne-am trezit si era gata. Oricum, ai ascultat varianta scurta de la In a Glimpse :). A fost foarte bine organizat pentru prima editie.

Si atunci de ce credeti ca a avut atat de putini participanti?

Probabil anul asta nu a fost luat in serios... Trupele au avut o retinere, poate si din cauza taxei de participare.

Poate vreti sa transmiteti ceva cititorilor...

Sa intre pe site-ul nostru si pe pagina de Myspace si sa astepte albumul nostru in primavara. Si cat mai multa sustinere, pentru ca toate trupele au nevoie de sustinere. Tuturor celor de aici (este vorba de finala GBOB, Cluj – n.r.), mii de multumiri, am fost foarte bine primiti. Parca era concertul nostru, cu publicul nostru... a fost incredibil.

galerie foto
Nici un comentariu inca vrei sa comentezi?

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera