O cafea cu inspiratie, va rog!

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

De cate ori nu am auzit cu totii ca bautul cafelei este un ritual? Matinal sau altfel. Exista o intreaga cultura a cafelei, si a cafenelelor. Aceste mici localuri (mici, dar cu personalitate) fac parte din capitalul cultural al unei metropole. Aici se vede pulsul orasului. Mereu in cautarea unei identitati aparte (in alte cuvinte, a unei modalitati de a atrage publicul), unii patroni au ales sa investeasca nu numai intr-un local, ci intr-o idee. Intr-o subcultura a cafelei, concretizata printr-o anumita tema.

Cafenelele tematice nu sunt ceva care sa-ti iasa imediat in ochi. Este ceva care trebuie descoperit treptat, ceva care trebuie savurat, intocmai ca bauturile fierbinti si tonice servite inauntru. Una dintre temele cel mai des alese pentru cafenele este arta.

La capatul strazii Franceze se afla cafeneaua Picasso Cafe, un loc colorat care atrage afaceristii si artistii deopotriva. Inauntru, atmosfera boema te napadeste si te imbie sa te asezi si sa gusti una dintre specialitatile de cafea cu preturi moderate: mokachino (7 lei), ciocolata Picasso (ciocolata calda cu inghetata) si reteta locului... Picasso Special. Din fericire, scaunele sunt scaune si peretii sunt peretii si toata lumea are doi ochi pe fiecare parte a fetei, iar nu doi ochi... cum le placea adesea cubistilor sa ilustreze.

Culorile aprinse, scaunele, masutele si chiar si cuierul sunt destul pentru a trezi din letargie pe artistul asuns in fiecare dintre noi.

8

7

9

10

In cafenea se organizeaza evenimente si expozitii ale unor artisti consacrati. In aceasta perioada este randul pictorului Costin Craioveanu. Primul Picasso Cafe a fost infiintat la Craiova, dar intre timp a fost desfiintat. Acum a ramas numai localul de pe str. Franceza care si-a inceput existenta artistica in anul 2001. Nu este putin probabil sa auzi muzica de Cesaria Evora in cafenea.

Publicul tinta difera in functie de interval. Dimineata si la pranz, multi oameni treg pragul localului, iar seara este randul populatiei mai tinere. Nu prea tinere insa, deoarece proprietarii au afirmat cu incredere: "Pe aici nu vin pusti". Good to know...doar daca nu esti pusti. :)

Daca nu sunteti atat de pasionati de pictura, si inclinati defapt spre fotogragie, atunci probabil ca atmosfera din Studio Cafe este mai potrivita pentru voi. Studio Cafe* este locul unde gasesti "o revista vogue pe masa, si o fotografie de-a lui Henessey pe perete" dupa spusele proprietarilor. Cafeneaua, lansata in 2005 si situata pe str C.A. Rosetti la nr 10, si-a ales ca tema lumea modei si a fotografiei.

Interiorul incearca sa redea ideea unui studio foto, locul unde realitatea se fragmenteaza in fotografii si unde oamenii isi pot fragmenta economiile pentru o cafea la preturi intre 5 si 10 RON. Cafeneaua atrage prin atmosfera, preturi si serviciul de internet wireless. Nu are un anumit public tinta, fiind frecventata atat de tineri cat si de oameni de afaceri.

Unul dintre trendurile cele mai in voga acum cativa ani era sa mergi la o cafenea orientala. Am stat atata amar de vreme sub turci si prin preajma turcilor, ca tot nu am scapat de unele metehne de-ale lor. Si nici nu avem de ce sa o facem. Cafeaua la nisip, narghileaua, dmuzica orientala... adauga un strop de culoare traiului intr-un oras sufocat de ciment si fum. Valea Regilor a fost prima cafenea orientala, iar de atunci exista peste 20 de astfel de localuri in Capitala

Printre ele se afla si Krishna Cafe*, deschisa anul acesta in aprilie. Nou-venitul in mica mare familie a cafenelelor orientale se foloseste de cultura indiana pentru a-si imbia clientii sa-si goleasca buzunarele. Pacea sufleteasca nu este ieftina, oameni buni. Masutele joase si picturile de pe pereti au un placut efect estetic, dar nu si energetic. Karma nu se schimba asa usor.

Ceaiul (care costa 8 lei) are o multime de arome, insa la aroma de vanilie sau iasomie, se adauga si muzica orientala, si parfumul exotic al betigaselor care ard, pentru a completa astfel experienta. Pentru a va bucura de spiritual si in alte feluri de Krishna Cafe, marsaluiti catre Blvd. Kogalniceanu nr 12.

Uneori, o tema este prea generala.O abordare interesanta ar fi sa dedici un local unui singur om. Si daca tot este un singur om, atunci ar fi bine ca acel om sa fie mare... cineva cum ar fi de exemplu Leonardo Da Vinci.

6

Cafeneaua-restaruant L'Inventore, de pe strada Ion Campineanu, a fost infiintata in 2000, dar in 2002 a fost preluata de actualii proprietari. Acestia au renovat localul si au pus accent mult mai mare pe brandul lui Da Vinci, unul dintre cele mai fascinante personaje din istoria lumii. Localul este plin de imagini si obiecte care fac parte din ideea stereotipica a ceea ce a insemnat munca cercetatorului italian. Schitele si desenele se combina in mod placut, si se potrivesc mult mai bine decat ne-am astepta pentru un restaurant.

1

2

4

5

In nici un alt local nu este mai adevarata vorba ca "atmosfera face toti banii", pentru ca in rest, dupa spusele propriilor angajati (amabili de altfel), localul nu are vreo reteta specifica, sa nu se gasesasca in alta parte, cu exceptia Salatei L'inventore. Ce nu ne-a convenit in mod special este ca fix sub Omul Vitruvian apare un televizor ce strica toata ambianta. Si nici macar nu e cu plasma. :)

3

Acestea sunt cafenelele tematice in care am fost sau despre care am auzit in aceasta saptamana. O scurta trecere in revista a patru teme care sa mearga cu o cafea, in care se presara putina cultura urbana. Ramane sa ne povestiti voi ce cafenele pline de ambianta va inspira...

Sursa* - Ziarul Financiar 
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera