O bataie cu perne marcheaza 18 ani de la mineriade

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Aproximativ 20-30 de persoane inarmate cu perne s-au adunat sambata la fantana de la Universitate pentru o "mineriada de catifea",  care a marcat 18 ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990. Printre ele m-am numarat si eu. Cu cateva minute inainte de ora 3 - ora la care trebuia sa inceapa "lupta" - zona fantanii s-a umplut de reporteri, fotografi si cameramani, de ziceai ca urmeaza o bataie cu aparate de fotografiat si microfoane, nu cu perne.

Bataie cu perne (mineriada de catifea) Bataie cu perne (mineriada de catifea)

Am socializat vreme de cateva minute cu ceilalti purtatori de arme cu puf si la 3:01 lupta a inceput, undeva in stanga mea (aproape de fantana). Mai greu a fost sa ne strecuram printre fotografi, ca dupa aceea lucrurile au venit de la sine, in cap, in fata, iar in cap si tot asa, pana a cedat prima perna. Fulgii eliberati se agitau mai repede ca noi, dar nimeni nu a renuntat, cel putin asta cred, pentru ca la un moment dat nu mai vedeam mai mult de 3 - 4 persoane, care ma loveau si pe care le loveam. In rest era o pata de o culoare nedefinita.

Bataie cu perne (mineriada de catifea) Bataie cu perne (mineriada de catifea)

A mai murit o perna, si apoi inca una si apoi am pierdut sirul numaratorii. Cred ca vreo 4 - 5 au fost sacrificate in total, printre care si a mea, dar lumea continua si eu gasisem o pernuta rosie, asa ca nu m-am putut abtine. Sa fie pana la capat, cu tipete, rasete si fulgi inghititi. Toata bataia a durat vreo 6 minute si a meritat tot efortul. Toata lumea era bine-dispusa si asta e cel mai important. Apoi starea s-a mai relaxat si impreuna cu ea si noi; ne-am apucat sa povestim fractiuni din lupta cu ceilalti combatanti.

Bataie cu perne (mineriada de catifea) Bataie cu perne (mineriada de catifea)

... vreme in care televiziunile incepusera sa ne vaneze pentru declaratii. Si daca au cautat au gasit. Si cativa oameni care nu prea stiau de ce se intamplase flash-mobul, dar si ceilalti, mult mai multi care au descris putin si ceea ce se intampla in aceasta piata in iunie 1990. Pacat ca multe detalii au fost taiate la montaj.

Bataie cu perne (mineriada de catifea) Bataie cu perne (mineriada de catifea)

Evenimentul s-a nascut de la un mesaj prezent in blogosfera in aceasta saptamana "Pune mana pe o perna si vino sambata, 14 iunie, la ora 15:00 fix langa fantana de la Arhitectura (Universitate) sa ne batem de ne sar fulgii timp de 5 minute. Sarbatorim relaxat mineriada pe 2008 printr-un flash-mob fara vrajba si vanatai".

Descris pe blogul oficial, 13-15 iunie.blogspot.com, actiunea s-a vrut "un protest impotriva modului in care a fost minimalizat de-a lungul timpului faultul din 13-15 iunie la adresa democratiei" si doreste sa onoreze "memoria celor care atunci au avut curajul sa organizeze primul protest non-violent dintr-o Romanie care - teoretic - era libera."

Cred ca a iesit cum trebuie avand in vedere ca singurele victime au fost pernele, oamenii supravietuind plini de fulgi si zambete, spre deosebire de aceeasi perioada de acum 18 ani cand sute de oameni au fost raniti, iar altii omorati.

"Si acum cine da cu matura?" intreba cineva de langa mine. Am presupus ca daca tot organizam ceva cu potential de lasat mizerie, ne organizam pana la capat si avem in vedere faptul ca trebuie sa strangem dupa noi... Trecand pe acolo, cateva ore mai tarziu, am vazut puful zburatacind inca voios pe la gleznele trecatorilor. Noroc cu ploaia de azi... nu mai zburataceste, dar acum zace in bulgari.

Daca inca nu te-ai gasit in poze, mai incearca si aici. Sunt mult mai multe. Daca vrei video, vezi aici.3 comentarii

O bataie cu perne marcheaza 18 ani de la mineriade
zondron
#1 -

*

trebuia sa curatam!!!

O bataie cu perne marcheaza 18 ani de la mineriade
Carmen Musat-Coman
#2 -

si ceva mai serios

Si la modul serios pe www.mineriada.org

O bataie cu perne marcheaza 18 ani de la mineriade
cezar
#3 -

IMGB face ordine! Cu pernele.

sa-mi sara mie fulgii!

www.scribalau.wordpress.com

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera