Nou pe MetropoTravel: Slovacia si Bratislava

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Slovacia


Bratislava Bratislava

Daca te trage ata sa iesi din Europa cu alte mijloace de transport decat avioanele (sa zicem cu masina, trenul ori tirul), o oprire necesara, desi nu obligatorie, este micuta Slovacie (de vreo patru ori mai mica decat Romania).

Dupa Revolutia de catifea din 1989, anul turnant pentru comunismul din Europa, dupa trei sferturi de secol de stat federal sub numele Cehoslovacia, in 1993 Slovacia ramane iarasi singura, stat suveran, in urma despartirii amiabile numita si Divortul de catifea. Este in U.E. din 2004, iar din 2009 au adoptat moneda euro.

Fara iesire la mare, tara compenseaza turistic cu munti frumosi, parcuri nationale, orase medievale colorate si castele.

citeste in continuare


Bratislava


Bratislava Bratislava

Multi oameni, atunci cand se gandesc la Slovacia, si-o imagineaza pur si simplu ca pe sora mai mica si mai uratica a Cehiei, una din cele doua tari care mult timp au crescut impreuna si care, la fel ca doi frati, evolueaza la maturitate separat, fiecare dupa posibilitati. Si, cu toate ca aceasta perspectiva nu este departe de adevar, este pacat ca ea reprezinta unul din argumentele ce ii determina pe multi turisti sa aleaga aproape intotdeauna Praga drept destinatie.

Bratislava, insa, este un orasel mic, dar atat de fermecator si cosmopolit, incat te va face sa uiti grandoarea apasatoare a Pragai. La prima vedere seamana cu un oras tipic dintr-o fosta tara comunista. Pe undeva chiar aduce cu un Bucuresti mai mic, fara nebunia din trafic si mult, mult mai curat.

citeste in continuare


Bratislava in joaca


Bratislava Bratislava

Alt oras, alt centru vechi, iar muzee, cetatea, piata centrala, masinuta rosie de plimbat turistii lenesi, terase, fantani, schimbarea garzii la resedinta prezidentiala... Intrasem intr-o rutina turistica si Bratislava deja nu ma mai atragea cu mare lucru. Pana cand am descoperit micile detalii care mi-au readus placerea explorarii: statuile si locurile de joaca.

Inainte de a pleca, citisem ca in centrul Bratislavei exista cateva statui mai neobisnuite, asa ca ne-am pus pe cautat, cu harta in mana:

Omul din canal / Čumil, zambind calin la pantofii trecatorilor. E la intersectia dintre strazile Panská si Sedlárska, aveti grija sa nu-l calcati pe cap.

citeste in continuare
Nici un comentariu inca

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera