Noaptea Cartilor Deschise, de la eveniment cultural la scandal international

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

V-am zis deja cum s-a vazut Noaptea Cartilor Deschise prin ochii nostri, nu mai insistam asupra celor intamplate in Centrul Vechi. Observam insa ca evenimentul care s-a dorit a fi cultural, venind in sprijinul lecturii, a declansat un adevarat scandal care a ajuns pana dincolo de hotare.

Ni se parea noua ceva suspect in lauda de sine a organizatorilor. La scurt timp, am gasit un anunt pe pagina oficiala de Facebook Luzinterruptus, care sustin pe buna dreptate ca ideea instalatiei urbane a cartilor luminate de lanterne e a lor, fiind pusa in aplicare in 2010, pe strazile din Madrid si New York, precum si in 2012, la festivalul Light in Winter din Melbourne.

1
seamana cu asta, nu?

Vi l-am tradus mai jos:

"E foarte trist sa observam cum, inca o data, brand-urile isi aroga ideile altora pentru a-si vine propriile produse, cu un marketing ambiguu, de gherila, pretinzand ca organizeaza evenimente de larg interes pentru cetateni.

De data asta, s-a intamplat cu instalatia noastra Litterature vs. Traffic. Evenimentul a avut loc in Romania si responsabil pentru plagiat este un ziar care a dorit sa se foloseasca de Ziua Internationala a Cartii pentru a-si face lor insisi reclama fatisa.

Nu ne-am suparat deloc ca a fost creata o replica a instalatiei noastre, consideram asta o onoare, dar cand e asamblata de un brand, deghizata in actiune sociala, cu politicieni pozand pentru fotografii (n.r. - este vorba despre momentul taierii panglici de catre primarul Sectorului 3, Robert Negoita), parerea noastra se schimba. Sunt lipsiti de maniere, neprecizand sursa de inspiratie si folosind pana si imaginile fotografului nostru pentru afisele lor".

2

Este vorba despre afisul oficial al evenimentului Noaptea Cartilor Deschise, despre care inclusiv cititorii Metropotam ne-au semnalat in comentarii ca ar fi furat. Trist. Si mai trist este insa raspunsul oficial al organizatorilor, pe care va lasam sa-l cititi aici, cu discutiile aferente.

Ne pare rau doar ca, in 2013, furtul intelectual este considerat inca snobism.

3 comentarii

Noaptea Cartilor Deschise, de la eveniment cultural la scandal international
Aura
#1 -

Snobism?!

Interesant e ca sariti toti pe astia de la Ring, dar de cei de la Litera nu ati zice nimic...
Ati fi putut afla ca astia de la ring au dat O LUNA carti gratis, ceea ce cred ca ar fi de aoreciat, nu de blamat, ca nu au dat shaorma.
Hai sa nu mai lingem opincile unor spanioli, care sunt si dezinformati: ziarul ala e GRATUIT, deci ce scopuri...comerciale(?) ar fi acolo?!
Asa suntem,romani, e mereu mai usor sa demolam

Noaptea Cartilor Deschise, de la eveniment cultural la scandal international
ALN
#2 -

Snobism!

O inițiativă lăudabilă, dar umbrită de o organizare de toată jena. O mare parte din cei care erau acolo si aproape rupeau panglica nu au venit pentru carte, ci pentru ”mocăciune”. Să nu ne mințim singuri... Nu așa ”cultivi” românul, nu cu material de ținut rafturile bibliotecii să nu se prăbușească (știm cu toții că românul e snob, îi place să aibă multe cărți în bibliotecă, chiar daca nu a citit nici jumătate dintre ele(.

Evenimentul de față a fost doar o reclamă ieftină pentru Litera și Ring, un chilipir de trotuar care a atras prin cuvintul ”gratis”, nu prin cuvântul ”carte”. Cam asta a fost si valoarea întregului eveniment.

Faptul că ideea nu a fost originală și că nu au precizat sursa și că, peste asta, nici nu s-au obosit să își facă propriul afiș, folosind fotografia celor de la Luzinterruptus nu face decât să descalifice și mai tare acțiunea și organizatorii. Ar fi putut fi altceva, poate chiar un eveniment de care să ne aducem aminte în mod plăcut.

Noaptea Cartilor Deschise, de la eveniment cultural la scandal international
Flavius
#3 -

Comentariu nou

Mi se pare evident, dupa participarea la eveniment, ca ideea a fost aceea a mentionarii unei initative de incurajare a lecturii, in mandatul lui <a href="http://www.rtv.net/robert-negoita-am-demonstrat-ca-in-acest-popor-sunt-si-oameni-gospodari-si-corecti_31880.html">Robert Negoita</a>.
Am perceput totul nu doar ca mult zgomot pentru nimic, ci a demonetizarii, a derizoriului.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera