B-EST: Nikita Mikhalkov in 3D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
Inceputul festivalului B-est nu are legatura cu filmele, decat indirect. Weekend-ul acesta poate fi rezumat in doua cuvinte: Nikita Mikhalkov. Auzi de el la televizor, la radio, citeste despre el in ziare. Ai fi zis ca au venit deja Rolling Stones la cata atentie din partea media primeste.

Totusi, stiti care este poanta? Chiar merita toata atentia. Nu pentru ca ar fi "faimos" ci pentru ca este un om inteligent, talentat si carismatic la modul cel mai autentic. Iar pe parcursul acestui weekend am ajuns sa cunosc cat de cat cele trei dimensiuni ale lui Nikita Mikhalkov incepand cu...

Nikita Mikhalkov - Personalitatea

Camera in care s-a tinut conferinta de presa parea neincapatoare, avand in vedere cati reprezentanti mass-media s-au prezentat la eveniment.

Nikita Mikhalkov

Nikita Mikhalkov

Imediat ce a intrat regizorul rus in sala lumea s-a trezit din letargia asteptarii si cei care aveau mainile libere (adica nu tineau in mana camere video sau alte echipamente) au inceput sa aplaude. Mikhalkov a dat din cap in semn de multumire si s-a asezat cuminte la locul lui.

Mi-a lasat impresia de om care nu-si ia prea in serios statutul de personalitate sau de persoana publica. Nu se lasa deranjat de blitzuri sau de intrebari, chiar daca unele dintre ele erau mai taioase.

O reporterita a intrebat daca stie ceva despre prietenia dintre actorii americani Sean Penn si jack Nicholson, si presedintele rus Putin. Intrebarea era pusa avand in vedere ca la deschiderea Festivalului de Film de la Moscova participasera, la invitatia regizorului, actorii respectiv cat si presedintele.

Cu talentul unui om pus la colt de multe ori de presa, Mikhalkov a raspuns non-salant: "De ce sa fie prieteni actorii americani cu presedintele Putin? Ei nu au presedinte?!"

Intrebat de mai multe ori despre cum isi vede el evolutia, despre cum se vede el ca persoana, Mikhalkov a demonstrat prin raspunsuri ca este o personalitate fara aere dar cu simtul umorului.

"Nikita Mikhalkov este un idiot. Eu sunt Nikita Mikhalkov. Unii vor sa vada in mine mai mult asta sau mai mult cealalta. Dar asta tine de clasa"

A facut glume, s-a strambat din cand in cand, dar Mikhalov a oferit si cateva comentarii pertinente cu privire la probleme serioase ale prezentului, cum ar fi relatia dintre cinema si politica si violenta in filme:

"Cinematograful se poate face cu ajutorul politicii, dar cei care cu ajutorul cinematografiei fac politica nu cred ca ar iesi o relatie corecta pentru ca in centru trebuie sa stea intotdeauna artistul."

"Deja la cinema nu ne mai pasa cine este ucis sau de ce. Doar cum. Dostoievski a scris 500 de pagini despre un tanar care a omorat o batranica si ce s-a intamplat cu el. Asta este o problema. Inseamna ca nu te mai atinge nici o durere straina, daca inainte nu ai trecut prin acelasi tip de situatie."

Desi provine dintr-o tara cu un trecut tumultos, Mikhalkov a afirmat ca n-a facut filme pentru nimeni in afara de el si nici nu regreta vreun film facut de dansul.

"N-am filmat niciodata ca sa fac pe plac altcuiva. M-am bazat pe traditie si pe scoala. Pe scoala filmului rus."

Dupa conferinta a trebuit sa mergem toti, fuguta-fuguta, la cinema Scala unde avea loc deschiderea propriu-zisa a festivalului. La intrare... o mare de chipuri tinere, cu bilete sau invitatie, care faceau eforturi supra-omenesti pentru a intra in sala, confirmand inca o data statutul de persoana importanta si cunoscuta al regizorului.

Nikita Mikhalkov

Mikhalkov a venit la putin timp dupa ora fixa, pentru a-l asculta pe domnul Cristian Tudor Popescu, ce introducere frumoasa face la filmul sau si ce cuvinte de lauda are pentru dansul.

A doua zi regizorul avea sa spuna: "Cand l-am auzit pe Cristian Tudor Popescu ca vorbeste asa frumos... mi s-a parut ca era vorba de altcineva".

Nikita Mikhalkov - Mestesugarul

Duminica dimineata cei care se inscrisesera la master-class au avut ocazia sa petreaca doua ore intr-un cadru ceva mai intim alaturi de regizorul rus. Venise momentul ca el sa vorbeasca despre mestesugul sau, despre cum vede el o reteta de succes pentru un film.

Nikita Mikhalkov

Domnul Mikhalkov a vorbit in prima parte a dezbaterii mai mult despre atmosfera. Despre faptul ca atmosfera unui film reprezinta sufletul acelui film. Nu exista cuvinte care sa o descrie, doar senzatii. In plus, el a afirmat ca toate artele, vor de fapt sa eclipseze muzica.

Toate formele de arta, pictura, cinematografie, arhitectura, vor sa ajunga la acea stare de ciudata armonie... unde cuvantul si tehnica nu inseamna nimic, exista doar un spirit indescifrabil dar foarte tangibil.

"Studiind niste notiuni precum atmosfera sau energie, ajungem la niste concluzii interesante. Cuvantul nu are nici o importanta. De mirare, nu?"

Nikita Mikhalkov

Nikita Mikhalkov

Regizorul a facut o demonstratie cand a pus doua perechi de pantofi, una de femei si una de barbati, intr-o anumita pozitie si a rugat persoane din public sa emita ipoteze cu privire la femeia si barbatul care ar incalta acei pantofi, in functie de pozitia lor.

Ba era vorba de un sot si o sotie, ba de un frate si o sora, ba de o prostituata si un client. Mikalkov a primit toate ipotezele cu zambetul pe buze si a incurajat discutia pe baza lor. Regizorul ne-a regizat pe noi... si nu stiu daca ne-am dat seama.

Nikita Mikhalkov - Om de-al nostru

Nikita Mikhalkov

Desi n-ai cum sa cunosti o persoana din cateva ore de discutii, imi place sa cred ca am vazut ceva din Nikita Mikhalkov care se intampla sa fie autentic. Un om haios, mandru de munca lui si cu mult farmec care vine din randul nostru.

Atat in timpul conferinte de presa cat si in timpul masterclass-ului, dansul a povestit lucruri si fapte din viata lui, fara jena. Ne-a pvoestit cum o data a lesinat in fata tablei de matematica, simtindu-se inferior colegilor sai care stiau cum sa rezolve probleme si formule. Un reporter a strigat atunci, si a trebuit sa-i dam dreptate, ca totusi nici unul dintre colegii aceia geniali nu a ajuns Nikita Mikhalkov.

Intrebat daca in filmele sale se abordeaza si problema comunitatilor martirizate de societati opresive, Mikhalkov a raspuns senin: "Filmele mele sunt despre dragoste". Awwww.

Si daca aveti intrebari privind procesul creativ la un om de geniu, aflati ca intr-un final, un student precoce a intrebat: "Dar domnule Mikhalkov... cum se naste nucleul filmului? Cum se naste ideea?"

"Pai, am tras si eu putin la masea..."

Dupa ce am beneficiat de acest inceput interesant si foarte entertaining al festivalului, asteptam cu nerabdarea avalansa de filme, documentare si scurt-metraje de saptamana viitoare.1 comentariu

B-EST: Nikita Mikhalkov in 3D
mathurine
#1 -

b-est

si totusi, a meritat chestia asta 100.000 de euro? sau mai bine spus, a meritat atata seara de gala si penibilul in care ne-am gasit toti? tind sa cred ca nu... si fara sa fiu rautacioasa, mai tind sa cred si ca in anii trecuti, cand n-a putut as vina, nu i s-a oferit destul... in rest, tot respectul, omul stie ce spune, si o spune bine.

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera