Nebun din dragoste - piesa care o sa te puna sa alegi ce vrei sa fii: calau sau complice

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Piesa "Nebun din dragoste" iti lasa la inceput impresia ca nu o sa iti spuna nimic nou, ci este de fapt o poveste veche si ades intalnita: un barbat se intoarce pentru a nu stiu cata oara la femeia pe care pretinde ca o iubeste, desi a parasit-o de fiecare data.

Insa povestea scrisa de Sam Shepard in regia lui Claudiu Goga ascunde multe drame, vieti paralele si prezinta un destin care joaca feste, pentru ca intr-adevar dragostea ne face nebuni si uneori complica iremediabil viata noastra si a celor de langa noi. Te pune in situatia de a alege ce vrei sa fii: calaul sau complicele celor de pe scena.

Teatrul National Bucuresti a redeschis Sala Atelier cu piesa Nebun din dragoste duminica seara, 3 noiembrie, cu sala aproape plina, cand spectatorii au putut sa se bucure de jocul Dianei Cavaliotti (care o interpreteaza pe May), a lui Gavril Patru (care il interpreteaza pe Eddie), a lui Mihai Calin (care il interpreteaza pe Batran), a lui Ioan Andrei Ionescu (care il interpreteaza pe Martin si al Cameliei Moise.

Ce ne-a placut...

Jocul actorilor este energic, transmite emotii si implica spectatorul in poveste. Pe Diana Cavaliotti am vazut-o recent in filmul O vara foarte instabila (Citeste cronica) si rolul pe care il face in "Nebun din dragoste" ne-a convins ca este o actrita buna.

Faptul ca ai impresia la inceput ca este o poveste usoara, cu mici drame de indragostiti, insa la sfarsit pleci tulburat si cu multe intrebari la care o sa cauti raspunsul in subconstientul tau.

Pe parcursul piesei ai revelatii despre rolul copilariei in relatiile adulte, despre gelozie, posesivitate si cautarea sinelui in persoana iubita.

Ca iti recunosti propriile neputinte si parca intelegi de ce uneori ai tendinta sa te transformi intr-un judecator aspru sau, din contra, intr-un aparator al celor care nu pot sau nu au forta necesara sa puna capat unei situatii imorale.

Ce nu ne-a placut...

Ca uneori dialogul treneaza si cand nu esti atent urmeaza ce e mai important ca sa intelegi piesa.

Concluzia...

 "Nebun din dragoste" este o piesa pe care ar fi bine sa nu o ratati, pentru ca merita vazuta.

"Nebun din dragoste pune in opozitie perspectiva masculina a lucrurilor cu perspectiva feminina, prezentand batalia dintre sexe personificata de May si Eddie. Conflictul lor romantic oglindeste dorina barbatului de a controla povestea femeii".

Mai multe nu va dezvaluim ca sa va bucurati si voi pe deplin de poveste. Urmatoarea reprezentatie va avea loc marti 5 noiembrie, de la ora 20.00 si pretul unui bilet variaza intre 20 si 40 de lei.

In plus, noua Sala Atelier (vezi foto) a Teatrului National Bucuresti ne-a placut foarte mult si o sa fim incantati sa mergem si la alte piese care se joaca acolo.
3 comentarii

Nebun din dragoste - piesa care o sa te puna sa alegi ce vrei sa fii: calau sau complice
mdm
#1 -

mie nu mi-a placut

Sunt o iubitoare de teatru, dar piesa asta nu mi-a placut. m-am simtit agresata de racnete, de injuraturile gratuite, de modul absolut vulgar si penibil in care este reprezentata femeia. am plecat dupa vreo zece minute. sunt convinsa ca actorii sunt buni si piesa are un mesaj, dar n-auzim destul pe strada atata agresiune verbala? n-avem destula psihoza? sala era plina de oameni cu carte, care se imbracasera frumos si asteptau cuminti sa se bucure de o seara la teatru. si cand colo...

Nebun din dragoste - piesa care o sa te puna sa alegi ce vrei sa fii: calau sau complice
SorinP
#2 -

O invitatie la meditatie

Piesa are plusuri si minusuri, insa una peste alta merita vazuta. Te faci sa te gindesti la statutul femeii in societate. Personajul principal feminin - Diana Cavallioti - este jucat din tot sufletul (toti actorii din piesa o fac) si cu talent insa tocmai de aceea te intrebi de ce o fata draguta, tinara,talentata este pusa, aproape de la sine, sa se dezbrace, desi nu este necesar. In loc sa atraga, decizia regizorala te extrage din piesa si te gindesti cum asteapta aceasta fata ca trecerea anilor sa ii marcheze viata. Gavril Patru - pe care l-am vazut pentru prima oara - denota forta ca actor (pe mine ma duce cu gindul la un Cornel Constantin in tinerete in Zbor deasupra unui cuib de cuci). Sper sa aiba parte de roluri pe masura. O nota buna si pentru Ioan Andrei Ionescu - intr-un rol mai putin amplu. L-am lasat la sfirsit pe Mihai Calin. Teatrul romanesc a fost prins descoperit de venirea revolutiei, care a bulversat sansele actorilor aflati la debut la acea vreme, cind nimeni nu mai dorea sa mearga la teatru. In opinia mea, Mihai Calin este un actor aflat la maturitate, (nu pot sa nu fac si aici o comparatie - parca seamana cu Mastroiani) si poate reprezenta un candidat la ocuparea locurilor lasate libere de prea multi actori romani plecati dintre noi. Regizorul a dovedit ca are forta si ca si-a strunit actorii. Eu i-am simtit prezenta. Daca insa este ceva care nu mi-a placut - ei bine - nu mi-a placut piesa. In contextul culturii americane - merita toate laudele, in context dimbovitean rateaza corzile care ne pot face sa rezonam, sa ne regasim. Imi doresc miracolul unei piese romanesti care sa faca oamenii sa se bata pe bilete, cu personaje multe si complexe, cu scenografie, cu regie, cu subiecte derivate din realitatea recenta sau trecuta a acestei tari. Cred ca scenaristi capabili sa surprinda instantanee din cotidianul romanesc exista (imi vine in minte - Politist, adjectiv). Cineva trebuie sa ii aprecieze si sa-i stimuleze.

Nebun din dragoste - piesa care o sa te puna sa alegi ce vrei sa fii: calau sau complice
Elena
#3 -

Nebuni din dragoste- foarte slab

Aceasta piesa debuteaza cu injuraturi, un limbaj vulgar, multe tipete, plans sj per total transmite o senzatie de tristete. Mesajul inteleg ca este unul actual, dar totusi consider ca suntem satui de atata furie si tristete in jurul nostru incat sa mai intalnim si la teatru.
Pacat de actori care se vede ca sunt buni, dar cred ca s-ar scoate mult mai bine in evidenta calitatile actoricesti pe care le au intr-un alt tip de piesa.
Nu o recomand!

Pentru a posta trebuie sa fii logat.

Evenimente promovate pe Metropotam

Locuri promovate pe Metropotam

d'ale zilei...

Ai spirit civic?
|Rezultate|Alte sondaje

Descopera